Buurman en Buurman: 11 wijze lessen die je van hen kon leren

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

De geestige animatiefilmpjes rond de klussers Buurman en Buurman zijn veel leerzamer dan je in eerste instantie denkt. Sterker nog; de filosofische en spirituele levenslessen liggen voor het oprapen!

Heb je ze als kind niet meegekregen? Dan kun je er hieronder alsnog je voordeel mee doen, want wij zetten ze voor je op een rijtje.

Wie zijn Buurman en Buurman?

De titel van de reeks verraadt al dat de hoofdpersonen van Buurman & Buurman twee buurmannen zijn. Wat hen interessant maakt, is dat ze zich even onvermoeibaar als kameraadschappelijk op tal van uitdagingen storten.

Daar blijken zij keer op keer weer (een soort van) succesvol in.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger huizen
Via: Buurman en Buurman 121 – Meubels (capture)

Een mol in de tuin? Samen gaan ze het beestje verjagen. Lekt het dak? Samen gaan ze het gat dichten. En dat zijn slechts twee voorbeelden uit de schijnbaar oneindig lange lijst projecten die het grappige duo oppakt.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger grasmaaier
Via: Buurman en Buurman 119 – Vliegmachine (capture)

Wie maakt Buurman en Buurman?

Buurman en Buurman bestaan sinds 1976. Eigenlijk heten ze Pat en Mat. Hun bedenkers zijn de Tsjechen Lubomir Beneš en Vladimír Jiránek. Zij hebben wereldwijd succes met hun reeks die in veel landen wordt uitgezonden. In 1990 starten zij een eigen studio.

Na de dood van Lobomir Beneš is het zijn zoon Marek die een belangrijke kracht achter de animatiefilmpjes wordt. Hij werkt daarbij onder andere samen met oudgedienden van het eerste uur.

Waar komen de stemmen vandaan?

De NCRV is de eerste omroep die de Tsjechische animatiefilmpjes in Nederland uitzendt. Dit onder de titel De twee stuntels. Net als in de rest van de wereld is dat zonder spraak.

Pas als de VPRO in 1984 de reeks overneemt, gaat hij Buurman & Buurman heten en krijgen de karakters Nederlandse stemmen. Kees Prins (van Jiskefet) en poppenspeler Siem van Leeuwen spreken ze in.

11 wijze lessen van Buurman en Buurman

Stel: Je hebt een probleem, op wat voor gebied dan ook. Overweeg je wel eens om dat te lijf te gaan met de wijsheid van Buurman en buurman? Zo niet, dan raden we je dat van harte aan!

Hieronder lees je hoe je dat doet…

1. Blijf spelen… leef!

Buurman en Buurman denken lang niet altijd na over het rendement van hun inspanningen. Integendeel! Soms klungelen ze maar wat aan, gewoon omdat het leuk is. Dat is spelen voor volwassenen.

En zo werkt het ook in het echte leven: De reis is vaak leuker dan de bestemming. Laat je niet verblinden door het resultaat, maar geniet van het proces! Spelen is leuker dan presteren.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger levenslessen spelen
Via: Buurman en Buurman 100 – De draaimolen (capture)

2. Denk groot en ‘out of the box’…

Buurman en Buurman laten zich mentaal niet beperken. Hun fantasie kent geen grenzen. Haalbaarheidsanalyses doen ze niet. Van bedrijfsplannen hebben ze nog nooit gehoord, laat staan van business cases.

Ze gaan gewoon van start en dat levert soms grootse resultaten op. Een eigen autowasstraat bijvoorbeeld. Zoiets krijg je alleen voor elkaar als je groot durft te denken.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger levenslessen auto
Via: Buurman en Buurman 122 – Autowasstraat (capture)

3. Laat absoluut niets je weerhouden!

Buurman en Buurman bouwen een racebaan. Wederom denken ze groot en spelen ze er vrolijk op los. Maar o jee; de kamer is te klein. Waar anderen de muur als een absolute grens voor het traject ervaren, nemen onze Tsjechische vrienden de sloophamer in de hand.

Even later rijden de autootjes van kamer naar kamer. Je laat je immers toch niet van een fantastische race-ervaring weerhouden door een paar stenen?

Via: Buurman en Buurman 066 – Racebaan (capture)

4. Gemak dient de mens: automatiseer

Repeterende activiteiten kun je tot vervelens toe blijven herhalen, maar Buurman en Buurman weten dat het veel fijner is om ze te automatiseren.

Op die manier kun je zelf ontspannen een kopje thee drinken, terwijl de techniek jouw taakjes voor zijn rekening neemt.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger levenslessen automatiseren
Via: Buurman en Buurman 055 – Op rolletjes (capture)

5. Wees niet bang!

Als je een doel voor ogen hebt, kan angst een belangrijke belemmering vormen. Wil je een eigen bedrijf beginnen? Wees dan niet bang voor het gebrek aan financiële zekerheid, want dan gaat het niets worden. En als je wilt vliegen kan je je geen hoogtevrees veroorloven.

Buurman en Buurman hebben dat soort principes heel goed door.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger levenslessen angst vliegen
Via: Buurman en Buurman 119 – Vliegmachine (capture)

6. Blijf altijd sleutelen…

Natuurlijk kan het misgaan. Sterker nog: Het gaat mis! De kunst is dan om te kijken waar dat aan ligt en met een gepaste oplossing te komen. Want soms is een kleine aanpassing voldoende om iets alsnog te laten werken.

Als de vleugels zich niet laten aandrijven met de armen, kun je het bijvoorbeeld met de benen proberen. Dat is gewoon een kwestie van aanpassen en blijven sleutelen.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger levenslessen vleugels
Via: Buurman en Buurman 119 – Vliegmachine (capture)

7. …maar ook niet te lang!

Maar pas op! Blijf niet eeuwig door sleutelen aan een oplossing die niet gaat werken. Buurman en Buurman weten als geen ander dat sommige wegen doodlopen en dat het in zo’n geval beter is te kiezen voor een andere route.

Vleugels blijken bijvoorbeeld niet te werken. Tijd dus om over te stappen naar een constructie met wieken of propellers.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger levenslessen drones
Via: Buurman en Buurman 119 – Vliegmachine (capture)

8. Laat je niet ontmoedigen …

Ook Buurman en Buurman weten dat tegenslagen groot en talrijk kunnen zijn. Desondanks blijven ze altijd positief. Ze houden de moed erin. Zelfs als ze ingesneeuwd raken en er sprake lijkt van een heuse ramp, laten ze zich niet ontmoedigen.

In plaats daarvan pakken ze een bezem en een sneeuwschep. Dat is immers de enige manier om iets te halen uit een vervelende situatie.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger levenslessen wassen
Via: Buurman en Buurman 105 – Ramp (capture)

9. … want zelfs een ramp biedt mogelijkheden

Als de infrastructuur door winterse neerslag onbruikbaar is en kinderen niet naar school kunnen, bouwen Buurman en Buurman een sneeuwpop.

Net als Johan Cruijff weten zij dat ieder nadeel ook een voordeel heeft.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger levenslessen sneeuw
Via: Buurman en Buurman 105 – Ramp (capture)

10. Ken je grenzen en dan: back to basic!

Zelfs positiviteit, creativiteit, moed en vernuft hebben hun grenzen. Soms lijk het resultaat totaal niet op de grootse visioenen die aan het begin van het traject zo inspirerend waren en zit er niet meer in.

Probeer dan met voldoening terug te kijken op het hele project en het beste te maken van de opbrengsten.

Buurman en Buurman kunnen dat heel goed. Zo kunnen ze uiteindelijk zelfs gelukkig zijn met een minieme racebaan, waarvan ze de autootjes met hun hand moeten voortbewegen. Wat een kanjers!

Buurman en Buurman animatieserie vroeger levenslessen racen
Via: Buurman en Buurman 066 – Racebaan (capture)

11. Vier je successen: A je to!

En misschien wel de allerbelangrijkste les van Buurman en Buurman is dat je nooit moet vergeten je successen te vieren. Geef elkaar de hand of desnoods een high-five en roep “A je to!”

Dat is Tsjechisch voor “Voor elkaar!” Of “Opgelost!” Het is een krachtige afronding van ieder traject. Aansluitend kun je positief aan nieuwe activiteiten beginnen.

Buurman en Buurman animatieserie vroeger levenslessen vieren
Via: Buurman en Buurman 094 – De mol (capture)

Jouw lessen uit Buurman en Buurman?

Heb jij baat gehad bij een levensles van Buurman en Buurman? Kun jij bovenstaande lijst aanvullen met nog meer wijsheden van het duo? Of ben jij van mening dat hun filosofie gevaarlijk en onverantwoord is, omdat hij zwaar lichamelijk letsel of psychische klachten tot gevolg kan hebben?

Aarzel niet en laat het ons weten in een reactie onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...