Mode van de jaren ’80: deze fashion items zijn weer hip

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Alles komt ooit terug. Hoewel je dat misschien niet gehoopt had van de mode van de jaren ’80, is het momenteel zover. Van nektapijt tot schoudervullingen, grote modeketens pakken er mee uit. Wij overlopen hoe die fashion items vroeger gedragen werden, en hoe de moderne variant eruit ziet.

Eighties mode

Ooit waande je je een hippe vogel in die legging met grafische opdruk en idem neon t-shirt, maar vandaag denk je daar met schroom aan terug. De eighties worden gekleurd door vreselijke mode-afdwalingen. Wie er eens een verstoft fotoalbum bijneemt, denkt vooral: what were we thinking?! De mode van de jaren ’80 werd sterk beïnvloedt door MTV, populaire films, soaps en uiteraard Madonna. We droegen veel kettingen, petticoats, beenwarmers, rubberen armbanden, bustiers en uiteraard vogelnestkapsels. Het hoorde er allemaal bij.

Via: youtube.com (capture) | Elle Decor

Vandaag is het opnieuw hip

Grote merken zoals Gucci en YSL toonden het op de catwalk, en ook op Instagram showen influencers en sterren zonder gêne hun eighties look. Wie trots poseert met een nektapijt en een kleurrijk joggingpakje, wordt niet langer uitgelachen. Integendeel. Het is opnieuw hip! Toch zijn er enkele verschillen merkbaar. Alles keert terug, maar het wordt altijd een beetje ‘moderner’ aangepakt en gedragen. Zo ook met die fashion items van de jaren ’80. Zo droegen we het vroeger, en zo wordt het vandaag gedragen…

Via: flickr.com | Jennifer Boyer, CC

Fashion items van de jaren ’80: toen en nu

1. Schoudervullingen

Soaps zoals Dallas en Dynasty zetten de schoudervullingen op de modekaart. Op de werkvloer werden vrouwen steeds meer gelijkwaardig behandeld, en dat uitte zich in jasjes met masculiene schoudervullingen. Hoe groter, hoe beter. Waar de schoudervullingen eerst alleen in colbertjes werden gedragen, werden ze ook al snel in truien en t-shirts genaaid. Vandaag zie je deze fashion items opnieuw in de winkelrekken liggen

Zo droegen we het vroeger.

.

Vandaag draagt men schoudervullingen zo.

2. Het nektapijt

De gruwelijkste hype van de jaren ’80 is zonder twijfel het nektapijt. Niemand had verwacht dit ooit weer opnieuw tegen te komen, laat staan zelf te dragen! Zo zie je maar: zeg nooit nooit. Want net zoals toen, dragen veel rockbands vandaag opnieuw een nektapijt!

Via: flickr.com | Raul G., CC

Miley Cyrus waagt zich eraan!

3. De aerobic look

Aerobicsoutfits met sweatshirt, neonkleuren, lycra leggings, sportbroeken en zelfs zweetbandjes waren hip in de jaren ’80. Vandaag is dat weer terug, inclusief de iconische Jane Fonda-beenwarmers. Ben je hier blij om?

.

Kids today dragen opnieuw met trots neonkleuren.

4. Oversized truien

Op vergeelde foto’s zie je je moeder of grootmoeder misschien rondwandelen in een oversized trui met een of andere gekke en kleurrijke print. Deze waren namelijk helemaal cool toen. Liefst met all stars eronder, en je haar in een schuine staart. Kleed jij je naar de mode vandaag, dan zullen jouw (klein)kinderen in de verre toekomst met dezelfde plaatsvervangende schaamte in fotoalbums kijken (of door je Instagram scrollen).

Via: flickr.com | Jennifer Boyer, CC

Kan vandaag ook gewoon weer!

5. Een legging als broek

In de jaren tachtig was een legging multifunctioneel. Je droeg het onder een jurkje, maar ook gewoon als broek. Liefst een felgekleurd exemplaar, met een brede riem erboven om je heupen te accentueren.

.

Temptation-Amber doet mee met de hype.

We gaan verder op de volgende pagina, of dacht je dat we die foute zonnebrillen gewoon vergeten waren?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...