Q en Q intro jeugdserie vroeger jaren 70

Via: Q en Q (capture)

De serie Q en Q was te zien in 1974 en kreeg in 1976 een vervolg met nog eens 13 afleveringen. Hoe is het nu met de acteurs uit Q & Q? We zochten het uit!

Jeugdserie van toen: Q en Q

Q en Q, huhuhu-huhuhu-huhuhuh-huhuhu’…Wanneer je dit liedje meteen weer in je hoofd hebt zitten voor de rest van dag keek je vroeger naar Q en Q. Elke week keek je uit naar een nieuwe aflevering van deze spannende jeugdserie. De twee jongen helden met de Q-namen Wilbur Quant en Aristides Quarles van Ispen hielden je vanuit het fictieve dorp Runkum aan de buis gekluisterd. De serie was te zien in 1974. De hoogste tijd voor een terugblik: Hoe is het nu met de acteurs uit Q en Q?

Q en Q jeugdserie vroeger
Via: Q en Q (capture)

Waar ging Q en Q ook alweer over?

Q en Q leren elkaar in het bos kennen. Aristides Quarles van Ispen fotografeert graag vogels, maar ontdekt op een van de foto’s ook iets engs. Op de foto is te zien dat er een man dood of bewusteloze in de bosjes ligt. Wanneer ze dit aan de dorpsagent willen melden worden ze niet geloofd.

Daar is een goede reden voor, want als ze later nog eens gaan kijken ligt er helemaal niets. De jongens laten het er niet bij zitten. Ze zijn er heilig van overtuigd dat ze op het spoor zijn van een misdrijf. Dus zit er maar één ding op: samen het mysterie oplossen!

Uiteindelijk blijkt alles te draaien om spionagezaak. De helden komen dit op het spoor via een ring waarin een microfilm met geheime informatie van een fysisch laboratorium zit.

Nog meer onvergetelijke Q en Q typetjes

De jongens worden bijgestaan door opa Quarles (Bob de Lange) die bereidt is Q en Q te geloven en Juultje Quant, paardenmeisje en zus van Wilbur Quant. Andere onvergetelijke personages zijn Adjudant Mudde (Sacco van der Madde) met zijn standaarduitspraak: ‘Tja, ja ja ja ja ja …’ Boer Zwartjes (Johan te Slaa) en André Pies gespeeld door Hans Otjes. En natuurlijk is er ook nog Akkie Swaan (Tamar Baruch), een vriendinnetje van de Q’s.

Q en Q serie vroeger
Via: Q en Q (capture)

Q en Q, tv-serie en film

Q en Q was een echte hit en geldt nog altijd als één van de best bekeken Nederlandse jeugdserie aller tijden.

De eerste serie met Q en Q ‘ Een Mislukte Foto ‘ uit 1974 kreeg in 1976 een vervolg onder de titel ‘Kunst- en vliegwerk’. Het avontuur in deze serie gaat ook weer over een misdaad. Wilbur hoort per ongeluk een telefoongesprek waarin twee inbrekers praten over iets wat ze hebben gedaan. Tijdens het stelen van schilderijen hebben ze ook per ongeluk twee agenten neergeschoten.

Net als in de eerste serie gaan Q en Q, bijgestaan door opa en Akkie zelf op onderzoek uit. Wanneer het niet alleen blijkt te gaan om schilderijroof en neergeschoten agenten, maar ook om goudsmokkel wordt het avontuur nog spannender.

In 1987 ging een ingekorte versie van die serie ook nog eens als film de bioscoop in.

Q en Q Cover DVD
Via: Q & Q (cover)

Q en Q weetjes

 • De eerste serie opgenomen in de schoolvakantie van 1973 vanwege de leeftijden van de jongste acteurs.
 • Het verhaal is mede geschreven omdat regisseur Bram van Erkel een jeugdserie wilde maken met daarin ‘iets met natuur en paarden’.
 • Het misdaadidee van de 1e serie is gebaseerd op de film Blow-up waarin het draait om een moord die per ongeluk werd gefotografeerd.
 • De beelden uit het niet bestaande dorp Runkum waar alles zich afspeelde, komen uit 7 verschillende dorpen.
 • De titelsong van Q en Q is ingezongen door Robert Long.

Dramatisch Q en Q weetje

Q en Q heeft in het echt ook een mysterieus vervolg gekregen. In de serie wordt ‘het lichaam in de bosjes’ gespeeld door zanger en acteur Wim Hogenkamp. Bizar is dat deze acteur in 1989 werd vermoord en in zijn Amsterdamse appartement in precies dezelfde pose werd aangetroffen als in de serie. De moord is nooit opgehelderd.

Q en Q foto bos
Via: Q en Q (capture)

De Q en Q-cast nu…

We hebben nog veel meer Q en Q weetjes verzameld. Op de volgende pagina lees je hoe het nu is met een aantal van de Q en Q acteurs.

Foto van auteur
Als copywriter en tekstschrijver vind ik het niet alleen leuk om te schrijven, maar ook om dingen uit te pluizen. Dat doe ik hier op Vroegert.nl door weer in mijn eigen jeugdherinneringen te duiken. Leuk om nu met andere ogen (en meer kennis) naar 'toen' te kijken!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

4 gedachten over “Q en Q: zo gaat het nu met cast van deze jeugdserie”

 1. Toen je bij een benzinestation alleen nog benzine kon kopen .
  En misschien een mini rolletje pepermunt kreeg ,als je met papa mee was gegaan .

  Beantwoorden
 2. Maélys Morèl heeft rond de eeuwwisseling in Amsterdam een antiekzaak gehad. Later is ze nog eens opgedoken in een terugblik op Q en Q. Ze werd betiteld als ‘actrice in ruste’.

  Beantwoorden
 3. Q&Q is tijdloos en nog altijd relevant. Met mijn dochter, geboren in 2004 heb ik erg genoten van de series. Ook hebben wij erg genoten van De Zevensprong. Maar Q&Q steekt er ver bovenuit.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer