Hoe is het tegenwoordig met die briljante lullo’s van Jiskefet?

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

We zochten uit hoe het nu, ruim 28 jaar na het begin van Jiskefet, met de drie bedenkers en hoofdrolspelers van deze briljante serie gaat. Maar eerst natuurlijk even een terugblik met iconische persiflages en sketches…

Jiskefet: absurde humor

Van Kooten & De Bie waren niet de enige cabaretiers die nieuwe woorden gaven aan het Nederlandse publiek. Wat te denken van “Hé lullo?” of “Goeiesmorgens deze morgen”? Beiden uitspraken werden bedacht door de heren van Jiskefet (Fries voor “vuilnisemmer”).

Jiskefet televisieshow
Via: Jiskefet (logo)

In de jaren 90 en begin van 2000 kon je bijna niet om ze heen. Ze veroverde de halve studentenwereld, maar ook de (toenmalige) oudere generatie kwam goed aan z’n trekken. Heerlijke absurdistische humor en satire in de vorm van sketches en mini-series.

Toegegeven, je moest er wel van houden, maar voor fans was de driekoppige cast heilig en kwam je niet bij van het lachen. De serie liep van 1990 tot 2005 en werd uitgezonden op de VPRO.

De makers en cast van Jiskefet

In den beginne waren Marjan Luif en Pieter Verhoeff nog betrokken bij Jiskefet, maar de humoristische serie staat bij de drie bedenkers en hoofdspelers Herman Koch, Kees Prins en Michiel Romeyn. Hier een korte terugblik naar de cast van Jiskefet, die elkaar op grandioze wijze complementeerde.

Herman Koch

Binnen Jiskefet ook wel bekend als Kerstens van De Lullo’s en dominante grappenmaker Jos uit Debiteuren Crediteuren. Maar hij schitterde ook als Duitser en wel o.a. in de rol van Tampert.

Kees Prins

Voor velen zal het lachje van Edgar nooit vergeten worden. Geweldig hoe Kees Prins het gedrag van dit karakter uit Debiteuren Crediteuren vaak bijzonder ongemakkelijk kon maken. Natuurlijk is Kees Prins voor fans tot in de eeuwigheid verbonden aan corpsbal Kamphuijs.

Michiel Romeyn

Of het nu Storm was die binnen kwam marcheren, het gedrag van Oeboema was, of de knullige Van Binsbergen was, Michiel Romeyn zette een scala aan bijzondere karakters neer voor Jiskefet.

Jiskefet: sketches en miniseries

Losse, op zichzelf staande sketches, waren één deel van de serie. Toch waren er ook een aantal beroemde miniseries, die steeds terugkwamen. Zoals een goede serie betaamd, kreeg je al snel gevoel bij de verschillende karakters en laten ze die nou net fantastisch hebben uitgepluisd en neergezet. Enkele voorbeelden van de series binnen Jiskefet.

Debiteuren Crediteuren

Jos, Edgar en hun collega Storm werken op de financiële afdeling, alwaar (naast de koffie van Juffrouw Jannie) de nodige kantoorhumor voorbij komt. Zo heeft heel Nederland het kaartspel stiften geleerd door de mensen van Debiteuren Crediteuren!

“Goeie ’s morgens deze morgen…”

De Lullo’s

Corpsballen Van Binsbergen, Kerstens en Kamphuijs leiden het (ouderwetse) leven van een (eeuwig) student; kortom ze doen niet veel, bestellen soms een pizza en vragen zich constant het volgende af: “Hé lullo, heb je nog geneukt?”

Aangepaste uitzending…

Heel soms moest het programma wel eens aangepast worden. Jiskefet-style…

Hoe is het NU met de Jiskefet-sterren?

Allemaal leuk en aardig, maar wat doen de lullo’s en debiteuren-collega’s tegenwoordig? We zochten op hoe het Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch ruim 28 jaar later vergaat!

Kees Prins

Kees Prins speelde o.a. korpsbal Kamphuijs, kontoorklerk Edgar en de volkszanger Melvin, die na het zingen van zijn liedje door een verveelde Van Binsbergen en Kerstens weggepest werd. Gelukkig kreeg Melvin nog een tweede kans in een ander bekend programma.

Tegenwoordig kent iedereen hem wel als een van de stemmen van Buurman & Buurman, maar hij regisseert ook theaterstukken, zoals o.a. voor zijn collega Herman Koch. Hij bracht het boek Het diner op de planken. Recentelijk heeft Kees ook zijn riante woning aan de Prinsengracht te Amsterdam voor flink wat winst kunnen verkopen, dus hij zit er de komende tijd warmpjes bij. Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen geweest om zich uit het bedrijf Jiskefet terug te trekken.

Volgens collega’s Michiel en Herman is dit echter niet het definitieve einde van Jiskefet, dus we zijn benieuwd wat er in de toekomst nog aan gaat komen. Kees Prins is in ieder geval bezig met nieuwe theaterproducties.

Michiel Romeyn

Michiel speelde binnen Jiskefet o.a. de rol van Van Binsbergen, macho Storm en de hilarische witte neger Oboema, die ook nog eens goed kon dichten. Of toch niet?

Later speelde Michiel nog in films en series, waaronder Alles is familie, Familieweekend en de serie Van God Los. Tegenwoordig is hij een beeldend kunstenaar en volgens eigen zeggen een pechvogel. Samen met zijn collega’s stond hij in de Heineken Music Hall (HMH) met de musical Goeiesmorgens, wat goed bezocht werd. Helaas hielden ze er, door in zee te gaan met de verkeerde mensen,  weinig geld aan over. Daarom verhuurt Michiel tegenwoordig noodgedwongen de bovenste verdieping van zijn huis. Echt depressief is hij er niet van geworden. In het programma Maestro liet hij nog even zijn komisch talent zien.

https://youtu.be/UB1jVb8h15s

Herman Koch

Was binnen het team van Jiskefet de corpsbal Kerstens, kantoorklerk Jos en de spastische stuntman. Een van zijn leukste creaties is toch wel Tampert, een hilarische persiflage op de Duitse crimi Derrick. Hieronder een leuk fragment over “pinkelen”.

https://youtu.be/N6HIc9ecULc

Deze lullo is nu waarschijnlijk het bekendst van het drietal. Dit komt vooral omdat hij inmiddels een bestseller auteur is geworden. Zijn boek Het diner verscheen al in 33 talen en werd uitgebracht in 37 landen. Van zijn boek zijn inmiddels ook drie films en een toneelstuk gemaakt.

Zal Jiskefet ooit nog terug komen? Wij weten het niet. In 2005 werd er bekend gemaakt dat ze definitief zouden stoppen, maar incidentele comebacks hebben ze niet uitgesloten.

Wij zijn zeer benieuwd naar jullie meningen over Jiskefet. Welke sketch vinden jullie het allerleukst?

Bloopers

Goed, nog eentje dan. Ook de lullo’s maakten bloopers.

Leukste onderdeel van Jiskefet

Wat vond jij het leukste onderdeel van Jiskefet? Ging jij voor de Lullo’s, de collega’s van Debiteuren Crediteuren of toch voor een van de andere karakters? Laat het weten in de comments onderin!


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...