Popsterren uit de jaren 90: zo gaat het deze 10 helden nu

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

popsterren jaren 90 iconen

De jaren ‘90 brachten heerlijke popmuziek. Weet jij nog wie de belangrijkste internationale popsterren waren en welke hits ze scoorden? En ben je benieuwd hoe het nu met deze sterren gaat? Lees dit artikel en je weet het!

Variatie in de jaren ’90

Er was heel veel keuze in die tijd; rock, hard rock, Nederlandstalig, grunge, R&B, hip hop, soul, country, elektronische muziek en vooral heel veel britpop. In ieder genre waren wel tientallen popsterren of bands actief die het helemaal maakten.

Eigenlijk hebben ze allemaal een plekje in dit artikel verdiend.

90 Madonna popsterren
Via: Madonna / I’m Breathless (cover)

Super populaire popsterren in de jaren ’90

Maar we moeten kiezen; Zo had je super populaire acts als de Spice Girls en Backstreet Boys die bijna iedereen leuk leek te vinden. Maar aan deze popsterren heeft Vroegert al eerder aandacht besteed, dus dat gaan we hier niet nog een keer doen.

Popsterren uit de jaren 90: zo gaat het deze 10 helden nu
Via: Backstreet Boys / Backstreet Boys (cover)

Oudere popsterren uit de jaren ’90

Ook was er een grote groep artiesten die hun succes uit de jaren ‘80 knap wisten door te zetten in de jaren ‘90. REM bijvoorbeeld met leadzanger Michael Stripe. Losing My Religion uit 1991 was een megahit.

Hun album Out Of Time had bijna iedereen in huis liggen. Maar REM deed al fantastische dingen in de vroege jaren ‘80. Daar gaan we hier en nu dus niet bij stil staan.

Popsterren uit de jaren 90: zo gaat het deze 10 helden nu
Via: R.E.M. / Out Of Time (cover)

Oud nieuws in de nineties

Iets soortgelijks geldt voor sterren als Madonna, Eric Clapton en Simply Red. Mooie hits, maar oud nieuws in de nineties. Daarom hier geen aandacht voor Ray of Light en Frozen uit 1998, Layla en Tears From Heaven uit 1992 of Stars en Something got me started uit 1991.

Ook Lenny Kravitz, Dr. Dre, Celine Dion, Metallica, Whitney Houston en Red Hot Chili Peppers doen we om die reden wel een ander keertje.

Popsterren uit de jaren 90: zo gaat het deze 10 helden nu
Via: Simply Red / Stars (cover)

10 Popsterren uit de jaren 90

Daarentegen bestaan er nog genoeg nieuwe en vernieuwende muzikanten die de jaren 90 typeerden. Hun muziek leek de soundtrack van dat decennium. Ze klonken uit alle speakers of bleken toonaangevend tot diep in het nieuwe millennium. 

1. Liam en Noel Gallagher van Oasis

De band Oasis uit Manchester ontstond in 1991. Hun debuutalbum Definitely Maybe kwam uit in 1994. Dat is een steengoede plaat die in 1995 nog eens werd overtroffen met (What’s The Story) Morning Glory waar ook de megahit Wonderwall opstond.

Los van alle goede muziek had het publiek vooral aandacht voor de ruzies tussen de broers Liam (zang) en Noel (zang en gitaar). Die hebben uiteindelijk in de jaren ‘00 tot einde van deze band geleid.

Liam heeft onlangs een nieuwe single uitgebracht: Everything’s Electric. Onder andere via Instagram maakt hij daar veel publiciteit voor

De band Noel Gallagher’s High Flying Birds bestaat inmiddels al meer dan 10 jaar. Ze hebben net een nieuwe demo uit: Trying To Find A World That’s Been And Gone.

2. Mariah Carey

Haar eerste album verscheen in de zomer van 1990. Daarop stonden onder meer de singles Vision Of Love en Love Takes Time. Haar fantastische stem en enorme talent bezorgden haar veel fans.

Nederland bleek gek op de songs Without You en All I Want For Christmas Is You uit 1994. Het zijn vooral de albums die de moeite waard zijn. Wereldwijd verkocht Carey er meer dan 200 miljoen van. Dat is gigantisch.

In 2019 kwam het laatstgenoemde nummer opnieuw aan de top van de hitparades te staan in de Verenigde Staten. Dat was haar 19e nummer-1 hit. Je kan Mariah Carey tegenwoordig volgen op Instagram.

Daar promoot ze onder andere haar sprookje The Christmas Princess. Het gaat over een meisje dat graag een puppy wil. De bijbehorende animatiefilm is betoverend. 

3. Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl van Nirvana

Cobain en Novoselic kenden elkaar al sinds 1987 en Nirvana ontstond uit hun samenwerking. Maar pas met de toevoeging van drummer Grohl in 1990 kreeg de band de basis waar de plaat Nevermind uit voortkwam.

Je weet wel … Uit 1991 met die foto van die baby in dat zwembad en de klassiekers Smells Like Teen Spirit en Come As You Are.

Met Cobain liep het niet goed af; hij pleegde zelfmoord in 1994. Grohl werd ook bekend als voorman van Foo Fighters. Daar maakt hij nu nog steeds muziek mee. Ook schreef hij een boek.

Novoselic speelde in 2011 even mee met de Foo Fighters voor het nummer I Should Have Known. Zijn huidige band heet Giants In The Trees.

4. Eddie Vedder en de rest van Pearl Jam

Officieel opgericht in 1990. Een echte band voor het decennium dus. Hun eerste plaat Ten brachten ze een jaar later uit. Daarop stonden ook de nummers Black en Alive. Volgens het gezaghebbende tijdschrift Rolling Stone zijn dat nog steeds hun allerbeste songs.

De fans weten het; Pearl Jam bestaat nog steeds in vrijwel ongewijzigde samenstelling. Eddie Vedder doet nog steeds mee en blijft goede muziek maken.

Het album Gigaton uit 2020 bijvoorbeeld. Daar komt ook het nummer Dance Of The Clairvoyants vandaan. 

5. Alanis Morissette

De eerste twee platen uit ‘91 en ‘92 van deze Canadese singer/songwriter deden niet zo veel. Haar derde album Jagged Little Pill uit 1995 betekende daarentegen haar internationale doorbraak met meer dan 30 miljoen verkochte exemplaren.

Dit dankzij ijzersterke songs als You Oughta Know, Hand In My Pocket, All I Really Want, Ironic, You Learn en Head Over Feet

Morissette maakt nog steeds goede muziek. Haar nieuwste album uit 2020 Such Pretty Forks In The Road behoort volgens critici zelfs tot haar beste werk. Daarop staat ook het nummer Reasons I Drink.

6. Seal

Deze Engelsman scoorde zijn eerste hit met Killer in 1990 als zanger van Adamski. Dat was een prachtig nummer dat bij een groot publiek in de smaak viel.

In Nederland scoorde hij slecht één nummer 1 hit en dat was in 1990 met zijn eerste solo single Crazy. Desondanks herinneren we ons vooral het nummer Kiss From A Rose uit 1994.

Seal bracht zijn meest recente album uit in 2017. Het heette Standards en kenmerkte zich vooral door een jazzy karakter.

Verder haalde hij regelmatig de tabloids met zijn liefdesleven, onder andere vanwege zijn scheiding met supermodel Heidi Klum. Seal zingt nog steeds.

In 2019 deed Seal mee aan de Amerikaanse versie van The Masked Singer. En dat was een sensatie!

7. Shania Twain

De vierde cd van deze Canadese zangeres komt uit 1997 en heet Come On Over. Met 41 miljoen verkochte exemplaren is het één van de best verkocht albums ooit!

Waarschijnlijk kan je een flink aantal liedjes ervan nog meezingen: You’re Still The One, That Don’t Impress Me Much en Man! I Feel Like A Woman!

Sindsdien heeft Shania het niet makkelijk gehad, onder andere vanwege een echtscheiding en een aandoening aan haar stembanden. Desondanks wist ze in 2017 het album Now uit te brengen. In 2021 zong ze een duet met Ronan Keating; Forever And Ever, Amen.

8. Ms. Lauryn Hill

Ms. Lauryn Hill ontmoette Wyclef Jean en Pras Michel toen ze op de middelbare school zat. Samen vormden ze Fugees. Hun tweede album The Score uit 1996 werd een daverend wereldwijd succes. Dit onder andere dankzij nummers als Killing Me Softly With His Song en Ready Or Not.

Popsterren uit de jaren 90: zo gaat het deze 10 helden nu
Via: Fugees / The Score (cover)

Haar eerste soloalbum uit 1998 heette The Miseducation Of Lauryn Hill. Ze won er vijf Grammy’s mee en het maandblad Rolling Stone plaatste het in 2020 bij de beste 10 albums aller tijden. Doo Wop (That Thing) is het bekendste nummer van die magnifieke plaat.

Lauryn Hill kreeg veel kritiek toen ze in 2003 de katholieke kerk opriep spijt te betuigen voor alle kindermisbruik. In 2013 zat ze een gevangenisstraf van drie maanden uit voor belastingontduiking.

Ze voelde zich altijd al ongemakkelijk bij haar populariteit en dat is één van de redenen dat ze zich nu vooral richt op haar familieleven. Optreden doet ze nog heel weinig.

9. Robbie Williams

Waar hoorde je hem niet in jaren ‘90? Hij leek onontkoombaar. Vanaf 1990 met Take That en vanaf 1996 alleen. Zijn solocarrière scheen buiten Groot Brittannië niet direct een succes. Maar schijn bedroog!

Het nummer Angels van het debuutalbum Life Thru A Lens bleek na verloop van tijd niet meer weg te denken uit de pophistorie. En vanaf dat moment scoorde Williams de ene hit na de andere.

Williams maakt nog steeds muziek. Hij is vader van twee dochters en twee zoons. Daarnaast is hij ambassadeur van UNICEF in het Verenigd Koninkrijk. Daar doet hij dan bijvoorbeeld zijn voetbalschoenen voor aan.

10. Britney Spears

Met 25 miljoen verkochte exemplaren werd haar debuutalbum …Baby One More Time uit 1999 een megasucces. Het bleek de start van een reeks hits die zich tot in het nieuwe millennium uitstrekte.

Haar meest recente single is Slumber Party uit 2016. Die deed niet veel. Daarna kreeg ze vooral veel aandacht vanwege de curatele waar ze sinds haar inzinking in 2008 onder stond.

Gelukkig is ze sinds november 2021 weer vrij om te gaan en te staan waar ze wil en zelf te bepalen waar ze haar geld aan uitgeeft. Dit tot grote vreugde van haarzelf en haar meelevende fans.bac

Jouw favoriete 90’s popsterren

Tja. Nu vraag je je af waarom Jamiroquai, Moby, Blur, Radiohead, Sheryl Crow, Tori Amos en Snoop Dogg niet in dit lijstje voorkomen. En daar sta je niet alleen in!

Voel je daarom vrij om een warm pleidooi voor jouw favoriete popsterren uit de nineties toe te voegen in een reactie!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Popsterren uit de jaren 90: zo gaat het deze 10 helden nu”

Plaats een reactie

Share to...