Deze 12 liedjes van toen blijven in je hoofd zitten

Door

Kees Jansen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Hits van toen in je hoofd

Je hebt van die nummers waarvan je veel langer plezier hebt dan de drie of vier minuten dat ze duren. Liedjes die zich in je hoofd nestelen en na het beluisteren nog lang blijven zitten. Wij zetten de 12 leukste en soms foute ‘oorwurmen’ uit de jaren tachtig en negentig op een rijtje.

1. Matthew Wilder – Break My Stride (1984)

In de jaren ‘80 kon je al niet stil blijven zitten als deze vrolijke huppelmelodie van Matthew Wilder op de radio was. Dankzij een grappige meme op TikTok was Matthew weer even helemaal hot in 2020 en keerde hij na dertig jaar terug in de hitlijsten. En terecht.

2. Righeira – Vamos A La Playa (1983)

Het zou best kunnen dat je bij het refrein ‘Hamburgers met korting’ gaat zingen, want een supermarktketen uit Zaandam gebruikte dit nummer een paar jaar geleden voor een grappige televisiereclame. Het origineel stamt uit 1983 en lijkt een vrolijk niets-aan-de-hand-deuntje over een dagje naar het strand te zijn.

Groepsleden Stefano Rota en Stefano Righi zingen echter over de zee die zo lekker schoon is nadat er een atoombom in is gegooid. Het liedje past helemaal in die tijd, want er waren toen veel protesten tegen kernenergie.

3. C’est Tout – De Tandenborstel Jive (1995)

Misschien eerst even een waarschuwing. Het luisteren van dit liedje kan ernstige gevolgen hebben voor de rest van je dag. Goeie kans namelijk dat je nog lange tijd ‘nana na-na-na naaaah na’ in je hoofd blijft horen. Of erger nog: dat je het zelf gaat neuriën.

De artiest en titel zeggen je misschien niet zoveel, maar je hoeft maar een half minuutje te horen en je weet het meteen. Het was in 1995 een groot succes: gewoon in de top 5, hè…

4. Dr. Alban – It’s My Life (1992)

Dr. Alban werd groot in de muziek, maar is ook tandarts. Hij ging destijds van zijn geboorteland Nigeria naar Zweden om tandheelkunde te studeren en begon na het behalen van zijn diploma met het maken van muziek. Gelukkig maar, anders hadden we niet lekker mee kunnen zingen met zijn wereldwijde hit It’s My Life.

https://www.youtube.com/watch?v=4zHm_6AQ7CY

5. Opus – Live Is Life (1985)

Foute snorren, niet helemaal ritmisch klappen, maar wel een enorme hit in de jaren ’80. We hebben het over de Oostenrijkse band Opus, die met Live is Life bekend werd en meteen weer in de vergetelheid dook.

De populariteit van dit aanstekelijke nummer kreeg in 1989 nog wel een boost toen voormalig stervoetballer Diego Maradona tijdens de warming-up van een Europese wedstrijd van zijn club Napoli de bal ritmisch hooghield op de muziek.

6. Europe – The Final Countdown (1986)

Een van de bekendste keyboardloopjes uit de popgeschiedenis. Al bij de eerste vier tonen herkenbaar. Er zijn mensen die dan opspringen van vreugde en ook mensen die niet weten hoe snel ze dit geluid moeten ontvluchten. Want het blijft hangen in je hoofd en voor het weet, neurie je het de hele dag.

Wil je weten welk typisch jaren negentig-nummer toch echt uit de eighties komt? En waarom jij ‘m nog steeds kent? Kijk snel op de volgende pagina.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...