Disco muziek: de 30 meest swingende 70’s en 80’s dans hits

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Disco muziek jaren 70 jaren 80 disco hits

Disco leeft! Ook nu nog. Doe je extravagantste disco outfit aan, ren naar de dichtstbijzijnde dansvloer en laat het ritme je lichaam overnemen! Hier zijn 30 swingende hits om je blij te maken.

Disco muziek: de 30 meest swingende 70's en 80's dans hits
Via: pxfuel.com, CC

Wat is disco?

Disco is lekker dansbare muziek die voorkomt uit muzieksoorten als funk, soul en salsa. Meestal heeft het een vierkwartsmaat en zit de snelheid van de liedjes rond 120 bpm. De eerste disconummers ontstaan aan het eind van de jaren 60 en het begin van de jaren 70.

Negen van de tien keer gaan de teksten over lichte onderwerpen als dansen of flirten. Dat zijn wezenlijk andere onderwerpen dan bijvoorbeeld in rock of protestsongs. Bovendien is het aantal instrumenten vaak groter en de productie in de studio is meestal meer complex.

Disco muziek: de 30 meest swingende 70's en 80's dans hits
Via: pxfuel.com, CC

Waar komt het woord disco vandaan?

Het woord disco is een afkorting voor discothèque, een Franstalige benaming voor een muziekbibliotheek. De Engelstalige wereld adopteert het begrip in de jaren 50 als daar dansclubs ontstaan naar Frans voorbeeld.

Pas in 1973 wordt ‘disco’ het woord dat bij een specifiek muziekgenre hoort. Dit dankzij een artikel in het toonaangevende muziektijdschrift Rolling Stone met de titel ‘Discothèque Rock Paaaaarty’.

Disco muziek: de 30 meest swingende 70's en 80's dans hits
Via: pxfuel.com, CC

Wie maakte de eerste discoplaat?

De muziekwetenschappers zijn het er niet over eens wie het genie is dat ons de disco heeft geschonken. Laten we zeggen dat verschillende muzikanten tegelijkertijd dezelfde richting uit bewegen.

Belangrijke namen in dat verband zijn o.a.

 • Sly & The Family Stone
 • Hugh Masekela
 • The Honey Cone
 • Manu Dibango
 • Isaac Hayes.

Laatstgenoemde heeft een toonaangevende magnifieke soundtrack voor de film Shaft op zijn naam staan.

Disco muziek: de 30 meest swingende 70's en 80's dans hits
Via: Shaft (cover)

Het hoogtepunt van disco

In de jaren 70 beleeft disco een commercieel hoogtepunt. De platen en singletjes gaan als warme broodjes over de toonbank en er ontstaan wervelende subculturen waar de disco outfit niet mag ontbreken: liefhebbers schitterende kleding dragen, van glitterjasjes tot plateauzolen.

Heel Nederland kijkt in die dagen naar TopPop gepresenteerd door Ad Visser. Veel artiesten geven daar acte de présence. En zo niet, dan weet het ballet van Penney de Jager wel raad met disco.

Disco films

Disco is in die dagen alomtegenwoordig, ook in de bioscoop. Memorabele films die om het muziekgenre draaien zijn o.a.:

 • Thank God It’s Friday (1978)
 • Roller Boogie (1979)
 • Xanadu (1980)
 • Disco Godfather (1979)
 • Car Wash (1976)
 • Saturday Night Fever (1977).
Disco muziek: de 30 meest swingende 70's en 80's dans hits
Via: Saturday Night Fever (cover)

En al deze films leveren weer hun eigen hits op. Een heel mooi voorbeeld daarvan is Last Dance van disco queen Donna Summer uit de film Thank God It’s Friday. Het nummer begint rustig, maar als het op gang komt loopt het als een tierelier.

Halverwege de jaren 80 lijkt de muziekstroming over zijn hoogtepunt heen. Desondanks laten ook nu nog veel muzikanten zich erdoor inspireren en vinden hele volkstammen het heerlijk om er nog op te dansen.

Disco muziek: de 30 meest swingende 70's en 80's dans hits
Via: pxfuel.com, CC

De 30 meest swingende 70’s en 80’s disco hits

Wat zijn de beste disco hits? Regelmatig verschijnen lijstjes met de beste nummers, maar er zijn er geen twee hetzelfde.

Opvallend is dat er vaak nummers uit de 21e eeuw in staan en belangrijke oorspronkelijk disco klassiekers ontbreken. En iedereen vindt het moeilijk het verschil tussen disco en funk te duiden.

Uiteindelijk moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen wat hij of zij de beste disco vindt. Hieronder vind je 30 suggesties, die soms ook een beetje funky zijn. Wedden dat jouw favorieten tussen staan?

Disco muziek: de 30 meest swingende 70's en 80's dans hits
Via: pxfuel.com, CC

1. KC and The Sunshine Band – Give It Up (1973)

Deze band levert de ene na de andere hit af in het discotijdperk. Denk bijvoorbeeld aan

 • That’s The Way
 • Shake Your Booty
 • I’m Your Boogie Man
 • Keep It Comin’ Love
 • Get Down Tonight
 • Boogie Shoes
 • Please Don’t Go.

Eén van hun eerste hits is Give It Up.  

2. Shirley & Company – Shame, Shame, Shame (1975)

Shirley Goodman en haar band scoren welgeteld één enkele grote hit. Maar wat voor één! Nederland vergeet haar niet en koopt even later ook nog massaal haar single Disco Shirley. Maar niet zo massaal als het prachtige Shame, Shame, Shame.

3. Boney M – Daddy Cool (1975)

Nog zo’n hitmachine: Boney M. Het is een Duits/Caribische groep die hoofdzakelijk composities van Frank Farian zingt. Ken jij ze nog? Rivers Of Babylon, Rasputin, Sunny, Ma Baker en natuurlijk Daddy Cool.

4. The Bee Gees – You Should Be Dancing (1976)

Het ballet van Penney de Jager biedt uitkomst als de broertjes Gibb zelf niet naar de studio van TopPop kunnen komen.

5. Labelle – Lady Marmalade (1976)

Dit nummer staat bekend als één van de eerste mainstream disco hits. En inderdaad; wie kent het niet? Patti LaBelle en Nona Hendryx zijn de twee constante krachten in deze band.

6. The Trammps – Disco Inferno (1976)

Dit is één van de allereerste disco bands. Hun grootste hit is met afstand Disco Inferno. En iedereen zingt mee: “Burn baby burn!¨

7. Tavares – Heaven Must Be Missing An Angel (1976)

Nog zo’n band die dankzij één nummer onlosmakelijk blijft verbonden aan de disco periode en nooit meer vergeten zal raken. Heaven Must Be Missing An Angel is de grootste hit van Tavares.

8. Wild Cherry – Play That Funky Music (1976)

Na Play That Funky Music weet ook Wild Cherry nog amper in de hitlijsten te geraken. Gelukkig ontbreekt dit puike nummer desondanks in geen enkel disco-overzicht!

Je kan je overigens afvragen of deze plaat tot de disco of de funk behoort. Aangezien daar niemand op de dansvloer in de discotheek daarover nadacht, staat het nummer gewoon in deze discolijst.

9. Thelma Houston – Don’t Leave Me This Way (1977)

The Communards doen het nog eens dunnetjes over in 1986. Hun interpretatie is wellicht bekender dan die van Harold Melvin & The Blue Notes of die van Thelma Houston, maar de versie van Houston is de meest stijl zuivere disco.

10. Heatwave – Boogienights (1977)

Dit nummer is vaak gecoverd, onder andere door KC & The Sunshine Band. Dit is toch echt het origineel. Toetsenist Rod Temperton van Heatwave is de componist.

11. Santa Esmaralda – Don’t Let Me Be Understood (1977)

Het zijn niet de minsten die dit nummer op plaat zetten. Onder hen Nina Simone, The Animals, Joe Cocker en Elvis Costello. Geen van hen brengt het zo dansbaar als Santa Esmaralda.

12. Donna Summer – I Feel Love (1977)

Love To Love You Baby. Hot Stuff. Bad Girls. On The Radio. En dat zijn nog maar een paar van de hits dat dit disco monument ten gehore brengt. Vertrouw geen enkele disco lijst waar Donna Summer niet op staat.

13. Chic – Le Freak (1978)

Met zeven miljoen verkochte singletjes is dit één van de best verkochte disco nummers ooit.

14. Village People – YMCA (1978)

Hun uitbundige kleding en suggestieve teksten dragen bij aan het overdonderende succes van de muziek die nog decennia lang blijft nadreunen. Pak je verentooi of je veiligheidshelm en vorm dansend de letters met je armen: YMCA!

15. Karen Young – Hot Shot (1978)

Hot Shot is de enige grote hit van Karen Young, maar geen enkele lijst met disco toppers is compleet zonder.

16. Gloria Gaynor – I Will Survive (1978)

Veel nummers uit de disco periode zijn licht en oppervlakkig – en dat is prima. Des te mooier is deze krachtige song over herwonnen zelfvertrouwen. Alleen de opening al: At first I was afraid, I was petrified …

17. Foxy – Get Off (1978)

De formatie Foxy heeft vijf studioalbums op zijn naam staan. Get Off is verreweg hun grootste succes.

18. Chaka Khan – I’m Every Woman (1978)

Chaka Kahn schrijft en zingt heerlijk dansbare muziek. Bekende voorbeelden zijn I Feel For You en Ain’t Nobody. En natuurlijk I’m Every Woman.

19. Earth, Wind & Fire – Boogie Wonderland (1979)

Dit is een band waar je wel vijf nummers van in een disco top 30 kan zetten: Let’s Groove, September en Fantasy bijvoorbeeld. Wat denk je? Is Boogie Wonderland de beste keuze?

20. Michael Jackson – Don’t Stop Till You Get Enough (1979)

Het eerste nummer dat Michael Jackson op single uitbrengt is de ballad Ben. Het tweede nummer is hele andere koek: Don’t Stop Till You Get Enough.

21. Patrick Hernandez – Born To Be Alive (1979)

Patrick Hernandez viert successen in de clubs van Zuid-Frankrijk. Born To Be Alive is zijn internationale doorbraak, maar het lukt hem niet om daar succesvolle opvolging aan te geven.

22. Ottawan – D.I.S.C.O. (1979)

Delirious. Incredible. Superficial. Complicated. Oh oh oh.

23. Sugarhill Gang – Rapper’s Delight (1979)

Dit nummer is een mijlpaal in de muziekgeschiedenis, want het maakt hip-hop voor het eerst bekend bij een groot publiek. Nederland is één van de weinige landen waar het nummer de eerste plaats in de hitparade behaalt. Daar mogen wij onszelf best wel even voor op de borst kloppen.

24. Sisters Sledge – We Are Family (1979)

Het zijn echt zussen: Debbie, Joni, Kim en Kathy Sledge. Naast de megahit Lost in Music zingen zij ook het toepasselijke We Are Family.

25. Anita Ward – Ring My Bell (1979)

Als Anita Ward Ring My Bell opneemt vindt ze het nummer zelf helemaal niets. Als zij het brengt voor publiek is daar niets van te merken. Misschien dat het daarom nog tot op de dag van vandaag wordt gedraaid op enorm veel dansfeestjes. En geef toe: Het is geen slecht nummer …

26. Tom Browne – Funkin’ For Jamaica (1980)

Tom Browne is de maan die trompet speelt. De vrouw die je zo prachtig hoort zingen op deze megahit is mede componist Toni Smith. Dit is typisch weer zo’n nummer waar funk en disco in elkaar overlopen. Probeer maar eens stil te zitten als deze muziek klinkt …

27. The Jacksons – Can You Feel It? (1980)

De vijf broers Tito, Jermaine, Jackie, Marlon en Michael Jackson vormen een ware hitmachine. Laatstgenoemde timmert ook solo aan de weg. Dat doet hij zo goed dat hij op deze manier twee keer in deze lijst voorkomt. (Zie ook nummer 20.)

28. Dan Hartman – Relight My Fire (1980)

Stond jij ook op de dansvloer mee te zingen? RIEIEIEIEIEIEIE-Light My Fire… Dan kan je avond toch niet meer kapot? Hartman is een knappe multi-instrumentalist en componist die onder andere meeschrijft aan de hit Living In America van James Brown. Zijn grootste hit is I Can Dream About You. Maar ja, dat lijkt niet eens op disco.

29. Kool & The Gang – Get Down On It (1982)

Ladies Night. Celebration. Joanna. Cherish. Fresh. Kool & The Gang hebben al veel hits op hun naam staan als zij het uiterst dansbare Get Down On It uitbrengen.

30. Imagination – Just An Illusion (1982)

Deze Engelse band breekt door aan het einde van het disco-tijdperk. Just An Illusion is hun grootste hit.

Jouw disco-favorieten?

Dit waren 30 hoogtepunten van disco. Zaten jouw lievelingsnummers ertussen? Heb je aanvullingen? Haat jij Disco of ben je er gek op? Is funk en disco in essentie volgens jou hetzelfde, of juist niet? Dans jij thuis stiekem op deze oude muziek?

Aarzel niet en laat het weten in een reactie onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...