Ken je ze nog: de 7 opvallendste personages uit De Zevensprong

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Door

Ruud Caris

Laatste update:

4

Zevensprong serie

De jeugdserie de Zevensprong, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tonke Dragt, hield ons in 1982 aan de buis gekluisterd. We wilden allemaal wel in de klas zitten bij meester Frans de Rode, want dan gebeurde er tenminste nog eens iets spannends!

De Zevensprong: hoe zat het ook alweer?

De nieuwe onderwijzer Frans van der Steg vertelt graag verhalen over zichzelf als de held Frans de Rode. Als hij niets meer weet te vertellen aan zijn klas, beweert hij dat hij een belangrijke brief zal krijgen. Tot zijn eigen verrassing krijgt hij die brief ook en voordat Frans er erg in heeft, is hij betrokken bij het bevrijden van ‘Geert Jan’, die bij zijn oom Graaf Grisenstijn woont in kasteel Het Trappenhuis. Dit kasteel is alleen te vinden door de zevende afslag op de Zevensprong te vinden…

Zevensprong wijzer
Via: Wikimedia Commons | Deadstar, CC

Intro van De Zevensprong

Dit was trouwens het geweldige intro met die prachtige muziek. Als jij dit deuntje hoorde, wist jij dat je weer kon gaan genieten van jouw favoriete serie!

Bijzonder figuren in De Zevensprong

Geert Jan zit opgesloten in het kasteel (Het Trappenhuis) van zijn oom Graaf Grisenstijn waar hij moet zoeken naar een schat. Een kleine groep, het complot van de Zevensprong, probeert Geert Jan al jaren te helpen. En in die groep zitten opvallende personages. Herinner jij ze nog?

1. Meneer Thomtidom

Meneer Jan Thomtidom is een oudere, energieke goochelaar die vlakbij Het Trappenhuis woont. Hij is de penningmeester van de groep.

Meneer Thomtidom Zevensprong
Via: De Zevensprong (capture)

2. Jan Toereloer

De altijd mopperende Jan Toereloer is de koetsier van Graaf Grisenstijn. Hij was vroeger eigenaar van een café dat aan de Zevensprong staat. Het zou er nu spoken. Toereloers gedrag roept vaak vraagtekens op.

Jan Toereloer Zevensprong
Via: De Zevensprong (capture)

3. Mevrouw Bakker (Tante Willemijn)

Tante Willemijn is de hospita van meester Frans van der Steg en een zus van Tante Rosmarijn. Ze is de tante van Roberto (Brozem).

Mevrouw Bakker Tante Willemijn
Via: De Zevensprong (capture)

4. Tante Rosmarijn

Tante Rosmarijn is de leidster van het complot. Ze woont in het Kruidenhof, een huisje dicht bij De Zevensprong. Ze kweekt kruiden en houdt ondertussen alles scherp in de gaten.

Tante Rosmarijn Zevensprong
Via: De Zevensprong (capture)

5. Roberto/Rob/Brozem

Roberto is het neefje van tante Willemijn en tante Rosmarijn. Hij is een aardige jongen totdat hij op zijn motor rijdt. Dan heeft hij als Brozem lak aan alle regels.

Roberto Zevensprong
Via: De Zevensprong (capture)

6. Iwan

Iwan is ook lid van het complot. Frans van der Steg denkt dat hij een Russische spion is, maar hij is een gitzwarte kat die in Het Trappenhuis woont. Iwan is wel een kat met een mening over wie goed is en wie niet en dat laat hij merken ook!

Iwan Zevensprong
Via: De Zevensprong (cover)

7. Meester Frans van der Steg/ Frans de Rode

Het duurt even voor hij het doorheeft maar Frans van der Steg is het zevende lid van het complot. Plotseling worden zijn fantasieën werkelijkheid en is hij de held in een echt avontuur.

Meester Frans van der Steg Zevensprong
Via: De Zevensprong (capture)

Jouw herinneringen aan De Zevensprong

Wie was jouw favoriete personage uit de Zevensprong? Laat het ons weten in de comments onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “Ken je ze nog: de 7 opvallendste personages uit De Zevensprong”

 1. In 1997 ben ik een aantal plaatsen, waar de Zevensprong was opgenomen, gaan opzoeken.
  Juist die dag kwam ik drie keer iemand tegen, die met de film te maken had gehad; In een cafe, waar men geweest was (niet de Keizerskroon, maar ’n ander cafe), in het kasteel van Ruurlo, in 1997 in gebruik als gemeentehuis. Dit was het Trappenhuis. Omdat de deur open stond, ben ik even naar binnen gegaan, maar het zag er toch anders uit (kon je ook wel verwachten), dan hoe ’t gefilmd was. Hier werkte ieman, die als figurant had meegedaan en ze kon mij precies uitleggen, hoe ik op de plek kon komen, waar de wegwijzer gestaan had.
  En op de plek waar de wegwijzer gestaan had, in ’n mooie omgeving, kwam ik een boswachter tegen, die met de techniek van de film had gewerkt.
  Heel leuk was, dat hij me liet zien, waar de geheime gang begon.
  Zelf was ik op zoek naar het cafe van Jan Toereloer, maar waar was dat nou? Hij lachte en vertelde dat dit alleen voor de film daar gebouwd was,/ waar ik verrast over was, want ’t zag er zo echt uit…Ook vertelde hij nog leuke anecdotes; De graaf had hij nog leren fietsen, en de brozem sloeg met z’n brommer een k/eer over de kop./ (gelukkig niet gewond).

  Beantwoorden
 2. Wat leuk, dit artikel!
  Ik snap dat de 7 van het complot zijn genoemd, maar eigenlijk mogen Maarten en zijn zus (Marian?), Geert-Jan en Graaf Grisenstijn natuurlijk ook niet ontbreken.
  Ik ben nu (2020) 48 jaar en heb deze serie de afgelopen tijd weer met mijn kinderen (11 en 8 jaar) bekeken, en ik vond het weer net zo leuk als toen, en onze kinderen (vooral mijn dochter van 8) zijn er ook nog helemaal vol van. Die muziek alleen al… zo spannend!
  Toen ik dat via Facebook deelde, reageerden meteen een aantal klasgenoten van toen, iedereen wist nog hoe ze er elke week vol spanning naar uitkeken.
  Dus nu kijk ik elke week met mijn leerlingen (groep 5 en 6); ook zij zitten er helemaal in!
  Een serie die echt ontzettend goed in elkaar steekt. Ik moet toch echt eens het boek gaan lezen… en de speurtocht in Ruurlo gaan doen ?

  Beantwoorden
 3. Heb destijds de serie met veel plezier gevolgd. Ik was destijds 20 jaar oud en keek vooral naar Frans van der Steg hoe hij communiceerde met zijn klas. Ik was toen PABO- student.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...