Dit was ‘m: de man achter de plaaggeest van Bassie en Adriaan

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

5

Door

Ruud Caris

Laatste update:

5

Iedereen heeft vast vroeger wel naar Bassie en Adriaan gekeken. Je zult je zeker nog de plaaggeest herinneren uit een van hun eerste televisieserie. Waarschijnlijk wilde jij vroeger ook altijd weten wie dat was.

Plaaggeest: een groot jeugdtrauma

De lach van de plaaggeest zal iedereen zich wel nog kunnen herinneren. Hij had een heel gemene lach. Misschien was jij er vroeger ook wel een tikkeltje bang van…

Plaaggeest jeugdtrauma
Via: Bassie & Adriaan (capture)

De bedenker van de plaaggeest…

Het karakter is bedacht door ene Joop van den Ende… ja die ene ja! Hij wilde samen met Bassie en Adriaan een tv-serie maken. Zij hadden echter al een heel verhaal op papier staan, maar Adriaan liet nog wat openingen over. 

Via: Bassie & Adriaan (capture)

Een spannend verhaal

Daarop heeft de acteur die ook de plaaggeest speelt, de tekst nog flink aangepast. Maar TROS-functionaris Cees den Daas vond het verhaal nog steeds niet spannend genoeg. Daarom had Joop bedacht om ook nog ‘een plaaggeest’ in het verhaal toe te voegen.

https://www.youtube.com/watch?v=966kIwPW_Gk

Jaap Stobbe als de plaaggeest

De plaaggeest werd gespeeld door Jaap Stobbe. Wat veel mensen niet weten is dat Jaap ook nog een andere rol in de film had. Hij speelde namelijk ook Douwe. Douwe was in de film een vriend van Bassie en Adriaan.

Via: Bassie & Adriaan (capture)

Jaap Stobbe is een naam die je niet vaak hoort, maar toch heeft de acteur veel gedaan. Zo speelde hij in o.a. de  film ‘Amsterdamned’, de televisieserie Baantjer, Madelief en Peppi en Kokki.

Afbeelding wordt geladen…

Jaap Stobbe overleden

Helaas is Jaap Stobbe overleden op 21 februari 2020. Hij overleed op 83-jarige leeftijd. R.I.P. nostalgische plaaggeest…

Plaaggeest Bassie en Adriaan
Via: Bassie & Adriaan (capture)

Bassie en Adriaan aan het woord

Zelf vinden Bassie en Adriaan de grappende pestkop geen hoogtepunt uit hun carrière.  Er was namelijk heel veel kritiek op de plaaggeest. Veel kinderen vonden hem namelijk te eng. Dit was ook de reden dat de plaaggeest nooit meer terug is gekomen op TV.

Vanaf toen gingen ze met boeven werken en dit was een groot succes. Jarenlang keken kinderen naar Bassie en Adriaan, zelfs velen zijn er groot mee geworden.

https://www.youtube.com/watch?v=wEa29wj3Ei0

Onenigheid met Bassie en Adriaan

Jaap Stobbe was samen met een aantal andere acteurs jarenlang boos op Bassie en Adriaan. Het zou gaan om een financiële onenigheid die al elf jaar speelde en het is niet bekend of ooit is opgelost.

Er zijn zelfs meerdere rechtszaken over geweest. Na zijn dood, op 25 november 2020 werd hij in de rechtszaak alsnog postuum gelijk gesteld.

Bassie en Adriaan plaaggeest dvd
Via: Bassie en Adriaan (cover)

Wat vond jij van de plaaggeest?

Was jij ook altijd bang van dit jeugdtrauma? En wist je wie dit eigenlijk was? We horen graag van jou in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

5 gedachten over “Dit was ‘m: de man achter de plaaggeest van Bassie en Adriaan”

 1. Het avontuur met de plaaggeest vond ik echt spannend maar ook hilarisch vanwege de grappen van Bassie
  In de garage
  Nooit van gehoord
  Geweldig en later toen de tent werd opgezet op het voetbalveld
  Wie niet weg is word gezien ik val
  Wat doe je nou weer
  Grootmoedertjes tellen is het nou goed
  Je bent ook een echte clown ook hè
  Ja dat zei mijn moeder vroeger ook altijd

  Wat geweldig heerlijk
  En ook educatief Bassie en Adriaan hebben mij veel geleerd
  Het blijven mijn jeugdhelden

  Beantwoorden
 2. Ik vond alle afleveringen van die 2 geweldig.ik vraag me af hoeveel telefoons en sigaren er gesneuveld zijn. De plaaggeest was super maar inderdaad die lach .ik was als kind doodsbang. Het leuke ben nu 50 en mijn kinderen vinden ze ook leuk. Heb zelfs dvd ’s van hun in huis

  Beantwoorden
 3. Nog steeds wanneer ik meneer Stobbe op tv of op een foto zie voel ik een vleugje nostalgische plaaggeest angst… Het zit echt heel diep!!

  Beantwoorden
 4. Wat een cultHeld die Plaaggeest ik vond het heel erg spannend. En ik ben met Bassie en Adriaan groot geworden.

  Volg mij op twitter voor leuke weetjes:

  @Shantahulsen
  @Mr.Miyagi

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...