De Grote Meneer Kaktus Show: hoe gaat het met ze?

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Laatste update:

3

Meneer Kaktus

De jaren 80 en 90 stonden bol van de programma’s voor kinderen. Je had De Mini Playback Show en Stuif es in. Één van de meeste aparte kinderprogramma was toch wel de Grote Meneer Kaktus Show.

Hierin betraden Meneer Kaktus, Mevrouw Stemband en Kweetniet, geheel volgens een vaste formule, een boksring en probeerden in vijf rondes de aanwezige kinderen te vermaken.

Grote Meneer Kaktus Show

De Grote meneer Kaktus Show werd eerst uitgezonden door Veronica en later overgenomen door de VARA, was juist door de herkenbaarheid mateloos populair bij de kinderen.

Uiteindelijk liep het programma zelfs door tot 2000. Even een korte terugblik.

De bekende boksring

De kindershow volgde zoals gezegd altijd een vaste formule: Meneer Kaktus, Mevrouw Stemband en Kweetniet kwamen zingend aan en liepen naar een boksring.

Mevrouw Stemband kondigde elke ronde aan. Zij liet een bordje zien met daarop het nummer van de ronde. Meneer Kaktus vertelde daarna wat de ronde inhield. Ging de bel, dan was de ronde klaar.

Via: De Grote Meneer Kaktus Show (capture)

Wat waren die rondes?

 • De eerste ronde was het zingen van “Het Grote Meneer Kaktus Lied”.
 • De tweede ronde bestond uit een vraaggesprek met een bijzonder kind uit het publiek. Het kind mocht daarvoor op een grote stoel midden in de ring zitten.
 • In de derde ronde werd er een gevaarlijke situatie uitgebeeld waarbij de Spelende Vrouw (Mevrouw Stemband) altijd doodging. Daarna vertelde zij het moraal van het verhaal. Kweetniet beelde de situatie uit.
rondes grote meneer kaktus show
Via: De Grote Meneer Kaktus Show (capture)

Herinner jij je deze items nog?

 • Tussen ronde drie en vier was er nog een nieuwsflits waarbij een kind dat zich ergens aan ergerde zich mocht afreageren op een kussen wat Meneer Kaktus vasthield.
 • In de vierde ronde kreeg een kind de Prik van de Kaktus als beloning voor een mooie tekening of brief (meezingen mag).

Liedjes bij Grote Meneer Kaktus Show

Ook liedjes waren een groot onderdeel bij de Grote Meneer Kaktus Show…

 • De vijfde ronde was er voor de bekende gast die daarna door de kinderen aangeraakt mocht worden.
 • Na de vijfde ronde kreeg een kind (het nieuwe talent) de mogelijkheid om op het podium, samen met Mevrouw Stemband, een lied te zingen over een zelf opgegeven onderwerp.
 • Het programma werd afgesloten met “Het Grote Meneer Kaktus Lied”.
Meneer Kaktus Show
Via: De Grote Meneer Kaktus Show (capture)

Populariteit van Meneer Kaktus

Juist door deze voorspelbaarheid werd het programma zo populair. Meneer Kaktus kreeg zelfs een wassen beeld bij Madame Tussauds en hij speelde ook nog mee in een aantal commercials om van te snoepen.

Hoe gaat het nu?

Hoe het tegenwoordig met Meneer Kaktus, oftwel Peter-Jan Rens, gaat lezen we regelmatig in het nieuws. Maar wat doen de andere twee acteurs nu eigenlijk?

Mevrouw Stemband – Annemieke Hoogendijk

Mevrouw Stemband kondigde in de Grote Meneer Kaktus Show elke ronde aan. Ook ging zij iedere show dood door een gevaarlijke situatie waarbij ze de Spelende Vrouw speelde. De aanwezige kinderen vonden dit natuurlijk hilarisch.

Mevrouw Stemband zong ook een liedje met het nieuwe talent.

Na jaren als Mevrouw Stemband gespeeld te hebben, vond Annemieke het welletjes. Ze was een van de drijvende krachten achter de televisie hit, want naast haar rol als Mevrouw Stemband, coachte ze ook Peter-Jan Rens, bedacht ze liedjes en een aantal scènes.

Na het programma deed ze nog verschillende dingen achter de schermen, maar op een gegeven moment vroeg ze zich af of dit wel was waar ze mee door wilde gaan. Dat kwam ook mede door haar knipperlichtrelatie met Peter -Jan.

Door een onverwachte erfenis kreeg ze de mogelijkheid om een totaal nieuw leven te beginnen, namelijk dat van eigenaresse van een B&B. Die mogelijkheid pakte ze met beide handen aan.

Annemieke Hoogendijk
Via: youtube.com (capture) | Bij ons in de regio

Tegenwoordig bezit ze drie hectare grond in Zuid-Beveland. Samen met haar man runt ze naar volle tevredenheid Bed & Breakfast De Derde Ronde. Omdat ze eerder in Amsterdam twee koksopleidingen volgde en een klein bedrijfje was begonnen waarvoor ze diners en walking diners verzorgde, kan ze tegenwoordig haar culinaire ei kwijt in zelfgemaakte jam en vers brood.

Geplaatst door De Derde Ronde (Bed&Breakfast) op Dinsdag 5 juli 2022

Op straat wordt ze nog steeds herkend als Mevrouw Stemband, maar dat vindt de 69-jarige voormalige actrice niet zo erg.

Annemieke Hoogendijk Mevrouw Stemband
Via: Het Jachtseizoen / SBS6 (capture)

Kweetniet

Kweetniet was eigenlijk een erg saaie piet want hij wist nooit wat. Hij haalde dan zijn schouders op en zei: “Kweetniet”. Meneer Kaktus wist het gelukkig allemaal wel.

Kweetniet
Via: De Grote Meneer Kaktus Show (capture)

De clown van het trio werd door maar liefst 6 personen gespeeld. Dat was eerst Tony Maples, toen Larry Jackson, daarna Joost Hes, en vervolgens Hans van der Laarse.

Willem Kort en Wolf Gerritsen waren de vaste invallers.

Van hen is niet zoveel bekend. Kweetniet nummer drie, Hans van der Laarse speelde nog wel mee in een paar afleveringen van Goede tijden, slechte tijden.

De toekomst

De Grote Meneer Kaktus Show is eigenlijk nooit gestopt. Peter-Jan Rens gaat door met een nieuwe Mevrouw Stemband en een andere Kweetniet. Die laatste is geen onbekende, namelijk Johan Vlemmix.

Af en toe is Meneer Kaktus zelfs nog op de televisie te zien zoals in het programma “Chantal blijft slapen”.

Jouw herinnering aan de show

Was jij een grote fan van de Grote Meneer Kaktus Show? Welk personage was jouw favoriet? Laat het ons weten via een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “De Grote Meneer Kaktus Show: hoe gaat het met ze?”

 1. Cactus show… WAUWIE… Denk 30 jaar terug.
  Ik 44, vader en broer hadden effe nostalgie…
  Dus effe lied op computer aan…
  Vader, 74 jaar was het hardst aan het zingen…

  Helemaal een warm hart nu effe…

  Eens in de 30 jaar moet je 1 minuut dat liedje opzetten vinden wij.

  Let’s go to year… 2051 !!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...