17 tv-programma’s die in de jaren 70 domineerden

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

12

Door

Ruud Caris

Laatste update:

12

TV-programma’s komen en gaan in de televisie-wereld. Toch blijft het leuk om even terug te blikken naar de programma’s die vroeger op de buis kwamen. Terug naar de 70’s!

Met de eerste Nederlandse televisie-uitzending in 1951, kun je in de jaren ’70 nog spreken van een relatief jonge ‘markt’, die nog volop in ontwikkeling is! Sterker nog, de kleurentelevisie werd pas in 1967 geïntroduceerd en in datzelfde jaar verschenen de eerste reclames! Het publieke bestel was net geboren en het werd tijd de sterk-groeiende doelgroep iets te bieden.

We hebben 17 nostalgische programma’s uit de jaren ’70 op een rijtje gezet! Welke zeggen jou nog iets of waar was je zelfs ‘verslaafd’ aan? Laat het weten in de comments op Facebook! Voor nu, veel plezier!

1. De Film Van Ome Willem

Niet weg te denken uit de opvoeding in de jaren 70 was De Film van Ome Willem.

De FIlm van Ome Willem Aart Staartjes
Via: De film van Ome Willem / youtube.com (capture) | Deltadesignart

2. Q & Q

Nog zo’n serie van vroeger, die onmisbaar was: Q & Q.

17 tv-programma's die in de jaren 70 domineerden

3. De Kleine Waarheid

4. Hollands Glorie

17 tv-programma's die in de jaren 70 domineerden

5. Cassata

6. Thunderbirds

17 tv-programma's die in de jaren 70 domineerden

7. Eerste aflevering Sesamstraat!

8. Simplisties verbond (Van Kooten & De Bie)

Natuurlijk mogen de mannen van Van Kooten & De Bie hier allesbehalve ontbreken. Populair, scherp en hilarisch… Ken je al hun typetjes nog?

Symplistisch_Verbond_Kees_van_Kooten_links_en_Wim_de_Bie
Via: Wikimedia Commons | Rob Mieremet / Anefo, PD

9. Van Gewest tot Gewest

10. Oudejaarsconference(s) van Wim Kan

17 tv-programma's die in de jaren 70 domineerden
Door Koen Suyk / Anefo – Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0 nl, Link

11. Ren je Rot

12. The Godfather

13. Hoe bestaat het

14. Peppi en Kokki

Peppi_en_Kokki_(1974)
Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

15. Introductie van Loeki de Leeuw

17 tv-programma's die in de jaren 70 domineerden

Lees ook: 10 weetjes die bijna NIEMAND weet over Loeki de Leeuw!

16. Ter land ter zee en in de lucht!

Gepresenteerd door een jonge André van Duin! Iedere keer weer spannend, wij het snelste bij de bel was (of het überhaupt haalde). Ter land ter zee en in de lucht had alles!

17. Cijfers en Letters

Jouw favoriete tv-programma?

Genoten van deze leuke herinneringen, vergeet dit artikel dan niet te delen en laat anderen meegenieten! Wat vond jij het leukste programma vroeger?

Deel je herinneringen aan deze of andere televisieprogramma’s van vroeger in een reactie onderin!


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

12 gedachten over “17 tv-programma’s die in de jaren 70 domineerden”

 1. Hallo, ik zoek al jaren een serie die in begin Of midden jaren70 op TV was. Het ging over een meisje en jonge die bij een circus een clown ontmoette en bevriend raakten, hij werd gezocht voor moord, maar was onschuldig en daarom als clown in het circus aanwezig. Niemand kan mij helpen, zie het ook niet bij de lange lijst staan van de haren 70. Denk dat het ook een buitenlandse serie was. Misschien gemaakt eind jaren 60?
  Wie kan mij helpen..
  Gr Léon.

  Beantwoorden
 2. Weet iemand de naam van een film uit de jaren 70 waarin gekostumeerde mensen, dieren speelden zoals een vos (te vergelijken met de musical Cats dus geschminkte gezichten, Engelstalig)? Volgens mij speelde het verhaal zich in een dierenbos af. De film werd een aantal jaren met de Kerst of Nieuwjaarsdag uitgezonden op tv.

  Beantwoorden
 3. Wat leuk om hier herinneringen op te halen uit mijn jeugd! Ik leg graag even een zoekplaatje voor.

  In de jaren zeventig heb ik een Nederlandse film op tv gezien waarvan ik me de titel niet kan herinneren.
  De film gaat over een tienermeisje, het is een zgn coming of age film. Ze woont met haar ouders en broer in een klein dorp, ik dacht op een van de waddeneilanden. Ze worstelt met haar gevoelens, haar hormonen spelen haar parten, ze weet niet wat ze ermee aan moet. Ze wil uitgaan, jongens ontdekken, maar ze is te jong en mag dat niet van haar ouders. Ze projecteert haar verwarde gevoelens op haar broer, die daar vreselijk van schrikt en heel boos op haar wordt.
  Dit is alles wat ik me van de film kan herinneren. Heeft iemand een idee welke film dit kan zijn?
  Alvast veel dank voor het meedenken!

  PS: het is niet Het Debuut met Marina de Graaf.

  Beantwoorden
 4. Hallo iedereen,
  Ik heb een vage memorie van een man die in het water van een beek kijkt en dan plots in de waterrimpeling een oud vrouwtje ziet verschijnen. Was heel spooky voor een jong kind en ik heb dit heel lang met me “meegedragen”. Ik weet niet waarom maar de actrice zou eventueel Pleunt Touw kunnen geweest zijn. En het was een Nederlandse jeugdserie begin van de jaren ’70, lijkt me. Maar verder geen aanknopingspunten. Kan iemand daar iets mee ? Met vriendelijke groeten, Bert Pannier

  Beantwoorden
 5. Beste Arno, ik lees dit toevallig en waarschijnlijk zul je er wel achter zijn gekomen wat het was, maar het ging hier natuurlijk om Orimoa.

  Groet,

  Ron

  Beantwoorden
 6. Goedendag,

  ik hoop dat iemand mij kan helpen met een herinnering aan een kinderserie uit de zeventiger jaren die ik tot nu toe maar niet terug kan vinden.
  Een paar feiten op een rij die ik me nog kan herinneren:
  1. Hans Otjes speelde erin mee, volgens mij had hij dezelfde kleren aan als zijn personage Manus
  2. de begintune liet een animatie zien die qua stijl volgens mij van dezelfde makers was als die van de intro’s van Bibelebons en De Holle Bolle Boom.
  3. In de animatie van de belevenissen van de figuren, w.o. Hans Otjes, kwam steeds een besnord persoon voor met een alpinopet die in de tune meezong met een nogal lage stem. Wat ik me er nog van herinner: hij kwam nogal nors en chagrijnig over zodra hij als eerste en enige in beeld kwam, en wanneer de figuren van Hans Otjes en een figuur rechts in de animatie in beeld kwamen, werd zijn norse toon in de tune wat minder. Ik kan me de naam van die besnorde figuur niet meer herinneren, maar volgens mij voerde hij allerlei technische klusjes in de serie uit.
  4. Volgens mij kwamen in de liedtekst van de intro de woorden voor “waar moet dat heen, hoe zal dat gaan” of woorden van die strekking. Feit: het is NIET het lied waarmee Fred Haché alias IJf Blokker in die tijd een hit had (dat heb ik inmiddels wel teruggevonden).
  5. De belevenissen van de figuren in de animatie maakten volgens mij deel uit van een groter kinderprogramma, maar dit kan ik mis hebben.

  Kan iemand mij verder helpen en eventueel screenshots van die animatie met de boven besproken figuren posten?

  Heel hartelijk bedankt, Arno

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...