Via: Kinderen voor Kinderen (cover)

Wie kind was in de jaren ’80 en ’90 kon er bijna niet om heen: Kinderen voor Kinderen. Maar hoe zat het ook alweer met dit koor in jouw jeugd?

Nostalgisch Kinderen voor Kinderen

Waarschijnlijk zullen de meeste fans van vroeger het niet geloven, maar Kinderen voor Kinderen bestaat nog steeds! Het concept is natuurlijk altijd net zo simpel als geniaal geweest: een groep kinderen maakt en zingt liedjes.

Met (een deel van) de opbrengst worden kinderen in ontwikkelingslanden geholpen. Er zijn inmiddels vele CD’s gemaakt, die het ook nog eens goed hebben gedaan in de hitlijsten.

kinderen voor kinderen
Via: Kinderen voor KInderen (cover)

Wie bedenkt deze populaire liedjes?

De kinderen van Kinderen voor Kinderen liggen vaak daadwerkelijk aan de basis van een nieuw lied; ze komen met een idee, wat vervolgens door professionele muzikanten verder wordt uitgewerkt. Ook hebben er in de afgelopen tientallen jaren vele bekende zangers en zangeressen bijgedragen aan de liedjes.

Via: Kinderen voor Kinderen (cover)

Nostalgische hits van Kinderen voor Kinderen

Tijd om eens enkele nostalgische hits van Kinderen voor Kinderen onder het stof vandaan te halen. We hebben er 17 voor je op een rijtje gezet. Meezingen mag tijdens het lezen van dit artikel!

1. Zo begon het

Het eerste ‘Kinderen voor Kinderen’ koor werd in 1979 opgericht. Het doel was om de VARA speelgoedactie een helpende hand te bieden. Deze actie zamelde speelgoed in voor kinderen in ziekenhuizen en derdewereldlanden.

2. Oproep

Aan de kinderen in de hoogste klassen van basisscholen door het hele land werd gevraagd thema’s aan te leveren voor de liedjes. Van sommige thema’s kun je wel raden van welke groep kinderen ze kwamen:

3. Heel veel thema’s

Thema’s bleken er genoeg. In al die jaren zie je een steeds terugkomende reeks aan onderwerpen die kinderen bezig houdt zoals verliefdheid, scheiden, onrecht, eenzaamheid, pesten, geld, verhuizen etc. Dit liedje gaat over eenzaamheid:

4. Bekende tekstschrijvers

Een keur van bekende tekstschrijvers leefde zich vervolgens uit op deze thema’s en schreef er een liedje over. Willem Wilmink, Hans Dorrestijn, Herman Pieter de Boer en Henk Westbroek leverden regelmatig liedjes aan.

5. En beroemde componisten

Die liedjes werden dan op muziek gezet door al even bekende componisten zoals Henk Westrus, Harry Bannink en Tonny Eijk. Hoe tekstschrijvers en componisten het ook deden, de liedjes bleken vaak onvergetelijk.

6. De eerste show

De allereerste show die in 1980 werd uitgezonden was live en werd niet opgenomen. Die is dus niet bewaard gebleven. Later hebben ze het exacte programma nog een keer gedraaid en toen is het wel opgenomen. Dit is die volledige show mocht je daar tijd voor hebben:

7. Meezingen maar

De grootste hit van dat eerste album was natuurlijk: ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’.

8. Groot succes

Dat eerste album was een groot succes. Het stond negen weken op nummer 1 en maar liefst 19 weken in de Album top 100. Het werd dus Platina. Ook dit nummer stond erop:

We hebben nog 9 geweldige Kinderen voor Kinderen hits voor je op de volgende pagina! Welke ken jij nog?

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer