Q en Q: zo gaat het nu met cast van deze jeugdserie

Door

Ellen Beringen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

6

Laatste update:

6

Q en Q intro jeugdserie vroeger jaren 70

De serie Q en Q was te zien in 1974 en kreeg in 1976 een vervolg met nog eens 13 afleveringen. Hoe is het nu met de acteurs uit Q & Q? We zochten het uit!

Jeugdserie van toen: Q en Q

Q en Q, huhuhu-huhuhu-huhuhuh-huhuhu’…Wanneer je dit liedje meteen weer in je hoofd hebt zitten voor de rest van dag keek je vroeger naar Q en Q. Elke week keek je uit naar een nieuwe aflevering van deze spannende jeugdserie.

De twee jonge helden met de Q-namen Wilbur Quant en Aristides Quarles van Ispen hielden je vanuit het fictieve dorp Runkum aan de buis gekluisterd. De serie was te zien in 1974. De hoogste tijd voor een terugblik: Hoe is het nu met de acteurs uit Q en Q?

Q en Q jeugdserie vroeger
Via: Q en Q (capture)

Waar ging Q en Q ook alweer over?

Q en Q leren elkaar in het bos kennen. Aristides Quarles van Ispen fotografeert graag vogels, maar ontdekt op een van de foto’s ook iets engs. Op de foto is te zien dat er een man dood of bewusteloze in de bosjes ligt. Wanneer ze dit aan de dorpsagent willen melden worden ze niet geloofd.

Daar is een goede reden voor, want als ze later nog eens gaan kijken ligt er helemaal niets. De jongens laten het er niet bij zitten. Ze zijn er heilig van overtuigd dat ze op het spoor zijn van een misdrijf. Dus zit er maar één ding op: samen het mysterie oplossen!

Uiteindelijk blijkt alles te draaien om spionagezaak. De helden komen dit op het spoor via een ring waarin een microfilm met geheime informatie van een fysisch laboratorium zit.

Nog meer onvergetelijke Q en Q typetjes

De jongens worden bijgestaan door opa Quarles (Bob de Lange) die bereidt is Q en Q te geloven en Juultje Quant, paardenmeisje en zus van Wilbur Quant. Andere onvergetelijke personages zijn Adjudant Mudde (Sacco van der Madde) met zijn standaarduitspraak: ‘Tja, ja ja ja ja ja …’ Boer Zwartjes (Johan te Slaa) en André Pies gespeeld door Hans Otjes. En natuurlijk is er ook nog Akkie Swaan (Tamar Baruch), een vriendinnetje van de Q’s.

Q en Q serie vroeger
Via: Q en Q (capture)

Q en Q, tv-serie en film

Q en Q was een echte hit en geldt nog altijd als één van de best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden.

De eerste serie met Q en Q ‘ Een Mislukte Foto ‘ uit 1974 kreeg in 1976 een vervolg onder de titel ‘Kunst- en vliegwerk’. Het avontuur in deze serie gaat ook weer over een misdaad. Wilbur hoort per ongeluk een telefoongesprek waarin twee inbrekers praten over iets wat ze hebben gedaan. Tijdens het stelen van schilderijen hebben ze ook per ongeluk twee agenten neergeschoten.

Net als in de eerste serie gaan Q en Q, bijgestaan door opa en Akkie zelf op onderzoek uit. Wanneer het niet alleen blijkt te gaan om schilderijroof en neergeschoten agenten, maar ook om goudsmokkel wordt het avontuur nog spannender.

In 1987 ging een ingekorte versie van die serie ook nog eens als film de bioscoop in.

Q en Q Cover DVD
Via: Q & Q (cover)

Q en Q weetjes

 • De eerste serie opgenomen in de schoolvakantie van 1973 vanwege de leeftijden van de jongste acteurs.
 • Het verhaal is mede geschreven omdat regisseur Bram van Erkel een jeugdserie wilde maken met daarin ‘iets met natuur en paarden’.
 • Het misdaadidee van de 1e serie is gebaseerd op de film Blow-up waarin het draait om een moord die per ongeluk werd gefotografeerd.
 • De beelden uit het niet bestaande dorp Runkum waar alles zich afspeelde, komen uit 7 verschillende dorpen.
 • De titelsong van Q en Q is ingezongen door Robert Long.

Dramatisch Q en Q weetje

Q en Q heeft in het echt ook een mysterieus vervolg gekregen. In de serie wordt ‘het lichaam in de bosjes’ gespeeld door zanger en acteur Wim Hogenkamp. Bizar is dat deze acteur in 1989 werd vermoord en in zijn Amsterdamse appartement in precies dezelfde pose werd aangetroffen als in de serie. De moord is nooit opgehelderd.

Q en Q foto bos
Via: Q en Q (capture)

Hoe is het nu met de acteurs van Q en Q?

Een aantal acteurs is inmiddels overleden. Bob de Lange die opa speelde overleed kort na het uitkomen van de serie in 1978 op 62-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval.

Q en Q: zo gaat het nu met cast van deze jeugdserie
Bob de Lange speelde de opa in Q en Q

Sacco van der Madde – Adjudant

Sacco van der Madde (de adjudant) overleed op 21 december 1997 op 79-jarige leeftijd. De acteur had als bijnaam ‘de meester van de kleine rollen’, een titel waar hij trots op was.

In zijn carrière speelde hij maar liefst in 25 films, was in 225 nationale en internationale tv-uitzendingen te zien en tijdens ruim 1000 radio-uitzendingen te horen. Zijn laatste optreden was een gastrol in de tv-serie Baantjer. Als 79-jarige, kort voor zijn overlijden speelde hij Gerard Krol in ‘De Kock en de moord onder nul’.

Sacco van der Madde als adjudant in Q en Q
Sacco van der Madde als de Adjudant in Q en Q

Martin Perels – Wilbur Quant

Ook één van de Q’s: Marin Perels (1960) is helaas overleden. De acteur heeft na Q en Q, ondanks vele aanbiedingen, niet meer geacteerd. In plaats daarvan zocht hij na het behalen van zijn HAVO-diploma het avontuur op in Australië. Perels is lange tijd ernstig ziek geweest en overleed in 2004 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.

Q en Q: zo gaat het nu met cast van deze jeugdserie
Martin Perels als Wilbur Quant

Erik van ‘t Wout – Aristides Quarles van Ispen

Erik van ’t Wout speelde Aristides Quarles van Ispen, de Q met de bril. ’t Wout bleef acteren tot de jaren tachtig en was onder andere te zien in Doctor Vlimmen, Van de koele meren des doods en in De mannetjesmaker.

Daarna koos de acteur voor een carrière achter de camera’s. Eerst als camera-assistent en lichttechnicus en later als regisseur voor bekende Nederlandse series. Waaronder: Baantjer, Spangen, Grijpstra & De Gier, Wildschut & De Vries, Spoorloos verdwenen, en Dokter Deen.

Q en Q: zo gaat het nu met cast van deze jeugdserie
Erik van ’t Woud als Aristides Quarles van Ispen

Een actuele foto van Erik Van ’t Wout:

Geplaatst door Erik Van ’t Wout op Zaterdag 23 mei 2020

Maélys Morel – Juultje Quant

Maélys Morel (1945) die in de serie Juultje speelde, heet eigenlijk Maelys van ’t Zelfde. Ze was eind jaren zestig tot half jaren zeventig in veel series te zien. Onder andere als Grobelia de heks in Ti-Ta-Tovenaar.

Ze had ook zangtalent en vertolkte daarmee onder andere de rol van prinses Vossestaart in de musical ‘Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’ Het is voor het grote publiek niet bekend hoe het nu met de actrice gaat.

Q en Q: zo gaat het nu met cast van deze jeugdserie
Maélys Morel als Juultje Quant

Hans Otjes – André Pies

Hans Otjes (1947) speelde André Piës in de serie, de lokale aannemer die bezig is met het bouwen van een donkere kamer voor Wilbur. De jongens maken bij het oplossen van het mysterie veelvuldig gebruik van zijn walkietalkie.

Otjes is een bekende acteur met een breed repertoire. Naast acteur is Otjes veel gevraagd als stemacteur en had hij de lachers op zijn hand als ‘aangever’ bij de shows van Andre van Duin. Tussen 1990 en 2007 moest de acteur wegens een burn-out een lange pauze inlassen. Otjes richtte zich in die jaren op alternatieve therapieën. Onder andere als paragnost en regressietherapeut. Gezondheidsklachten maakte in 2008, na zijn rol in het toneelstuk ‘Hamlet nù’ definitief een eind aan zijn acteercarrière. In 2011 heeft de talentvolle Otjes ook zijn praktijk gesloten. Wel schrijft en illustreert hij nog kinderboeken en is ook nog te horen als stemacteur.

Q en Q: zo gaat het nu met cast van deze jeugdserie
Hans Otjes als André Pies

Hans Dagelet – Ed Bennebroeck

Hans Dagelet speelt een lokale bewoner die in zicht komt wanneer Q en Q in het bos een mysterieuze grote zilveren ring vinden. Tot overmaat van ramp blijkt in de oude molen van Bennebroeck ook nog eens ‘de mysterieuze enge man’ te wonen die de twee jongens voor geen meter vertrouwen.

Dagelet kennen we natuurlijk nog van veel meer series en films. Van nostalgische series als Hollands Glorie de recente serie (2020) All Stars & Zonen waarin Dagelet de vader van Nero speelt. Dagelet geldt als een van Neerlands beste en veelzijdige acteurs.

Q en Q: zo gaat het nu met cast van deze jeugdserie
Hans Dagelet als Ed Bennebroeck

Q en Q terugkijken

De 2 series Q en Q hadden elk 13 delen van elk 50 minuten. De eerste serie was te zien in 1974. De serie kreeg een vervolg in 1976 onder de naam ‘Kunst en vliegwerk’.Wil je deze geweldige jeugd tv-serie terugzien om zelf  jeugdherinneringen op te halen? De complete serie is hier te koop. Doen, want de serie is nog altijd leuk. Is het niet voor jezelf dan is het wel voor je (klein)kinderen!

Jouw Q en Q herinneringen?

Ik ben superbenieuwd of jij ook een jaren 70-kind bent en Q en Q kent. Heb jij er toen ook zo van genoten? Ik hoop dat ik wat leuke herinneringen naar boven heb gehaald! Laat het me weten in de comments.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als copywriter en tekstschrijver vind ik het niet alleen leuk om te schrijven, maar ook om dingen uit te pluizen. Dat doe ik hier op Vroegert.nl door weer in mijn eigen jeugdherinneringen te duiken. Leuk om nu met andere ogen (en meer kennis) naar 'toen' te kijken!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

6 gedachten over “Q en Q: zo gaat het nu met cast van deze jeugdserie”

 1. Geweldige serie! Ik zat elke week op het puntje van mijn stoel. Die jongens waren leeftijdgenoten. Triest dat Martin Perels niet meer onder ons is. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Q&Q op de buis kwam. De tweede serie heb ik niet gevolgd. Ik heb beide series op dvd en de eerste serie uit 1974 kijk ik af en toe nog. Ik kom er niet aan toe om de tweede serie te kijken. Q&Q geeft een mooi tijdsbeeld van de vroege jaren ’70. En er spelen veel acteurs m/v in mee die er nu niet meer zijn. En die begintune; dat was een echte oorwurm.

  Beantwoorden
 2. Toen je bij een benzinestation alleen nog benzine kon kopen .
  En misschien een mini rolletje pepermunt kreeg ,als je met papa mee was gegaan .

  Beantwoorden
 3. Maélys Morèl heeft rond de eeuwwisseling in Amsterdam een antiekzaak gehad. Later is ze nog eens opgedoken in een terugblik op Q en Q. Ze werd betiteld als ‘actrice in ruste’.

  Beantwoorden
 4. Q&Q is tijdloos en nog altijd relevant. Met mijn dochter, geboren in 2004 heb ik erg genoten van de series. Ook hebben wij erg genoten van De Zevensprong. Maar Q&Q steekt er ver bovenuit.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...