cabaret duo's

Via: Nationaal Archief | Gerrits, Roland / Anefo, CC (L) / Nationaal Archief | Nijs, Jac. de / Anefo, CC (R)

De Nederlandstalige cabaretgeschiedenis kent veel succesvolle cabaret duo’s; twee talenten die elkaar keer op keer tot grote hoogte weten op te stuwen. Ken jij deze 20 hilarische setjes nog? Het goede nieuws is dat sommigen – al dan niet samen – nog steeds optreden!

Cabaret en bekende duo’s

Cabaret duo’s hebben voordelen ten opzichte van eenlingen. Zo kan er één als aangever fungeren en de ander als afmaker. Vandaar dat zelfs een bekende komiek als André van Duin veel van zijn grappigste werk in een duo samenwerking maakt. Denk bijvoorbeeld aan De Dik Voormekaar Show met Ferry de Groot. Of aan de talloze sketches met Frans van Dusschoten.

Duo’s en samenwerking

Aangeven en afmaken is een ritme dat kenmerkend is voor veel klassiek cabaret. Van de duo’s die het toepassen, doet één helft zich altijd net iets slimmer voor dan de ander. Het is vaak de olijke blije pseudo-dommerd die de lachers op zijn hand krijgt.

bekende duo's
Via: Nationaal Archief | Fotograaf Onbekend / Anefo, CC

Het klassieke cabaret voor duo’s gaat in het grote geheel van een voorstelling vaak gepaard met zang en dans, waardoor het een echte avondvullende revue wordt. Dergelijke shows komen in de vorige eeuw ook vaak via de televisie naar de huiskamers van Nederland.

Via: Nationaal Archief | Mieremet, Rob / Anefo, CC

Soorten cabaret door de jaren heen

Maar het is zeker niet zo dat alle cabaretvoorstellingen van duo’s uit de vorige eeuw draaien om één domme grappenmaker en één serieuze aangever. Er zijn genoeg gevallen bekend van bijtend politiek commentaar, zedenschetsen, maatschappijkritiek, absurdisme of virtuoos muzikaal samenspel.

Via: Nationaal Archief | Gerrits, Roland / Anefo, CC

Ook de persiflage wint bij duo’s in de loop der jaren steeds meer terrein. Sommigen beheersen dat spel tot in de puntjes, bijvoorbeeld bij het nadoen van een televisie- of radiospelletje.

20 Legendarische cabaret duo’s

Tegenwoordig zijn cabaret duo’s eigenlijk van alle markten thuis. Dit dankzij generaties van vernieuwende cabaretiers die de mogelijkheden voor duo samenwerking jaar op jaar verrijken. Hieronder kan je met een aantal van hen kennis maken. Ze vertonen hun kunsten in het theater, op de radio en op de televisie. Ken jij ze alle 20?

1. Acda & De Munnik

Thomas Acda en Paul de Munnik werken samen sinds 1989. Sinds 2015 zijn ze officieel geen duo meer. De kracht van dit cabaret tweetal ligt in hun knappe harmonische samenzang. Ze hebben enorme hits op hun naam staan als Het regent zonnestralen en Niet of nooit geweest.

2. Ajuinen & Look (Mike & Thomas)

Mike Boddé en Thomas van Luyn werken samen onder verschillende namen. Eén daarvan is Poep en Pies. Samen en los van elkaar verschijnen ze regelmatig op radio en televisie, onder andere bij Kopspijkers en De Mike & Thomas show.

3. Arie & Silvester

De eerste cabaretvoortelling van Arie Koomen en Silvester Zwaneveld stamt uit 1996 en heet Wegens ziekte uitgesteld! Datzelfde jaar behalen zij de tweede plek op Cameretten. Arie en Silvester kunnen heel goed improviseren en blinken uit in stand-upcomedy.

4. Bloeiende Maagden

In eerste instantie vormen Minou Bosua en Ingrid Wender een cabaret trio met Anemoon Langenhoff. Dat ze hier toch een vermelding krijgen danken ze aan het vertrek van laatstgenoemde in 1998. De bloeiende maagden weten veel commotie te veroorzaken, onder andere door uitgesproken statements rondom religie en een act waarbij ze op het toneel naakt door de vla rollen.

Nog meer bekende duo’s…

Kijk snel op de volgende pagina of jouw favoriete cabaret duo ook een plekje krijgt in deze eregalerij. Wat dacht je bijvoorbeeld van nummer 10, Koot & Bie!?

Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer