Het bijzondere van kinderprogramma’s van vroeger is dat er, als je erover vertelt, maar een kleine groep mensen is die weet waar je het over hebt. Want als je een paar jaar jonger of ouder was, dan keek je die jeugdseries niet. Te kinderachtig, of te spannend juist. Zelf als ik mijn broertje of zus vraag herkennen ze sommige programma’s helemaal niet. Maar voor de mensen die net als ik rond 1976 geboren zijn: hopelijk herkennen jullie deze Nederlandse kinderprogramma’s uit de jaren 80 wel allemaal!
Kinderprogramma’s uit de jaren 80
In Nederland werd eigenlijk best veel leuke televisie gemaakt. Want het was niet zo moeilijk om twaalf jeugdseries uit die tijd te vinden! Sterker nog: er waren er nog veel meer, zoals Theo & Thea, Achterwerk in de Kast, Bassie & Adriaan, Wordt Vervolgd, Stuif Es In, De EO Kinderkrant en De Grote Meneer Kaktus Show. Maar de kans is klein dat je die vergeten bent. Daarom nu een lijstje met minder bekende Nederlandse series uit onze jeugd!
Via: marktplaats.nl1. Oma Fladder
Oma Fladder, klits klets kladder, alles mag en alles kan… Wie wilde er nou geen Oma Fladder? “Alles mag, als het maar leuk is!” was haar motto en in de korte afleveringen van tien minuten beleefden Oma Fladder en haar kleindochter Dieuwertje samen allerlei leuke avonturen. Zo gingen ze met een taxi naar een restaurant om taartjes te eten en liftend naar Amsterdam.
Via: [email protected] / Oma Fladder (capture)Oma Fladder werd gespeeld door actrice Trees van der Donck, die ook te zien was in ‘Zeg ‘ns Aaa‘, ‘Herenstraat 10’ en ‘Oppassen!!!‘. Dieuwertje werd gespeeld door een zevenjarig meisje, Charlotte Martens. De serie is gebaseerd op een boek van Burny Bos. Er werden in eerste instantie zeven afleveringen gemaakt, maar dankzij het grote succes volgden er later nog zes. ‘Oma Fladder’ was in 1984 voor het eerst te zien bij de AVRO.
2. Mevrouw Ten Kate
Ook zo’n vrouw die de dingen nét even anders deed: Mevrouw Ten Kate! Dat begon al bij het intro, waarin ze midden op de Dam de microfoon pakte om haar eigen lied te zingen. We zaten ieder weekend klaar om te zien wat er nu weer fout zou gaan. Want Mevrouw Ten Kate, meestal gekleed in een net mantelpakje, maakte van alles mee. Zo verloor ze haar badpak in het zwembad en brak ze in bij de dierenwinkel om de dieren te bevrijden.
Via: youtube.com (capture) | Missie: TelevisieNaast Marjan Luif (die Mevrouw Ten Kate speelde en samen met Casper Verbrugge het scenario schreef) speelden o.a. René van ’t Hof, Piet Römer, Sylvia de Leur, Maya van den Broecke en Michiel Romeyn mee in deze serie, die vanaf 1987 bij de VPRO te zien was. Snotvergeme, wat was dit leuk!
Michiel Romeyn staat trouwens ook in het publiek op De Dam, had jij ‘m al gespot?
3. Mijn Idee
Wat gebeurt er als je kinderen zelf een scenario voor een tv-programma laat schrijven? Dan krijg je de serie ‘Mijn Idee’. Op een oproep van de NCRV kwamen wel 2000 verhalen binnen. Van twintig daarvan werd uiteindelijk voor ‘Mijn Idee’ een aflevering gemaakt (drie seizoenen). Vaak speelden de schrijvers zelf daarin de hoofdrol.
Sommige verhalen waren heel spannend, andere gingen over school, pesten, de gezinssituatie of gewoon over een kind dat dolgraag een kat wilde. Talloze bekende acteurs speelden mee in de serie. Volgens mij zou dit concept nog steeds goed werken. Want hoe cool is het om je eigen verhaal verfilmd te zien?
Via: youtube.com (capture) | Sander de Zwart / SDZ Nostalgie4. Thomas en Senior
‘Thomas & Senior’ was de spannende tegenhanger van ‘Oma Fladder’. Hier ging het niet om een oma en haar kleindochter, maar om een oudere weduwnaar die vriendschap sloot met het jongetje Thomas. Als het horloge van Senior door zakkenrollers gestolen wordt en ze proberen het terug te krijgen komen ze in allerlei spannende situaties terecht.
Er volgde ook nog een speelfilm, ‘Thomas en Senior op het spoor van Brute Berend’. Senior werd gespeeld door Lex Goudsmit, die destijds ook als Opa Lex in Sesamstraat te zien was. Thomas was een rol van Bart Steenbeek. Thomas & Senior werd vanaf 1985 uitgezonden door de NCRV.
Via: Thomas en Senior (capture)5. De Zevensprong
Als je het hebt over kinderprogramma’s uit de jaren 80, dan mag deze serie natuurlijk niet ontbreken! Al kan ik me nauwelijks voorstellen dat je hem vergeten bent. Ik herinner me deze serie namelijk nog precies, terwijl ik hem nooit gezien heb. Ik vond het allemaal veel te spannend! Eigenlijk niet zo gek, want de serie werd in 1982 uitgezonden door de NCRV en toen was ik nog maar zes. Maar ik heb even rondgevraagd en iedereen die ik de vraag stel: waar denk je aan bij De Zevensprong? geeft hetzelfde antwoord: eng.
Via: youtube.com (capture) | Movies And SerieHet intro, meester Frans met zijn opvallende rode krullen en regenjas, de bordjes op de zevensprong, het Trappenhuis, de Gruwel, ze maakten allemaal een onvergetelijke indruk. De serie is gebaseerd op het boek De Zevensprong van Tonke Dragt. Tip voor als je vroeger ook niet durfde te kijken: de afleveringen staan op YouTube. Kun je De Zevensprong bingen dit weekend!
Als je de muziek van het intro hoort ben je meteen weer terug in dat donkere, enge bos:
Wist je dat die muziek voor De Zevensprong geschreven werd door Tonny Eyk? Yep, dezelfde Tonny Eyk die o.a. de tune voor Studio Sport maakte, en de muziek schreef voor ‘De Poppenkraam’ en de hierboven genoemde ‘Thomas en Senior’ en ‘Mijn idee’. Hij was ook hoofd van de jury van de ‘Mini Playbackshow‘, deed mee bij ‘Klassewerk’ en schreef mee aan talloze liedjes en muziekstukken.
Zo schreef hij samen met tekstdichter Herman Pieter de Boer bijvoorbeeld de Kinderen voor Kinderen-hits ‘Op een onbewoond Eiland’ en ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’. Ook werkte hij veel samen met Van Kooten & De Bie. ‘Ballen in me buik’ en ‘Ouwe Lullen Moeten Weg’ hebben we dus mede aan Tonny Eyk te danken!
Via: AVRO / wiki.beeldengeluid.nl | Archief Beeld en Geluid, CC6. Flappie
Als je net als ik last hebt van coulrofobie, de angst voor clowns, sla deze dan maar even over. Flappie was namelijk een clown die in De Efteling allerlei avonturen beleefde. “Zal ik het doen, of zal ik het niet doen?” was een vaste uitspraak van hem die in elke aflevering terugkwam. De decors waren natuurlijk prachtig, zoals het kasteel en de kabouterhuisjes in het Sprookjesbos en het Carnavalfestival. En wat ik als kind niet wist: Flappie (Ab van der Linden) was al sinds de jaren 50 clown en maakte destijds deel uit van het duo Appie en Flappie. ‘Flappie’ was van 1983 tot 1986 te zien bij de TROS.
Méér 80’s kinderprogramma’s…
Zat hier iets bekends voor je tussen? Op de volgende pagina vind je nog zes kinderprogramma’s uit de jaren 80. Zoals een serie met een beer en een leeuw op een tandem. En een serie over een zielige eenzame robot. Oh ja, en je ontdekt ook waar het zinnetje ‘Dag huis, dag tuin, dag opbergschuur vandaan komt!