Kleine nostalgie: 8 bekende kabouters van vroeger

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

6

Laatste update:

6

Bekende kabouters

Kabouters zijn niet meer zo cool en hip als toen wij jong waren. Nu zijn unicorns da bomb en jammer genoeg zijn wij onze kleine maatjes een beetje vergeten. Wij frissen jouw geheugen even op.

Ken jij deze kabouters nog?

Kabouters verstoppen zich overal

Van deze kleine rakkers wordt gezegd dat zij overal aanwezig zijn, het is maar of je goed oplet. Overal ter wereld hoor je verhalen over kabouters, Kobolden, hobgoblins of pixies en nisse, zoals zij in Scandinavië worden genoemd.

Maar eigenlijk zijn wij een beetje vergeten wat een kabouter nu eigenlijk is…

Kleine nostalgie: 8 bekende kabouters van vroeger
Via: youtube.com (capture) | Christeruleroflight

Wat is een kabouter eigenlijk?

Afhankelijk van de regio waar ze volgens de folklore voorkomen, verschillen ze van uiterlijk en gedrag. Bepaalde zaken hebben ze echter gemeen:”

  • hun kleine gestalte en hun vermogen zich onzichtbaar te maken of verborgen te houden voor mensen
  • ze kiezen ervoor in de omgeving van mensen te verkeren en willen, zo wordt verteld, tegen een kleine vergoeding trouw allerlei klusjes doen
  • bij slechte behandeling kunnen ze zich als kwelgeest gedragen“.

Als je bovenstaande zo leest, dan zijn kabouters best menselijk qua karakter. Vind je ook niet? Misschien is dat een verklaring voor waarom kabouters ons tóch blijven fascineren.

Paulus de Boskabouter feat
Via: Paulus de Boskabouter / NPO (capture)

De 8 bekendste kabouters uit onze jeugd.

Nu is het natuurlijk leuk om de bekendste kabouters eens bij elkaar te zoeken. Welke van deze BK’ers herken jij nog?

1. Pinkeltje

In totaal verschenen er 34 leesboeken, 38 prentenboeken en een paar omnibussen over Pinkeltje. Hij beleefde allerlei avonturen in Nederland maar ook in Pinkeltjesland. Samen met vrouwlief Pinkelotje, die in Pinkeltjesland woont, is hij heel gelukkig. Maar in zijn huisje in Nederland was hij vaak met zijn muizenvriendjes aan het spelen.

Pinkeltje boek bekende kabouters
Via: Pinkeltje (cover) / bol.com

Pinkeltje zag voor het eerst het licht als reclameverpakking voor Promena Boon. Hij was niet groter dan een pink en het was absoluut geen kabouter! Maar in onze ogen wel. Hij was klein, had een baard, puntmuts en wilde niet dat mensen hem ontdekten.

Wat denk jij, waarom was het géén kabouter? Dick Laan schreef veel voor zijn neefjes en nichtjes. Wellicht wisten zij het antwoord…

Pinkeltje boeken bekende kabouters
Via: Pinkeltje (cover) / Marktplaats

2. Kabouter Spillebeen

Kabouter Spillebeen is nog wel een bekende. Hij wilde maar niet luisteren en brak alles met zijn drukke gewiebel. Hij kon maar niet stilzitten en toen brak zowaar zijn paddenstoel… Vader Langbaard had er een heel karwei aan maar het mocht niet baten…Ook dat stoeltje zal wel gesneuveld zijn.

Afbeelding wordt geladen…

Wist je trouwens dat dit eeuwenoude volksliedje in België ook gezongen wordt? Alleen wordt wordt kabouter Spillebeen kabouter in België kabouter Pinnemuts genoemd. De betekenis van Pinnemuts komt van de hoofddeksel die in een punt eindigt. Het melodietje komt jou misschien bekend voor van een ander bekend deuntje.

Juf Roos zingt het tegenwoordig ook.

3. Klaas Vaak

Klaas Vaak is niemand minder dan het Zandmannetje. Beetje raar verhaal, al zeggen wij zelf. Voor je gaat slapen komt er een klein oud mannetje jouw kamer in en die sprenkelt dan wat toverstof over je heen zodat je beter slaapt. Dit klinkt niet als zuiver koek. Helemaal als je een moderne versie van Family Guy bekijkt…

sandman-kabouter-klaas-vaak-blog-vroegert
Via: Family Guy / youtube.com (capture) | Redbeardedbowl

Gelukkig heb je ook de versie uit eerdere tijden. Vaak betekent trouwens slaap, mocht jij je afvragen waar die naam vandaan komt. Ken je dit liedje ook nog?

4. David de kabouter

Dit goedzakje is Spaans en heet eigenlijk David el gnomo maar hier hebben de kabouterboeken van Rien Poortvliet (illustraties) en Wil Huygen (verhaal) ervoor gezorgd dat hij populair werd.

Hij redt de dieren in het bos met vriendje Swift de vos en is zelfs een ware dokter. David heeft wel ons hartje gestolen en wordt nog steeds uitgezonden, in oude en nieuwe versie. Toch fijn om nu samen van te genieten met jouw eigen grut.

David de Kabouter Bekende kabouters
Via: flickr.com | Piano Piano!, CC

5. Wiplala

Van heel zoet naar heel stout kaboutertje. Wiplala was ondeugend, kon tinkelen maar hoe tover je iemand weer terug? Annie M.G. Schmidt was een fantastische schrijfster en ook hier overtrof zij zichzelf. Vanaf de eerste publicatie in 1957 tot nu is Wiplala een veel verkocht boek.

Wiplala boek Annie MG Schmidt bekende kabouters
Via: Annie MG Schmidt (cover)

In 2014 kwam de échte Wiplala film uit. Was het zoals jij je Wiplala voorstelde?

6. De 7 dwergen uit Sneeuwwitje

De 7 dwergen van Sneeuwwitje kennen wij allemaal. Het sprookje van de Gebroeders Grimm bestaat ook al geruime tijd.

Sneeuwwitje zeven dwergen bekende kabouters
Via: Wikimedia Commons | zvab.com, CC

Disney maakte hen ongekend populair en gaf hen allen een eigen karakter. Welke van de 7 vond jij het leukst?

7. Repelsteeltje

Deze kabouter is een eng, stiekem kaboutertje die alleen aan zichzelf dacht. Mocht je vergeten zijn, hoe het sprookje ging…. Luister dan mee en geniet. Niemand weet dat ik Repelsteeltje heet….

8. Plopperdeplop: Kabouter Plop!

Natuurlijk is er ook nog de ongelooflijk bekende Vlaamse kabouter Plop. De serie van Studio 100 loopt al sinds 1997 en dat is wellicht langer dan de meeste zullen denken! Het draait hierbij om belevenissen van de gelijknamige kabouter in Plops Melkherberg of het Kabouterbos.

Waarschijnlijk heeft iedereen deze dans wel eens meegedaan (als kind of aangeschoten volwassen…)!

Natuurlijk een erg slimme zet om de plopkoeken ook daadwerkelijk te verkopen…

Lekkernijen Plopkoek plop koeken snoep vroeger

Jouw ultieme kabouter

Welke van deze 8 kabouters vond jij het leukst? Wie is voor jou de ultieme kabouter? Is deze lief, zoals David, of juist stout als Repelsteeltje. Of een beetje van beide en is jouw favoriet nog steeds Wiplala?

Laat het ons weten via een reactie onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

6 gedachten over “Kleine nostalgie: 8 bekende kabouters van vroeger”

  1. Mijn favoriet is “Paulus de Boskabouter” van Jean Dillieu (?) – boek, en tv-serie, maar ook heb ik goede herinneringen aan “Virgilius van Tuil” van Paul Biegel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...