Muziek in de auto: deze 13 hits luisterde je vroeger op weg naar vakantie

Door

Kees Jansen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Vakantie is heerlijk. Lekker op de camping in Frankrijk, naar het strand in Spanje of aan een meertje in Italië. En de vakantie begint al als je de straat uit rijdt. Zeker als je passende muziek in de auto hebt. Ga met ons mee naar de vakanties van vroeger en de muziek die ook op jouw vakantiebandje stond. Of dat van je ouders.

Bert en Ernie Sesamstraat DVD / Muziek in de auto
Via: Bert en Ernie / Sesamstraat (DVD cover)

De leukste vakantiemuziek in de auto

Misschien kun je het nog wel herinneren. Je stopte voor de eerste keer op een parkeerplaats in Duitsland, België of Frankrijk en je dacht dat je al op de camping was. ‘Zijn we er al?’ Maar dan moest je nog twaalf uur lang op de achterbank van de auto zitten om er te komen.

Met je draagbare spelcomputer, stapel stripboeken en natuurlijk met muziek. Je eigen bandjes, cd’s of het bandje dat je ouders hadden opgenomen. Een mix van oude hits en liedjes voor kids. Wij blikken terug op die goeie ouwe vakantietijd met Vroegerts Vakantiebandje. Geniet van de lang niet gehoorde hits die je misschien binnenkort weer als muziek in de auto gaat luisteren.

Muziek in de auto: deze 13 hits luisterde je vroeger op weg naar vakantie
Via: flickr.com | Andrevanb, CC-NC

1. Bert en Ernie – Geen ruzie in de auto

Klassiekertje van de eerste orde. Waarschijnlijk luisterde je wel een paar keer op de rit naar Italië het hele vakantiebandje ‘Een Uur Niet Zeuren’ van Sesamstraat. Met het onvergetelijke verhaal van Sipje en Sopje en natuurlijk -zo toepasselijk- dit Geen Ruzie In De Auto. ‘Zijn we al bij de St. Gotthardtunnel?’

2. Edward Maya & Vika Jigulina – Stereo Love

Ook zo’n vergeten nummer dat je om een of andere onverklaarbare reden aan de zomervakantie doet denken. Is het die harmonica die zachtjes tussen de stemmen van de verder totaal in het niets verdwenen Edward en Vika is geweven? ‘Pahaaap, ik moet plassen!’

3. James Last – Biscaya

We hebben die harmonica uit het vorig nummer al eens eerder gehoord. Veeeeel eerder, namelijk al in het midden van de jaren ’80. James Last, de Duitse orkestleider en maker van heel veel langspeelplaten die nu in de bakken van de kringloopwinkel liggen, scoorde toen een hitje met Biscaya.

De titel zegt je misschien niets, maar als je ‘m hoort komen er vast wel wat nostalgische gevoelens boven. De oudere jongeren onder ons kennen het vast wel als het melodietje dat gebruikt werd voor de agenda van Veronica’ Drive In Show: Veronica komt naar je toe deze zomer! En ook leuk in de auto op weg naar het Gardameer. ‘Wie wil er nog een snoepje?’

We hebben een mooie live-versie gevonden, luister hem hieronder.

4. Buena Vista Social Club – Chan Chan

De kans is niet zo groot dat dit de muziek was uit het vakantieland waar je naar toe reed, want de Buena Vista Social Club kwam uit Cuba. Het was een verzameling muzikanten met een gezamenlijke leeftijd die groter was dan het aantal kilometers dat je moest afleggen om op de camping in Zuid-Frankrijk te komen. ‘Sssstt, even stil achterin, dit is een leuk liedje’.

5. Rein van den Broek – Trumpet Cross

Dit nummer haalde nooit de hitparade en is maar drie weken per jaar te horen, maar toch kent iedereen het. Het is de tune van Radio Tour de France, het programma met heerlijke Franse deuntjes die je ook vanaf de achterbank deden en doen verlangen naar leuke Franse pleintjes, verlaten dorpjes, een Bar Tabac en naar een Tourflits…

6. Miranda – Vamos a la Playa

Hoor ik daar een strandverkoper met nepshirts van Barcelona, slippers, badhanddoeken of een halve kokosnoot? Nee, het is Miranda met Vamos a la playa. Ook leuk om alvast in de auto te horen op weg naar de costa’s.

Draai om voor kant B

Het vakantiebandje is nog niet afgelopen. Het is alleen nog maar aan het einde van kant A gekomen. En wat doe je dan? Omdraaien en verder met kant B. En daar staan ook leuke en herkenbare nummers op. Zoals het instrumentale nummer op #8 waarvan je heel veel zin in bewegen krijgt. Even stoppen op de volgende parkeerplaats en los op die muziek in de auto.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Muziek in de auto: deze 13 hits luisterde je vroeger op weg naar vakantie”

Plaats een reactie

Share to...