Via: deviantart.com, cheatingly, CC

Deze maand alweer 73 jaar geleden, op 6 februari 1945 om precies te zijn, werd Bob Marley geboren. De geboortedag van deze populaire Reggae-legende laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Daarom delen wij in deze lijst de andere kant van deze wereldster. Wat wisten we nog niet of zijn we eigenlijk al vergeten? Uiteraard combineren we deze leuke weetjes met de grootste hits en mooiste nummers. “Get up! Stand up!” , ga mee en geniet van de beste muzikant die Jamaica heeft voortgebracht!

1. Bob Marley is een pseudoniem

We zetten direct stevig in. Bob was eigenlijk als Robert Nesta Marley geboren als zoon van een blanke Jamaicaan en een Afro-Amerikaanse moeder. De eerste song die hij opnam was ‘Judge not’. Hoewel de stijl in niets lijkt op zijn latere werk is één van zijn vaste thema’s (niet over anderen oordelen en gelijkheid) al aanwezig in 1962. Luister je mee?

2. Bob geen geboren rastafari en reggaezanger?!?

Hoewel Marley uit zou groeien tot een zeer invloedrijke rastafari was daar in het begin van de jaren ’60 nog niet veel van te horen. Sterker nog, Bob begon als Ska-zanger en is christelijk opgevoed. Het is zijn vriendin Rita Andersen die hem midden jaren ’60 in contact brengt met het Rastafari-geloof. Muzikaal wordt hij vooral beïnvloedt door Peter Tosh en Bunny Livingston. Peter en Bob’s stiefbroer Bunny zingen al in de band ‘The Wailing Wailors’ als Bob aansluit. Zoals jullie kunnen horen zongen ze toen nog geen reggae maar soul.

3. Bob Marley trouwde in 1966 met Rita Anderson

Als jonge en internationaal nog onbekende muzikant trouwt Bob Marley in 1966 met Rita Anderson. Het is bandlid Peter Tosh die hen aan elkaar voorstelt. Bob en Rita zouden hun hele leven getrouwd blijven. Samen kregen ze drie kinderen. Ook zou Rita een grote invloed krijgen op de levensovertuiging en muziek van Bob Marley. Het nummer ‘Dreamland’ uit dat jaar zou later een hit worden.

4. 1967 is het eerste keerpunt in zijn leven

In 1967 zijn er drie gebeurtenissen die van cruciale invloed zouden blijken voor de latere sterrenstatus van Bob Marley:

  • Hij krijgt zijn eerste kind met Rita (dochter Cedella, die zelf ook muzikant zou worden. Inmiddels is ze CEO van de platenmaatschappij van haar vader, ‘Tuff Gong’). (Zie ook nummer 5.);
  • Hij stapt samen met de Wailers op bij zijn platenmaatschappij wegens verschil van inzicht over geld en de muzikale koers;
  • Bob Marley is inmiddels door vrouw Rita bekend geworden met het Rastafari-geloof en laat zich in dit jaar bekeren. Hiermee verandert zijn levenshouding en muzikale voorkeur. Langzaam kleurt de muziek van ‘soul’ naar ‘reggae’ zoals je op de eerste versie van de latere wereldhit ‘Stir it up’ (zie nr. 7) uit 1968 goed kunt horen.

5. Bob Marley heeft ten minste 13 kinderen

Naast het maken van muziek bleek Bob nog een andere hobby te hebben. Met 13 kinderen bij 8 vrouwen heeft hij letterlijk een band op de wereld gezet. Zijn kinderen vormden namelijk de band ‘Ziggy Marley and the Melody Makers’. Met het nummer Tumblin’ Down scoren zij een wereldwijde nummer 1-hit. Nadat de succesvolle band uit elkaar gaat bouwen de kinderen eigen carrières op die hen vaak in de muziek- en filmindustrie brachten. Hier zie je een overzicht van de kinderen van Bob Marley en hun levensloop.

6. In 1974 beleeft hij zijn tweede keerpunt

1974 wordt het jaar waarin de Bob Marley opstaat zoals wij die nu kennen. Hier zijn 3 gebeurtenissen voor aan te wijzen:

  • Peter Tosh en Bunny Livingston stoppen met het Wailers-project en Bob besluit de band opnieuw op te zetten. De band heet vanaf nu Bob Marley and the Wailers en er zijn dames aan de band toegevoegd;
  • Bob gaat voor de zoveelste keer weg bij zijn platenmaatschappij en richt zijn eigen label ‘Tuff Gong’ op. Tuff Gong was de bijnaam die hij als vechtersbaas in zijn jeugd in Trench town verdiende;
  • Na deze veranderingen breekt de band internationaal door met de eerste echte klassieker in deze lijst: “No Woman, No Cry’. Al was deze versie, die op het album ‘Natty Dread’ uitkwam nog mijlenver veranderd van de live versie die wij zo goed kennen. Vergelijk zelf maar! Je vindt eerst het origineel en daarna de bekende versie. Welke versie is jouw favoriet?

De bekende versie:

Ook zo benieuwd naar het vervolg van de carrière van Bob Marley? Weet jij welk politiek incident hem bijna fataal werd? Waardoor hij een Rastafari-voorman werd en hoe hij stierf? Lees snel de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer