Nederlandstalige hits jaren 80: zing jij deze 12 nog mee?

Door

Kees Jansen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Nederlandstalige hits jaren 80 Nederpop muziek

Annabel, het wordt niets zonder jou! Blonde haren, blauwe ogen… Mijn boodschappen nog doen en straks de vuile was. Het is wel een beetje raar, maar hoe oud deze Nederpop-hits ook zijn, we kunnen ze nog steeds meezingen. En anders wel mee neuriën. Dit zijn toch wel de echte klassiekers uit de jaren 80 van de vorige eeuw.

Zing mee: Nederlandstalige hits van de jaren 80

Misschien ben jij nog net op het randje van de roemrijke jaren 80 geboren, zat je al op de basisschool of is dat vooral de tijd van je ouders. Hoewel die tijd al bijna veertig jaar voorbij is, kunnen ook jongeren van nu vaak de Nederlandstalige hits, of nog beter Nederpop van toen nog woord voor woord meeblèren. En dat is niet voor niets, want bands als Doe Maar, Toontje Lager, Kadanz en Het Goede Doel schreven aanstekelijke liedjes.

Frank Boeijen muziek Nederlandstalige hits Nederpop jaren 80
Via: wiki.beeldengeluid.nl | Archief Beeld en Geluid

Nederlandstalige Nederpop…

Officieel is de term Nederpop opgekomen midden jaren 70 om de Nederlands popmuziek uit de jaren 60 en 70 aan te duiden. Peter Koelewijn met ‘Kom van dat dak af’ was daarbij één van de voorlopers en werd opgevolgd door toppers als The Golden Earing of zelfs BZN in de jaren 70 en natuurlijk door het immens populaire Doe Maar in de jaren 80.

Nederpop is de benaming voor popmuziek gemaakt door Nederlandse bands en artiesten, dus eigenlijk gaan wij hier voor een overzichtje van Nederlandstalige Nederpop uit de jaren 80…

Doe maar Nederlandstalige hits jaren 80
Via: Doe Maar (cover)

Ah toe, zing nog een keertje mee met deze 12 klapperrrrrrrrs van lang geleden.

1. Er is geen bal op de TV

Zeg je Nederpop uit de jaren tachtig, dan zeg je Doe Maar. Dus beginnen we natuurlijk met Henny Vrienten, Ernst Jansz en hun muziekmaten. Ze waren mateloos populair in die tijd. Onder andere met Doris Day.

2. 008 bellen, heb ik dat boek nou uit of niet?

008 bellen, ook zo’n dingetje uit de jaren tachtig. Het was ver voor internet. Als je een telefoonnummer moest hebben, dan zocht je dat op in het telefoonboek van jouw regio. En als je buiten jouw streek iemand wilde opbellen, kon je 008 bellen. Daar zat een vriendelijke mevrouw die het nummer voor je opzocht. Toontje Lager zong erover in Zoveel te doen.

3. Ze moet nog naar het station

Wie moet er naar het station? De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Natuurlijk is dat Annabel, bezongen door Hans de Booij. Het werd zijn grootste hit en een paar jaar later was hij helemaal klaar met dat nummer. Hans werd er zelfs een beetje depressief van. Gelukkig kwam hij later weer tot zinnen en zingt hij weer vrolijk over de dame zonder wie het niets wordt. Kun jij ‘m nog horen?

4. Alleen de vogels vliegen van oost- naar west-Berlijn

Weet je het al? Klein Orkest zong over de wonderlijke situatie in de gesplitste stad Berlijn. De ene helft was vrij en westers, de andere was iets minder vrij en oost-Europees. Veel mensen wilden van oost naar west, maar werden tegengehouden door zwaarbewapende grenswachten en natuurlijk door die Duivelse muur. Alleen de vogels konden van de ene naar de andere kant zonder neergeschoten te worden. Heel toepasselijk heet het liedje ook Over de muur.

5. Ga die wereld uit

Sommige mensen denken dat het bekendste nummer van Frank Boeijen ‘Ga die wereld uit’ heet. De boodschap voor al deze mensen: dat klopt niet. Het nummer van de Nijmeegse zanger heet namelijk Kronenburg Park. Het gaat over een dame van lichte zeden die zich ophoudt in het bijna gelijknamige park in Nijmegen (Kronenburger Park, maar dat zong niet zo lekker).

6. In het donker

Er zit een kans in dat er niet meteen een lichtje gaat branden als je ‘In het donker’ ziet staan. Het was ook geen enorme hit, maar wel ontzettend jaren 80. De eerste single van Kadanz, misschien herken je hem als je ‘m hoort.

Méér hits uit de jaren 80…

We hebben nog meer Nederlandstalige hits uit de 80’s voor je op de volgende pagina! Er was een zanger van een band uit de jaren tachtig die grootse plannen had met zijn date. De avond liep zoals gepland, totdat de telefoon ging… Weet jij over welk nummer we het hebben? Kijk snel bij #9…

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...