Purno de Purno

Via: Purno de Purno (capture)

Purno de Purno, de naam alleen al. In zijn paarse schaatspak beleefde ‘het’ samen met vreemde personages heel wat avonturen. Zijn dubbelzinnigheden en seks gerelateerde grappen bleven daarbij nooit onopgemerkt. We hebben 6 hilarische redenen op een rijtje gezet (zie volgende pagina), waarom deze bijzondere tekenfilm zo gaaf was (en je hem eigenlijk niet mocht kijken van je ouders).

Voordat we naar de 6 hilarische redenen gaan, eerst nog wat herinneringen ophalen… Voor het gemak gaan we er hier even vanuit, dat onze paarse held een jongetje is en bespreken we hem zo, al is dat nooit vastgesteld (zelfs niet in het eerste item op de volgende pagina)

Purno de purno televisie tekenfilm serie
Via: Purno de Purno (capture)

Sapperedosio!

‘Sapperedosio’, een bekende uitspraak van Purno de Purno. Als hij/zij verbaasd was, zich rot schrok of iets afkeurde, kwam ‘sapperedosio’ direct uit zijn mond met een briljant hoog stemmetje, dankzij Theo Wesselo, bekend van o.a. Rembo & Rembo). Iets wat jou zeker is bijgebleven!

De makers van het programma zeggen de term bedacht te hebben doordat het was blijven hangen in het collectief bewustzijn. Dit bleek te komen van het lied ‘Saberiosia’ van Tante Na!

Een intro die je niet gewend was

Iedere aflevering begon de serie met een bijzondere intro. Bepaalde lichaamsdelen worden zonder schaamte getoond en het programma zocht daarmee het randje op. Als je al wat ouder was en je ouders meekeken voelde jij je dan ook iets wat ongemakkelijk worden, maar jouw jongere ‘ik’ had helemaal niks door van al die dubbelzinnen beelden, termen en handelingen… Heerlijk toch?

De allereerste uitzending

Purno de Purno werd voor het eerst uitgezonden in 1989. Het was toen nog onderdeel van het wetenschappelijke kinderprogramma ‘De Toren van Pizza’s’. Purno kwam daar in iedere aflevering kort voor met een grap. Toen het wetenschappelijke programma ermee stopte, bleek Purno enorm populair te zijn. De VPRO besloot daarom om dit paarse figuur een eigen serie te geven. Nog altijd een fantastische keuze.

Via: youtube.com (capture) | Purno de Purno

Comeback van Purno de Purno in 2006

Nadat was besloten om Purno een eigen serie te geven, werden er drie seizoenen geproduceerd. Na het derde seizoen bleef het even stil rondom deze legende, maar dat duurde slechts tot 2006. Er werden twee nieuwe seizoenen geproduceerd, waarbij hij nog altijd de oude vertrouwde Purno bleek te zijn. In totaal zijn er zo 56 afleveringen uitgezonden verspreid tussen 1989 en 2007.

Waar komt de naam Purno vandaan?

Marcus Vlaar en Hans Wessels (ook bekend van Ffukkie Slim) zijn de makers van de legendarische serie. In een interview met VPRO bleek de herkomst van de naam Purno. Hans woonden namelijk naast een tennisbaan.

Als er een tennisbal over het hek werd geslagen, ging een vriend van zijn broertje altijd die bal halen. Zijn bijnaam werd al snel ‘speurneus’, omdat hij heel goed ballen kon zoeken. Uiteindelijk is die bijnaam zo vervormd dat de letter ‘s’ wegviel en er ‘Purno’ ontstond.

Via: youtube.com (capture) | Purno de Purno

Purno de Purno ‘verboden’ voor jou? 6 redenen…

Het is duidelijk dat het hoofdpersonage van de serie niet altijd even braaf is. Zo waren er vaak dubbelzinnige woordgrappen en kwamen er regelmatig seksueel getinte opmerkingen voorbij, die je gedurende je leeftijd (beter) snapte.

Dan hebben we het nog eens gehad over wat er allemaal in beeld kwam. Genoeg redenen dus om het als ouder (die alles wel begreep) te verbieden voor jou! Al keek je er nog altijd stiekem naar…

De niet-kijk redenen van Purno de Purno

We hebben 6 hilarische redenen, dat jij Purno de Purno niet mocht kijken op de volgende pagina! Alleen dat ‘landschap’ al… (zie 2.)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “6 redenen waarom jij Purno de Purno vroeger niet mocht kijken”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer