Bekende kabouters

Via: David de Kabouter (capture) | hom van Neck (L) / Pinkeltje (cover) (R)

Kabouters zijn niet meer zo cool en hip als toen wij jong waren. Nu zijn unicorns da bomb en jammer genoeg zijn wij onze kleine maatjes een beetje vergeten. Wij frissen jouw geheugen even op. Ken jij deze kabouters nog?

Kabouters verstoppen zich overal

Van deze kleine rakkers wordt gezegd dat zij overal aanwezig zijn, het is maar of je goed oplet. Overal ter wereld hoor je verhalen over kabouters, Kobolden, hobgoblins of pixies en nisse, zoals zij in Scandinavië worden genoemd. Maar eigenlijk zijn wij een beetje vergeten wat een kabouter nu eigenlijk is…

Via: youtube.com (capture) | Christeruleroflight

Wat is een kabouter eigenlijk?

Afhankelijk van de regio waar ze volgens de folklore voorkomen, verschillen ze van uiterlijk en gedrag. Bepaalde zaken hebben ze echter gemeen:”

  • hun kleine gestalte en hun vermogen zich onzichtbaar te maken of verborgen te houden voor mensen
  • ze kiezen ervoor in de omgeving van mensen te verkeren en willen, zo wordt verteld, tegen een kleine vergoeding trouw allerlei klusjes doen
  • bij slechte behandeling kunnen ze zich als kwelgeest gedragen“.

Als je bovenstaande zo leest, dan zijn kabouters best menselijk qua karakter. Vind je ook niet? Misschien is dat een verklaring voor waarom kabouters ons tóch blijven fascineren.

Paulus de Boskabouter feat
Via: Paulus de Boskabouter / NPO (capture)

De 8 bekendste kabouters uit onze jeugd.

Nu is het natuurlijk leuk om de bekendste kabouters eens bij elkaar te zoeken. Welke van deze BK’ers herken jij nog?

1. Pinkeltje

In totaal verschenen er 34 leesboeken, 38 prentenboeken en een paar omnibussen over Pinkeltje. Hij beleefde allerlei avonturen in Nederland maar ook in Pinkeltjesland. Samen met vrouwlief Pinkelotje, die in Pinkeltjesland woont, is hij heel gelukkig. Maar in zijn huisje in Nederland was hij vaak met zijn muizenvriendjes aan het spelen.

Pinkeltje boek bekende kabouters
Via: Pinkeltje (cover) / bol.com

Pinkeltje zag voor het eerst het licht als reclameverpakking voor Promena Boon. Hij was niet groter dan een pink en het was absoluut geen kabouter! Maar in onze ogen wel. Hij was klein, had een baard, puntmuts en wilde niet dat mensen hem ontdekten. Wat denk jij, waarom was het géén kabouter? Dick Laan schreef veel voor zijn neefjes en nichtjes. Wellicht wisten zij het antwoord…

Pinkeltje boeken bekende kabouters
Via: Pinkeltje (cover) / Marktplaats

2. Kabouter Spillebeen

Kabouter Spillebeen is nog wel een bekende. Hij wilde maar niet luisteren en brak alles met zijn drukke gewiebel. Hij kon maar niet stilzitten en toen brak zowaar zijn paddenstoel… Vader Langbaard had er een heel karwei aan maar het mocht niet baten…Ook dat stoeltje zal wel gesneuveld zijn.

Afbeelding wordt geladen…

Wist je trouwens dat dit eeuwenoude volksliedje in België ook gezongen wordt? Alleen wordt wordt kabouter Spillebeen kabouter in België kabouter Pinnemuts genoemd. De betekenis van Pinnemuts komt van de hoofddeksel die in een punt eindigt. Het melodietje komt jou misschien bekend voor van een ander bekend deuntje. Juf Roos zingt het tegenwoordig ook.

3. Klaas Vaak

Klaas Vaak is niemand minder dan het Zandmannetje. Beetje raar verhaal, al zeggen wij zelf. Voor je gaat slapen komt er een klein oud mannetje jouw kamer in en die sprenkelt dan wat toverstof over je heen zodat je beter slaapt. Dit klinkt niet als zuiver koek. Helemaal als je een moderne versie van Family Guy bekijkt…

sandman-kabouter-klaas-vaak-blog-vroegert
Via: Family Guy / youtube.com (capture) | Redbeardedbowl

Gelukkig heb je ook de versie uit eerdere tijden. Vaak betekent trouwens slaap, mocht jij je afvragen waar die naam vandaan komt. Ken je dit liedje ook nog?

We hebben nog 5 bekende kabouters voor je op de volgende pagina!

Foto van auteur
Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

5 gedachten over “Kleine nostalgie: 8 bekende kabouters van vroeger”

  1. Mijn favoriet is “Paulus de Boskabouter” van Jean Dillieu (?) – boek, en tv-serie, maar ook heb ik goede herinneringen aan “Virgilius van Tuil” van Paul Biegel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer