Via: VPRO

Jarenlang was het vaste kost voor kinderen: Villa Achterwerk is wellicht ook uit jouw jeugd niet weg te denken. We hebben de 12 mooiste programma’s op een rijtje gezet!

Villa Achterwerk: een nostalgisch programma

We kunnen er niet aan uit, hoeveel we die oude leuke programma’s allemaal missen. Villa Achterwerk is natuurlijk een mooie verzamelnaam; het was namelijk een blok met verschillende kinderprogramma’s en -series op de VPRO.

Villa-achterwerk-intro
Via: Villa Achterwerk (caption)

Het programma liep van 1984 tot 2014 en had initieel een andere naam, namelijk: Het huishouden van Jan Steen en Bij Nieuwegein rechtsaf.

Presentatie van Villa Achterwerk

Het kinderprogramma werd gedurende haar looptijd door verschillende ’typetjes’ gepresenteerd. Hier een kleine opsomming van de presentatoren van Villa Achterwerk:

Jan Steen – Gespeeld door Arjé Plas in Het huishouden van Jan Steen
Simon Been – Simeon van Leeuwen in Bij Nieuwegein rechtsaf
Kees Prins – Presenteerde als zichzelf of ‘De Bintjes’
De Drie Dikke Dames – Bij afwezigheid nam ‘Neef Rik’ het over van ze
Roos en haar Mannen – De belangrijkste presentatie gedurende 10 jaar

Ook hebben fans (kijkers) van Villa Achterwerk de presentatie nog eens overgenomen.

Zoals je kan zien, is Villa Achterwerk is in de loop der tijd gepresenteerd door verschillende opvallende karakters. Zo kun je je misschien ook ‘Trud en P’ of het duo Telly en Florien (vergezeld door Max Hartman) nog herinneringen! Voor ons blijft er maar een echte presentator van Villa Achterwerk en dat is Roos en haar Mannen!

De bekende rode knop

Alleen de presentatie van Villa Achterwerk was al hilarisch. De rode knop was een bekend onderdeel dat voorbij kwam in de afleveringen. Wilde jij vroeger ook altijd op de rode knop drukken?

“Hasta la pasta, dit is de Villa…”

Het begon natuurlijk allemaal met deze hippe woorden, waarschijnlijk krijg je al meteen nostalgische gevoelens bij deze ‘simpele’ intro…

12 Villa Achterwerk programma’s

Maar naast de hilarische presentatie, waren er natuurlijk de toffe programma’s. We hebben de 12 mooiste programma’s van Villa Achterwerk op een rijtje gezet… geniet ervan!

Jouw herinneringen? Wat was jouw favoriete Villa Achterwerk programma of wie/wat was de reden dat jij vroeger naar dit kinderprogramma keek? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Verhalen van de boze heks

Wat was die heks toch kwaad en greep ze snel naar toverstaf…

Via: youtube.com (capture) | De Boze Heks

2. Loenatik

De Majoor, mevrouw de Haas en Bep… kortom een stel gekken bij elkaar!

3. Buurman en Buurman

Wie kent deze twee grappige buren niet? En als het probleem opgelost was? “A je to!” Buurman & Buurman was geweldig…

Via: Buurman & Buurman / VPRO (capture)

4. Soep Opera

Misschien niet een volwaardig programma, maar niet minder briljant. Fruit en groente kwamen gewoon tot leven!

5. Max Laadvermogen

Wetenschap kwam ook aan bod in Villa Achterwerk, met betweter Max!

6. Toscane

De hilarische Ben en Latoyah zijn ook niet meer weg te denken.

Méér Villa Achterwerk programma’s

We zijn er nog niet en hebben nog 6 hilarische programma’s voor je! Wat dacht je van dat gekke Paarse ‘wezen’ (zie 8.) of die familie… (zie 12.)

Lees dus snel verder op de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

40 gedachten over “Villa Achterwerk: dit waren de 12 meest geniale programma’s”

 1. Het allerleukste Villa Achterwerk programma vond ik wel de serie Loenatik. Daar was ik helemaal stapelgek op. Dat werd altijd aan- en afgekondigd door Roos en haar mannen. Lijkt me leuk om weer eens terug te zien.

  Beantwoorden
 2. De serie “de tuin”. Kan helaas nergens meer beelden of informatie vinden. Was een docu-achtige serie over een stadse tuin waar iedereen hun eigen ding deed.

  Beantwoorden
 3. Ooit heeft uw programma opnamen gemaakt in de orgelfabriek Gebroeders Decap te Antwerpen, waarbij mijn zoon William Mostmans- toen nog heel jong – meer uitleg gaf over de orgels. Bent u nog in het bezit van deze opname?

  Beantwoorden
 4. Vlgs mij had Villa achterwerk een aflevering waarin een meisje vertelde dat ze een hartoperatie moest ondergaan.
  Later kreeg je te horen dat dat meisje het niet gehaald had.
  Heel triest.
  Dit heeft diepe indruk op mij gemaakt.

  Beantwoorden
 5. Ik vond vroeger dat programma leuk dat ze leefde in een buik en moesten wachten tot het eten verteerd werd door het gezin er boven. ‘Nou zou ik dan maar even opscheppen???’

  Beantwoorden
 6. De serie noemt in Nederland “De Vuurtorenfamilie” en in Australië heet die “Round The Twist”. Ik zocht die serie ook vandaag!

  Beantwoorden
 7. het circusjongetje met zijn hondje Machiavelli vond ik prachtig, en het verhaal van de kippen die langzaamaan het huis van hun baas overnamen en hij in het kippenhok belande.
  Op zondagochtenden in de jaren 90 samen met mijn kinderen veel mooie animaties en filmpjes gezien bij Villa achterwerk, zou ze weer heel graag kunnen kijken samen met mijn kleinkinderen.

  Beantwoorden
 8. Ik wil zo graag weten hoe de serie heette waarin alles anders was…de begintune was Hoor eens wat ik zie.. Ruik eens wat ik proef.. voel eens wat ik voel. Wat had je gedacht een cactus is zacht.. een ijsje is heet en voordat ik het vergeet.. er zijn heel mooie kleuren ? Soldaten met geuren hoe zou dat nou komen of ben ik aan het dromen.. Hoor eens wat ik zie ruik eens wat ik proef.. voel eens wat ik voel..
  Natuurlijk was dat niet Nederlands net als
  Ravioli vond ik ook geweldig met dat jochie dat altijd met die zwemflippers en duikbril rond liep..

  De Freules vond ik ook geweldig..

  Mevr. Ten Kate en Madelief (lievelingsboek van mijn zoon momenteel een dik boek met meerdere boeken in 1) enz.

  Ik zou heel graag met mijn kinderen eens terug willen kijken naar deze series.

  Beantwoorden
 9. Wie kent dit nog: er was in de jaren 80 een kinderprogramma op de VPRO over een detective (of private eye of zoiets) en het eindigde altijd met een rij huizen en de kreet, “O nee Hanneke, niet WEER spruitjes?”

  Beantwoorden
  • Mevrouw ten Kate en Brum zat er ook in.. en villa achterwerk in een houten keet..dan mocht je zeggen wat je wilde en als je klaar was deed je het rode gordijntje dicht.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer