One hit wonders uit de jaren 80: 20 eenmalige 80’s hits

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

8

Laatste update:

8

one hit wonders eendagsvlieg muziek jaen 80

Eendagsvliegen of zogenaamde one hit wonders zijn van iedere tijd. Zo hebben de jaren 80 ook een hoop van deze eenmalige hits. Welke van deze ‘eenzame’ hits uit de 80’s kun jij nog meezingen?

De muzikale eendagsvlieg

Als artiest is het vaak niet meteen je ambitie, maar er zijn de afgelopen decennia ruim meer dan een handvol ‘one hit wonders’ geweest. Sterker nog, het komt vaker voor dan je denkt. Een one hit wonder of eendagsvlieg is een eenmalige hit, waarna meer hits van dezelfde artiest zijn uitgebleven.

One hit wonders uit de jaren 80: 20 eenmalige 80's hits
Via: Bobby McFerrin / Don’t Worry Be Happy (cover)

Geweldige muziek in jaren 80

Waar we eerder al de 90’s one hit wonders of zelfs de eendagsvliegen uit de jaren 00 besproken hebben, is het nu tijd aan het decennium daarvoor. De jaren tachtig, die staan voor skinny jeans, schoudervullingen, en vooral: gek goeie muziek.

doe maar
Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

80’s one hit wonders

Naast Cindy Lauper en Madonna waren er ook heel wat eendagsvliegen met memorabele hits. Ben jij opgegroeid in de jaren 80? Haal je beenverwarmers en haarlak alvast weer boven, want deze 20 one hit wonders halen je meteen weer naar de ‘80s! Welke ken jij nog? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Soft Cell – Tainted Love / Where Did Our Love Go (1981)

Beginnen doen we met deze iconische one hit wonder van Soft Cell. Vanaf de eerste noten herken je het nummer. Het barst van de new wave. De Britse band maakte erna nog wel muziek, maar brak nooit meer echt door zoals ze in 1981 deden.

2. Flock of Seagulls – I Ran (So far away) (1982)

De beat van dit nummer is de soundtrack van de jaren ‘80. Deze hit haalde het tot in de top 10, en is opnieuw typisch voor het new wave tijdperk. Hun coole haarsnit, donkere zonnebrillen en strakke kleding maakt de videoclip echt geslaagd. Het werd zelfs een van de meest gespeelde videoclips op MTV.

3. A-ha – Take On Me (1984)

Probeerde jij vroeger ook tot aan de hoge noten van dit nummer te geraken? “Take On Me” is ontzettend catchy en zal daarom ook nooit uit jouw geheugen verdwijnen. De 80’s waren een prachtige tijd, en dit nummer is het bewijs.

De Noorse band A-ha bracht in eigen land wel nog nummers uit, maar schopte het nooit meer tot in Nederland. Daarmee gaat Take On Me de geschiedenis in als een van de beste one hit wonders van de ‘80s.

4. Champaign – How ‘Bout Us (1981)

Met deze one hit wonder behaalde Champaign de nummer 1 in Nederland. Alleen de echte eighties kids kunnen het meezingen.

5. Berlin – Take My Breath Away (1986)

Take My Breath Away was de soundtrack van de film Top Gun, maar zelfs wie de film niet zag kon in 1986 niet ontkomen aan het liedje.

6. Jermaine Jackson & Pia Zadora – When The Rain Begins To Fall (1984)

Jermaine Jackson, originele leadzanger van The Jackson Five, vond dat het tijd was voor een solocarrière. Helaas werd kwam die nooit echt van de grond, hoewel deze eendagsvlieg niet slecht is!

7. Bow Wow Wow – I Want Candy (1982)

Dit nummer zong je luid met je vrienden en leerde je ook belangrijke Engelse vocabulaire. Met haar punkhaar is de zangeres duidelijk van de ’80s.

Méér one hit wonders…

Waren deze 7 hits al een trip down to memory lane? Wacht maar tot je de volgende one hit wonders van de 80’s hoort! Lees dus snel verder op de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

8 gedachten over “One hit wonders uit de jaren 80: 20 eenmalige 80’s hits”

 1. Misschien moet de schrijver van het bovenstaande zich eens wat beter verdiepen in de jaren ’80 of het fenomeen ééndagsvlieg.
  Bow Wow Wow (Do You Wanna Hold Me, The Man Mountain),
  Jermaine Jackson (o.a. Do What You Do en Sweetest Sweetest),
  Soft Cell (Torch, Tainted Love),
  Nena (6 tophits in Nederland),
  Ray Parker Jr (al zeer succesvol in de jaren ’70),
  A-Ha (10 hits in Nederland) etc
  Eéndagsvliegen? Nee, niet echt.

  Beantwoorden
 2. Matthew wilder, break my stride. Een echte eendagsvlieg terwijl Nena in 2003 uit mijn hoofd gezegd nog een hit had met Kim Wilde. Research is niet goed genoeg gedaan helaas

  Beantwoorden
   • Misschien eens verdiepen in de jaren ’80? Nur getraumt, ? en Leuchtturm waren toch heus hits van de band Nena in de eerste helft van de 80’s. Nena is pas vanaf 1988 alleen verder gegaan.

 3. Bow wow wow had ook Man Mountain nog als hit.
  Berlin had nog een hit met No More Words, en wat dachten we van Torch van Soft Cell?

  Beantwoorden
 4. Een wat betere research had hier niet misstaan…

  -Nena had naast ’99 Luftballons’ nog vier andere top 15-hits in de 80s en nog een nummer 1-hit in 2003 (samen met Kim Wilde)

  -De enige hit van A Flock Of Seagulls in Nederland was niet ‘I ran’, dat de Top 40 niet eens haalde, maar ‘The more you live, the more you love’ (hoogste positie nummer 17 in 1984)

  -Citaat: “de Noorse band A-ha bracht in eigen land wel nog nummers uit, maar schopte het nooit meer tot in Nederland.” Ook dat is niet waar. De groep scoorde, naast ‘Take on me’, nog 9 andere Top 40-hits in Nederland, waarvan er 2 de top 10 bereikten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...