Via: youtube.com (capture) | Er was eens... (L), Ferdy de Mier (R), De Familie Robinson, (R)

Het grootste deel van de jaren 80 hadden we op televisie alleen de netten Nederland 1 en 2. Op woensdagmiddag had je de Kinderbios en later ook de Minibios, waarin een selectie van kinderprogramma’s te zien was. Sommige waren leuk, andere minder, maar kijken deden we toch wel!

Kinderprogramma’s uit de jaren 80

Hoe leuk (of niet leuk) de kinderprogramma’s ook waren, kijken deed je inderdaad wel, want:

  1. We waren blij dat we tv mochten kijken
  2. Er was niets anders
  3. We hadden geen afstandsbediening om te zappen, dus we moesten naar de televisie lopen…

Het is nauwelijks voor te stellen met alle kanalen die we nu tot onze beschikking hebben, maar ouders twijfelden destijds over het uitbreiden naar Nederland 3 en Belgische zenders ‘want straks zitten kinderen de hele dag voor de televisie!

oude-televisie
Via: marktplaats.nl

Herinner jij je deze tekenfilms uit de jaren 80 nog?

Er zijn van die kinderseries die je bijblijven. Soms herinner je je nog flarden van de begintune, een stukje van een verhaallijn, of een figuurtje uit de serie. En als je dan rondvraagt over ‘die serie met die blauwe haai met die hoed op’ kan niemand zich het programma nog herinneren. Frustrerend!

Gelukkig is er YouTube waar je veel van jouw favoriete oude series kan terugvinden. En waar je in een konijnenhol terechtkomt van allerlei andere series die je zelf eigenlijk ook vergeten was. We hebben er een lijstje van gemaakt. Ontdek de vergeten tekenfilmseries uit de jaren 80! Genieten maar!

Via: youtube.com (capture) | De Familie Robinson

1. Slakkie en Puntmuts

In dit kinderprogramma volgden we de avonturen van een slak en een kabouter, die niet altijd even handig waren. De stemmen die je hoort zijn van Burny Bos en Wieteke van Dort. De Tsjechoslowaakse serie was vanaf 1981 te zien in Nederland.

Er zijn 100 afleveringen van gemaakt. Wat we leerden van Slakkie en Puntmuts? Dingen waar je je hele leven iets aan hebt zoals dat je van het eten van ijspegels ziek kan worden, maar dat dat snel opgelost is als de zon een kop thee voor je zet!

2. La Linea

Hoe creatief moet je zijn om een serie tekenfilms te maken over een figuurtje dat leeft in een wereld die maar uit één lijn bestaat? De Italiaanse tekenaar Osvaldo Cavandoli deed het voor zijn serie La Linea.

De hoofdpersoon is eigenlijk een silhouet dat onderdeel uitmaakt van een lijn die wordt getrokken door een mysterieuze hand. De hoofdpersoon praat met die hand in een onverstaanbaar gebrabbel. Wist je trouwens dat deze stem, van Carlo Bonomi, ook te horen is in de serie Pingu? Er werden van 1971 tot 1986 90 afleveringen van La Linea gemaakt en de serie werd uitgezonden in 40 landen.

Via: youtube.com (capture) | La Linea Series

Gigi d’Agostino maakte in de jaren 90 een video in dezelfde stijl voor zijn versie van ‘The Riddle’:

3. Jem

‘Jem is my name, no one else is the same, Jem is my name!’ Jem is een serie over Jerrica Benton, directeur van Starlight Records, die dankzij haar speciale oorbellen kan veranderen in rock chic Jem. Jem en haar band The Holograms nemen het op tegen een andere band, The Misfits.

In het programma zijn regelmatig liedjes van de bands te zien in dezelfde stijl als destijds op MTV, met de naam van de artiest en de titel van het nummer onder in beeld. Er werden van 1985 tot 1988 65 afleveringen gemaakt.

Had jij ook alle Jem poppen?

Via: ebay.com

4. SuperTed

SuperTed is geen gewone beer, dat ontdekken we al direct in het intro van deze serie. Gedumpt door de fabriek omdat hij niet aan hun eisen voldoet, belandt teddybeer Ted ergens in de opslag. Gelukkig komt er een ruimteschip langs en wordt Ted door ruimtewezen Stippie met kosmische sterrenstof tot leven gewekt.

Hij wordt meegenomen naar een magische wolk waar hij van Moeder Natuur bovennatuurlijke krachten krijgt. Die zet hij in om anderen in nood te helpen. Daarbij wordt hij vaak tegengewerkt door cowboy Wildwest Jack, Bolle en Botweg. SuperTed werd oorspronkelijk bedacht door animator Mike Young om zijn zoon te helpen die bang in het donker was. Er zijn van 1983 tot 1986 36 afleveringen gemaakt.

Via: youtube.com (capture) | SuperTed

5. Nathalie

Ken je Nathalie nog? Het verhaal van Nathalie is eigenlijk super zielig. De vader van de Finse Nathalie is overleden en haar moeder werkt bij een rijke baron. De baron verhuist naar Zwitserland en haar moeder gaat mee om geld te verdienen.

Nathalie blijft met haar hondje Bukkie achter bij haar opa en oma, helpt op de boerderij en gaat later bij een andere boer werken om geld te verdienen voor haar opa en oma. Samen met haar vriendjes Tim en Mario maakt ze allerlei avonturen mee. De Japanse serie uit 1984 was in 1987 en 1988 bij ons op televisie te zien.

Via: youtube.com (capture) | Nathalie

6. De Moestuin

‘Kijk eens een Chinese kool, de tomaat en de citroen en de aardappel is ook van de partij…’ Geen tekenfilm maar toch in het lijstje omdat dit ook echt zo’n vergeten serie is. De Moestuin gaat ook letterlijk over ‘vergeten groenten’: In een groentewinkel zit een ui te huilen in een hoekje.

Samen met andere afgekeurde groenten ontsnapt hij via het kattenluikje. Ze vinden een moestuin waar ze met z’n allen gaan wonen. Van een oude gieter, een schoen etc. worden leuke huisjes gemaakt. Er werden tussen 1980 en 1982 52 afleveringen van 10 minuten gemaakt van De Moestuin. Kijk naar dit kort stukje en je bent weer helemaal mee!

7. The Ant and the Aardvark

Aardvarken, een karakter in afleveringen van The Pink Panther, was zo populair dat hij zijn eigen serie kreeg! Als kijkers zijn we getuigen van zijn pogingen om de rode mier Charlie te pakken te krijgen, waarbij hij zijn snuit als een soort stofzuiger inzet.

Via: youtube.com (capture) | The Ant and the Aardvark

Aangezien er 17 afleveringen gemaakt zijn van 1969 tot 1971 kunnen we alvast verklappen dat het Aardvark niet zo goed lukt om Charlie de mier te vangen…

Charlie is trouwens niet de enige mier waarover een tekenfilmserie is gemaakt… Kijk maar eens op de volgende pagina. Daar vind je ook een tekenfilm over een haai met een bolhoed, een spin die onder water woont en nog veel meer!

Foto van auteur
Geboren eind jaren 70, lagere school in de 80's en puber in de 90's. Gek op vintage spullen, pub quizzen en vooral op muziek. Verzamelt vazen uit de jaren '70 en kan geen platenzaak voorbijlopen. Tekstschrijver bij Piccalilly Connects.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

9 gedachten over “15 tekenfilms uit de jaren 80 die je compleet vergeten was”

  1. Ik mis: boes,Annemarie, David de kabouter,foofur, jody en het hertenjong. De bluffers, ninja turtle, GI Joe, en zo zullen er nog wel meer zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer