De Lama’s: 10 herinneringen aan deze hilarische show

Door

Nena Vlas

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Door

Nena Vlas

Laatste update:

1

De Lama's improvisatieshow televisie vroeger

Keek jij ook altijd naar De Lama’s? Je bent niet de enige! Elke vrijdagavond zat Nederland klaar voor de buis om volop te genieten van hilarische woordgrappen, geniale imitaties en schaamteloze improvisatie.

Wat weet jij nog van de Lama’s? We bespreken 10 herinneringen die het programma onvergetelijk maken!

Terugblik naar de lama’s

Het Nederlandse televisieprogramma De Lama’s werd voor het eerst uitgezonden in 2004 door BNN. Het improvisatietheater met soms wat extra inbreng uit het publiek was direct een groot succes. De grappenmakers waren ongekend populair.

Naast volle zalen winnen de lama’s twee jaar achter elkaar de Hoofdprijs in de categorie Amusement en de Gouden Televizier-Ring. Helaas is het maar van korte duur, want in 2008 valt het doek en moet Nederland zonder improvisatiegroep verder…

Wie zijn de De lama's
Via: youtube.com (capture) | De Lama’s

Wie waren de Lama’s?

Wie genoot er niet van de hilarische sketches en grappige typetjes? De Lama’s maakte Nederland elke week aan het lachen. Alleen hoe goed kennen we eigenlijk de Lama’s cast en de personages, bekende spelletjes en oude fragmenten?

We bespreken hieronder 10 onvergetelijke herinneringen aan de Lama’s.

Jouw De Lama’s herinneringen. Welke scènes vond jij het leukst? Wanneer lach jij nou echt op de grond van het lachen?

Laat het weten in een reactie onderin!

Tijl Beckand

Tijl Beckand is 48 jaar en wordt soms de vader van de groep genoemd. Hij behoort tot het eerste clubje dat werd gevraagd door Tino Stuij: het creatieve brein achter het programma. “Ik had geen andere plannen, dus waarom niet?”

Na een halfjaar oefenen in het BNN-pand was het eerste optreden daar. Het begin van de Lama’s!

De lama's Tijl Beckand
Via: youtube.com (capture) | De Lama’s

Ruben van der Meer

Het tweede seizoen komt Ruben van der Meer (nu 52 jaar) erbij. Eigenlijk wilden ze de cabaretier al eerder hebben, maar Ruben had het te druk. “Ik zat midden in een verhuizing en mijn vrouw was hoogzwanger.”

Na een jaar heeft hij gelukkig wel tijd en voegt zich bij het clubje grappenmakers. Met succes. Vooral zijn dierimitaties en schaamteloze grappen maken van Ruben van der Meer een populaire lama!

Ruben van der Meer, de lama's
Via: youtube.com (capture) | Ruben van der Meer, lama’s

Ruben Nicolai

Ruben Nicolai is 48 jaar en wordt door Tijl Beckand al tijdens het oefenen erbij gevraagd. Ruben staat bekend als charmante grappenmaker en de dames waren dol op hem. Niet voor niets blijft de enthousiaste en geliefde Ruben Nicolai tot het einde!

Lachende Ruben Nicolai
Via: youtube.com (capture) | De Lama’s

Arie Koomen

Arie Koomen is 55 jaar en hoort tot het beginclubje lama’s, maar zegt in 2006 het programma helaas gedag. “Je moet op het hoogtepunt stoppen en dat was voor mij het winnen van de Televizier-ring.”

Arie wordt panellid bij de satirische popquiz Never Mind the Buzzcocks en dit betekent het einde van zijn lamacarrière!

De Lama's: 10 herinneringen aan deze hilarische show
Via: youtube.com (capture) | Flasher64

Sara Kroos

Sara Kroos (42 jaar) is de eerste vrouwelijke lama en vergezelt het groepje mannen tot en met 2006. Daarna vindt de cabaretière het mooi geweest.

Haar grote liefde blijft toch het theater. “Ik wil meer en vooral langer de tijd hebben om iets uit te werken en daarom is het theater een betere plek voor mij.”

Sara Kroos de lama's
Via: flickr.com | Jos van Zetten, CC

Jeroen van Koningsbrugge

Jeroen van Koningsbrugge is 49 jaar en voegt zich pas in het zesde seizoen (2007) bij de lama’s.

Het is lastig om als laatste bij een hecht komediegezelschap te komen, maar voor Jeroen lijkt het geen probleem. Het wordt al snel duidelijk dat hij het team goed aanvult en de Lama’s worden nóg populairder dan ze al waren.

De Lama's: 10 herinneringen aan deze hilarische show
Via: youtube.com (capture) | De lama’s

De Lama’s herinneringen

Nu weer helder was door wie de Lama’s speelden, is het tijd voor enkele geweldige herinneringen. Een terugblik van 10 typerende zaken van deze geweldige improvisatieshow!

1. De presentator

Iedereen kent natuurlijk de presentator met bril en de rode zoemer: Patrick Lodiers. Lachend kondigt hij alle spelletjes aan. En Patrick was zelf ook vaak onderwerp van de grap. Zo namen de Lama’s de presentator maar al te graag in de zeik!

Patrick-Lodiers-de-Lamas
Via: De Lama’s / BNN

Ach gelukkig was het pesten allemaal maar één grote show. In het echt denken de lama’s namelijk héél anders over de presentator:

2. Lama Gezocht

In 2007 start het programma Lama gezocht om het team aan te sterken. Ad-Just Bouwman wint de BNN-talentenjacht en wordt de nieuwe lama.

Maar ‘grappig zijn’ blijkt niet genoeg. Door zijn stijl van improviseren past Ad-Just niet helemaal bij het clubje en moet hij na een half jaar het team verlaten…

Ad-Just Bouwman de lama's
Via: youtube.com (capture) | Ad-Just Bouwman de lama’s

3. Er kwamen van die leuke gasten!

Politici, zangers, acteurs, sporters, schrijvers…..ze kwamen allemaal graag op bezoek bij het programma. Leuk, want zo zag je de BN’ers een keertje van een andere kant.

Wat dacht je van een improviserende Marjon de Hond, Loretta Schrijver met de slappe lach… of een dansende Geert Wilders?

4. De spelletjes

In het begin noemde Patrick Lodiers de verschillende spelletjes die de lama’s mochten uitbeelden, maar later nam het Rad van Avontuur het van de presentator over. Een van de lama’s geeft een swing aan het rad… even wachten en het aankomende spelletje verschijnt in beeld.

We bespreken hieronder de populairste. Om vast lekker in te komen, hier Jeroen van Koningsbrugge als allerslechtste sumo worstelaar aller tijden.

5. Allerslechtste Allertijden

Een heerlijke ronde vol ‘slechte’ grappen. We houden het up-to-date en laten Ruben van der Meer de allerslechtste stadion-speaker aller tijden uitbeelden:

6. Op en af…

Soms geeft het programma de nodige input, zoals bij De Dierenwinkel waarin de lama’s moeten raden wat voor dier er is gekocht. De perfecte opzet om elkaar eens even lekker belachelijk te maken! Wat dacht je van ‘een aap dat zijn baas nadoet’ of ‘een dressuurpaard dat danst zoals Tijl’?

Maar naast Patrick komt ook het publiek met hilarische suggesties. Zo wordt er altijd van alles geroepen bij Ik Wil Graag Zien, Beter Niet, het Moordspel, De Draaideur en Op en Af. Geniaal!

7. Superhelden!

En dan had je nog de hilarische ronde Superhelden, waarin elke lama een verzonnen held uitbeeldt. De meest gekke creaties kwamen voorbij. Het werd een ware uitdaging om helden voor elkaar te verzinnen. Wie was jouw favoriet? Ach, het maakt niet uit welke lama je het leukst vond: SUPERHELDEN waren het allemaal!

8. Een en al muzikaliteit!

De Lama’s waren niet alleen heel grappig, maar hadden ook gevoel voor muziek! Als er een artiest te gast was, veranderde daarom de ronde Ik Wil Graag Zien in Ik Wil Graag Horen.

Kwam jij ook niet meer bij toen Ruben van der Meer doventolk speelde terwijl Guus Meeuwis ‘Geef Mij Nu Je Angst’ zong?

9. Ze hadden zelfs hun eigen videoclip!

De lama’s besluiten in 2008 om ook zelf achter de microfoon te kruipen. In de hitsingle Lekker Gewoon zingt het viertal dat hoe populair de lama’s ook zijn en hoe vol de zalen ook zitten: van kapsones is bij hen geen sprake! Zing je mee?

10. Back In Action

Na negen jaar afwezigheid stonden de lama’s in 2017 weer op het podium. En niet ergens in een klein zaaltje. Nee, de improvisatiekunstenaars geven vier shows in een uitverkocht Ziggo Dome! Het werd zo’n spektakel dat de lama’s twee jaar later weer besluiten om een reünie te organiseren.

De Lama’s nu: TAFKAL

Na 14 lange jaren zijn de Lama’s sinds 2022 éindelijk weer op TV te zien. Maar dan met een andere naam. Ruben Nicolai, Ruben van der Meer en Jeroen van Koningsbrugge strooien weer volop met humoristische grappen in het programma TAFKAL. Dit staat voor, jawel, The Artists Formerly Known As Lama’s…

Hier zie je een fragment van hun TAFKAL theatershow in 2022. Hilarisch als altijd.

Jouw herinneringen aan De Lama’s

Wat vond je zelf het leukste onderdeel van de improvisatieshow of wie was jouw favoriete Lama? Laat het weten in een reactie onderin!

Natuurlijk kun je de Lama’s nog altijd terug in huis halen:

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “De Lama’s: 10 herinneringen aan deze hilarische show”

Plaats een reactie

Share to...