popsterren jaren 90 iconen

Via: Fugees (cover) (L) / flickr.com | Sally, CC (R)

De jaren ‘90 brachten heerlijke popmuziek. Weet jij nog wie de belangrijkste internationale popsterren waren en welke hits ze scoorden? En ben je benieuwd hoe het nu met deze sterren gaat? Lees dit artikel en je weet het!

Variatie in de jaren ’90

Er was heel veel keuze in die tijd; rock, hard rock, nederlandstalig, grunge, R&B, hip hop, soul, country, elektronische muziek en vooral heel veel britpop. In ieder genre waren wel tientallen popsterren of bands actief die het helemaal maakten. Eigenlijk hebben ze allemaal een plekje in dit artikel verdiend.

90 Madonna popsterren
Via: Madonna / I’m Breathless (cover)

Super populaire popsterren in de jaren ’90

Maar we moeten kiezen; Zo had je super populaire acts als de Spice Girls en Backstreet Boys die bijna iedereen leuk leek te vinden. Maar aan deze popsterren heeft Vroegert al eerder aandacht besteed, dus dat gaan we hier niet nog een keer doen.

Via: Backstreet Boys / Backstreet Boys (cover)

Oudere popsterren uit de jaren ’90

Ook was er een grote groep artiesten die hun succes uit de jaren ‘80 knap wisten door te zetten in de jaren ‘90. REM bijvoorbeeld met leadzanger Michael Stripe. Losing My Religion uit 1991 was een megahit.

Hun album Out Of Time had bijna iedereen in huis liggen. Maar REM deed al fantastische dingen in de vroege jaren ‘80. Daar gaan we hier en nu dus niet bij stil staan.

Via: R.E.M. / Out Of Time (cover)

Oud nieuws in de nineties

Iets soortgelijks geldt voor sterren als Madonna, Eric Clapton en Simply Red. Mooie hits, maar oud nieuws in de nineties. Daarom hier geen aandacht voor Ray of Light en Frozen uit 1998, Layla en Tears From Heaven uit 1992 of Stars en Something got me started uit 1991.

Ook Lenny Kravitz, Dr. Dre, Celine Dion, Metallica, Whitney Houston en Red Hot Chili Peppers doen we om die reden wel een ander keertje.

Via: Simply Red / Stars (cover)

10 Popsterren uit de jaren ‘90. Hoe gaat het nu met ze?

Daarentegen bestaan er nog genoeg nieuwe en vernieuwende muzikanten die de jaren ‘90 typeerden. Hun muziek leek de soundtrack van dat decennium. Ze klonken uit alle speakers of bleken toonaangevend tot diep in het nieuwe millennium. 

1. Liam en Noel Gallagher van Oasis

De band Oasis uit Manchester ontstond in 1991. Hun debuutalbum Definitely Maybe kwam uit in 1994. Dat is een steengoede plaat die in 1995 nog eens werd overtroffen met (What’s The Story) Morning Glory waar ook de megahit Wonderwall opstond.

Los van alle goede muziek had het publiek vooral aandacht voor de ruzies tussen de broers Liam (zang) en Noel (zang en gitaar). Die hebben uiteindelijk in de jaren ‘00 tot einde van deze band geleid.

Liam heeft onlangs een nieuwe single uitgebracht: Everything’s Electric. Onder andere via Instagram maakt hij daar veel publiciteit voor

De band Noel Gallagher’s High Flying Birds bestaat inmiddels al meer dan 10 jaar. Ze hebben net een nieuwe demo uit: Trying To Find A World That’s Been And Gone.

2. Mariah Carey

Haar eerste album verscheen in de zomer van 1990. Daarop stonden onder meer de singles Vision Of Love en Love Takes Time. Haar fantastische stem en enorme talent bezorgden haar veel fans.

Nederland bleek gek op de songs Without You en All I Want For Christmas Is You uit 1994. Het zijn vooral de albums die de moeite waard zijn. Wereldwijd verkocht Carey er meer dan 200 miljoen van. Dat is gigantisch.

In 2019 kwam het laatstgenoemde nummer opnieuw aan de top van de hitparades te staan in de Verenigde Staten. Dat was haar 19e nummer-1 hit. Je kan Mariah Carey tegenwoordig volgen op Instagram.

Daar promoot ze onder andere haar sprookje The Christmas Princess. Het gaat over een meisje dat graag een puppy wil. De bijbehorende animatiefilm is betoverend. 

3. Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl van Nirvana

Cobain en Novoselic kenden elkaar al sinds 1987 en Nirvana ontstond uit hun samenwerking. Maar pas met de toevoeging van drummer Grohl in 1990 kreeg de band de basis waar de plaat Nevermind uit voortkwam.

Je weet wel … Uit 1991 met die foto van die baby in dat zwembad en de klassiekers Smells Like Teen Spirit en Come As You Are.

Met Cobain liep het niet goed af; hij pleegde zelfmoord in 1994. Grohl werd ook bekend als drummer van Foo Fighters. Daar maakt hij nu nog steeds muziek mee. Ook schreef hij een boek.

Novoselic speelde in 2011 even mee met de Foo Fighters voor het nummer I Should Have Known. Zijn huidige band heet Giants In The Trees.

4. Eddie Vedder en de rest van Pearl Jam

Officieel opgericht in 1990. Een echte band voor het decennium dus. Hun eerste plaat Ten brachten ze een jaar later uit. Daarop stonden ook de nummers Black en Alive. Volgens het gezaghebbende tijdschrift Rolling Stone zijn dat nog steeds hun allerbeste songs.

De fans weten het; Pearl Jam bestaat nog steeds in vrijwel ongewijzigde samenstelling. Eddie Vedder doet nog steeds mee en blijft goede muziek maken.

Het album Gigaton uit 2020 bijvoorbeeld. Daar komt ook het nummer Dance Of The Clairvoyants vandaan. 

Benieuwd hoe het gaat met nog meer popsterren uit de jaren 90? Lees dan verder op de volgende pagina. Wat dacht je van Seal (nr. 6)?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Popsterren uit de jaren 90: zo gaat het nu met deze 10 helden”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer