7 redenen waarom jij Purno de Purno vroeger niet mocht kijken

Door

Luuk

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Door

Luuk

Laatste update:

1

Purno de Purno

Purno de Purno, de naam alleen al. In zijn paarse schaatspak beleefde ‘het’ samen met vreemde personages heel wat avonturen. Zijn dubbelzinnigheden en seks gerelateerde grappen bleven daarbij nooit onopgemerkt.

We hebben 7 hilarische redenen op een rijtje gezet, waarom deze bijzondere tekenfilm zo gaaf was (en je hem eigenlijk niet mocht kijken van je ouders).

Purno de purno afleveringen

Voordat we naar de 7 hilarische redenen gaan, eerst nog wat herinneringen ophalen… Voor het gemak gaan we er hier even vanuit, dat onze paarse held een jongetje is en bespreken we hem zo, al is dat nooit vastgesteld.

Jouw grappigste herinneringen. Op welke momenten – toen je stiekem zat te kijken – was je in shock? Wat vond jij de vreemdste Purno de Purno aflevering ooit?

We zijn heel benieuwd. Laat het weten in de comments onderin!

Purno de purno televisie tekenfilm serie
Via: Purno de Purno (capture)

Sapperedosio!

‘Sapperedosio’, een bekende uitspraak van Purno de Purno. Als hij/zij verbaasd was, zich rot schrok of iets afkeurde, kwam ‘sapperedosio’ direct uit zijn mond met een briljant hoog stemmetje, dankzij Theo Wesselo, bekend van o.a. Rembo & Rembo). Iets wat jou zeker is bijgebleven!

De makers van het programma zeggen de term bedacht te hebben doordat het was blijven hangen in het collectief bewustzijn. Dit bleek te komen van het lied ‘Saberiosia’ van Tante Na!

Een intro die je niet gewend was

Iedere aflevering begon de serie met een bijzondere intro. Bepaalde lichaamsdelen worden zonder schaamte getoond en het programma zocht daarmee het randje op.

Als je al wat ouder was en je ouders meekeken voelde jij je dan ook iets wat ongemakkelijk worden, maar jouw jongere ‘ik’ had helemaal niks door van al die dubbelzinnen beelden, termen en handelingen… Heerlijk toch?

De allereerste uitzending

Purno de Purno werd voor het eerst uitgezonden in 1989. Het was toen nog onderdeel van het wetenschappelijke kinderprogramma ‘De Toren van Pizza’s’. Purno kwam daar in iedere aflevering kort voor met een grap.

Toen het wetenschappelijke programma ermee stopte, bleek Purno enorm populair te zijn. De VPRO besloot daarom om dit paarse figuur een eigen serie te geven. Nog altijd een fantastische keuze.

Via: youtube.com (capture) | Purno de Purno

Comeback van Purno de Purno in 2006

Nadat was besloten om Purno een eigen serie te geven, werden er drie seizoenen geproduceerd. Na het derde seizoen bleef het even stil rondom deze legende, maar dat duurde slechts tot 2006.

Er werden twee nieuwe seizoenen geproduceerd, waarbij hij nog altijd de oude vertrouwde Purno bleek te zijn. In totaal zijn er zo 56 afleveringen uitgezonden verspreid tussen 1989 en 2007.

Waar komt de naam Purno vandaan?

Marcus Vlaar en Hans Wessels (ook bekend van Ffukkie Slim) zijn de makers van de legendarische serie. In een interview met VPRO bleek de herkomst van de naam Purno. Hans woonden namelijk naast een tennisbaan.

Als er een tennisbal over het hek werd geslagen, ging een vriend van zijn broertje altijd die bal halen. Zijn bijnaam werd al snel ‘speurneus’, omdat hij heel goed ballen kon zoeken. Uiteindelijk is die bijnaam zo vervormd dat de letter ‘s’ wegviel en er ‘Purno’ ontstond.

Via: youtube.com (capture) | Purno de Purno

Purno de Purno ‘verboden’ voor jou? 7 redenen…

Het is duidelijk dat het hoofdpersonage van de serie niet altijd even braaf is. Zo waren er vaak dubbelzinnige woordgrappen en kwamen er regelmatig seksueel getinte opmerkingen voorbij, die je gedurende je leeftijd (beter) snapte.

Dan hebben we het nog eens gehad over wat er allemaal in beeld kwam. Genoeg redenen dus om het als ouder (die alles wel begreep) te verbieden voor jou! Al keek je er nog altijd stiekem naar…

1. Purno kwam regelmatig naakt in beeld

Voor Purno was niets te gek. Hij/zij trok zich er dan ook niets aan van anderen als hij naakt rond liep! Ook hier blijft het onduidelijk welk geslacht er precies op het paspoort van onze paarse held staat…

Via: youtube.com (capture) | Purno de Purno

2. Het landschap bestond vaak uit borsten en billen

Tijdens de avonturen van Purno kwam hij vaak door heuvellandschappen die waren opgebouwd uit borsten en billen.

Purno de Purno
Via: youtube.com (capture) | Purno de Purno

3. Vreemde personages zoals Pedo de Postbode

Als jouw ouders namen als Pedo de Postbode of een blote Kietelaar voorbij zagen komen, was het voor hen hét teken om de televisie uit te zetten.

Via: youtube.com (capture) | Purno de Purno

4. Opmerkingen over seks en drugs

Verwijzingen naar drugsgebruik zoals ‘Ik word hier knettertje stoned van!’ en de seksuele grappen accepteerden jouw ouders zeker niet.

Via: youtube.com (capture) | Purno de Purno

5. De titels van de afleveringen waren al verdacht

In principe begon het probleem al als de titel van de aflevering in beeld kwam. ‘De grote blote vrouw’, ‘Superpurno en het snifsnaf poeder’ of ‘Mol in je hol’ waren dan ook ronduit verdacht.

6. De hallucinaties en psychedelische effecten

Terwijl je als kind nuchter naar de serie keek, leek het voor je ouders vaak alsof je onder invloed was van een middeltje waarvan je extreem ging trippen.

Purno de Purno
Via: youtube.com (capture) | Purno de Purno

7. Purno de Purno museum

Een hele populaire aflevering was die over het Purno de Purno museum. Of eigenlijk, het Purno de Purno ‘homo’ museum… Tja, wat kunnen we ervan zeggen?

Purno-de-Purno-museum
Via: Purno de Purno (capture)

Purno de Purno achter slot

Al een tijdje geleden vond Youtube deze kinderserie niet meer geschikt voor kinderen. Vandaar dat de filmpjes achter een leeftijdsslot is komen te staan.

Ondanks dat kinderen de dubbele betekenis niet doorhebben, mogen ze het nu dus niet meer zien…

Jouw Purno de Purno herinneringen

Wanneer zat jij thuis op de bank toch een beetje ongemakkelijk te kijken? Welke Purno de Purno aflevering is jou altijd bijgebleven? Laat het weten in de comments onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “7 redenen waarom jij Purno de Purno vroeger niet mocht kijken”

Plaats een reactie

Share to...