Debiteuren Crediteuren: alleen fans kennen deze 11 zaken nog

Door

Nena Vlas

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Door

Nena Vlas

Laatste update:

4

Debiteuren Crediteuren Jiskefet kantoor

💡 In het kort

Debiteuren Crediteuren, één van de geweldige series van Jiskefet, was een hilarische parodie op het (saaie) kantoorleven en zo populair vanwege o.a. deze redenen:

  • De briljante personages: Jos, Edgar, Storm en Juffrouw Jannie.
  • De terugkerende (slechte) grappen, waaronder de tramhalte….
  • Geweldige uitspraken als ‘Toedeledoki’ of ‘Sjesis’.

We bespreken deze en nog meer redenen, waarom Debiteuren Crediteuren zo briljant was…

Jos, Edgar, collega Storm en juffrouw Jannie zorgde voor een hilarische werkdag op de afdeling financiële administratie. Debiteuren Crediteuren van Jiskefet was een geweldig programma vol satirische sketches en flauwe kantoorhumor.

Kijk en geniet je mee?

Onvergetelijke televisie

Sommige series of programma’s zijn niet weg te denken uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Denk hierbij aan serieuze series als Medische Centrum West, maar ook spelprogramma’s als Te land, ter Zee en in de lucht. Hier bespreek ik nog zo’n onvergetelijk programma.

Debiteuren Crediteuren is een creatie van Jiskefet en werd van 1995 tot 1998 uitgezonden door de VRPO. Waarschijnlijk krijgt menig kijker van toen meteen nostalgische gevoelens bij de kantoorheren die hun werkdag beginnen.

Jiskefet Debiteuren Crediteuren
Via: Jiskefet – Debiteuren Crediteuren 1 (cover)

Terugblik op Debiteuren Crediteuren van Jiskefet

Was het bij jou ook zo hilarisch op de werkvloer? Om wat warme gevoelens terug te brengen, bespreken we hier enkele herkenbare en hilarische herinneringen aan Debiteuren Crediteuren. We blikken in ieder geval terug op de leukste momenten van de serie.

Hier 8 geweldige zaken, die van Debiteuren Crediteuren een klassieker maakten…

Keek jij Jiskefet? Wat vond jij het meest typerende of leukste aan de serie Debiteuren Crediteuren van Jiskefet? Benieuwd welke jij ook meteen herkent en laat vooral in een reactie onderin weten of we nog iets zijn vergeten!

Deel jouw Debiteuren Crediteuren herinneringen in een reactie onderin!

1. Die typerende intro…

Steevast beginnen met “Goeiesmorgens”, “Goedemorgen deze morgen” en “Goedemorgen heren van het goede leven!”

2. De tramhalte!

De afleveringen begonnen altijd hetzelfde. Na het welbekende Debiteuren Crediteuren-deuntje komt Edgar als eerste het kantoor binnen met zijn koffertje en een krant onder z’n arm. Hij hangt zijn jas op, gaat aan zijn bureau zitten en begint rustig te lezen.

Niet veel later verschijnt Jos in beeld. “Goeiesmorgens Jos” begroet Edgar hem vrolijk. “Goeiesmorgens deze morgen Edgar!” antwoordt Jos en begint enthousiast te vertellen: “Ik stond daarnet op de tramhalte…”

De hele serie van Jiskefet stond natuurlijk bij de karakters van de collega’s in het kantoor. We staan even beter stil bij die geweldige Debiteuren Crediteuren personages…

3. Herman Koch als Jos

Herman Koch speelde Jos en werkt op de afdeling Debiteuren. Jos komt de dag door met flauwe kantoorgrappen waar hij zelf hard om lacht. En gelukkig heeft ‘ie zijn trouwe collega naast hem die altijd even hard meelacht!

Jiskefet, Debiteuren Crediteuren
Via: youtube.com (capture) | Jiskefet – Debiteuren Crediteuren

Naast flauwe grapjes houdt Jos maar al te graag anderen voor de gek. Hij vertelt een hoop onzin en maakt met slimme en flauwe truckjes Edgar van alles wijs. En naïef als Edgar is, trapt ‘ie overal in! Als de twee heren helemaal niks aan het doen zijn op kantoor besluit Jos om een interessant spelletje uit te leggen. Potje stiften?

4. Kees Prins als Edgar

Kees Prins speelde Edgar en werkt met zijn trouwe collega Jos op de afdeling Debiteuren. Hij is het ‘knulletje’ van de afdeling, begrijpt veel grapjes niet maar lacht daarom niet minder hard mee: ,,Ja da’s een goeie ja!” klinkt het vaak onhandig na een mop van zijn collega’s. Of wat dacht je van zijn heerlijke stopwoordje Sjesis?

Edgar, debiteuren crediteuren
Via: youtube.com (capture) | Jiskefet – Debiteuren Crediteuren

5. Michiel Romeyn als Storm

Met de zin ‘Goedemorgen heren van het goede leven’ komt Michiel Romeyn als Storm het kantoor binnengelopen. Storm werkt op de afdeling Crediteuren en heet de heren vaak welkom met een harde grap. En daarna volgt meestal een sterk verhaal over zijn tijd bij de grote jongens. Bij ons bij de commando’s…

Storm, Debiteuren Crediteuren
Via: youtube.com (capture) | Jiskefet – Debiteuren Crediteuren

6. Annet Malherbe als Juffrouw Jannie

En dan hebben we nog juffrouw Jannie: de secretaresse die de heren blij maakt met een kopje koffie en thee. Met de tekst “Goeiesmorgens heren” komt juffrouw Jannie met haar wagentje binnenrollen.

Ze heeft voor de heren altijd een lekker bakkie en natuurlijk ook wat koekjes en gebakjes meegenomen. Ondertussen klaagt ze over haar thuissituatie, maar echt geluisterd wordt er niet..

Debiteuren Crediteuren
Via: youtube.com (capture) | Jiskefet – Debiteuren Crediteuren

Natuurlijk valt alles weer op z’n plaats bij het zien van de intro en herken je de karakters meteen! Elke aflevering was een ware sensatie. In heel Nederland werd ‘Goeiesmorgens’ bij binnenkomst gezegd en de kantoorscènes van Debiteuren Crediteuren zorgde voor meer plezier op de werkvloer!

Hoewel de kijkcijfers bleven stijgen, was er regelmatig ook kritiek op de serie. Sommige grappen zouden te grof zijn en seksuele opmerkingen werden afgekeurd. De meeste Nederlanders keken echter met een brede glimlach naar de financiële afdeling!

Debiteuren Crediteuren
Via: youtube.com (capture) | Jiskefet – Debiteuren Crediteuren

7. De pijnlijke anekdotes van Edgar…

Edgar kwam altijd met heerlijke, onnavolgbare anekdotes. Vol enthousiasme vertelde hij over een gebeurtenis die amper noemenswaardig is en niemand echt begrijpt. Soms raakte Edgar zelf ook de draad van het verhaal kwijt!

En na zijn hilarische anekdote is het vaak angstvallig stil op de afdeling….

Debiteuren Crediteuren Edgar
Via: youtube.com (capture) | Jiskefet – Debiteuren Crediteuren

8. Zijn grappen waren niet veel beter!

Zijn anekdotes waren pijnlijn, maar met z’n grappen was het niet veel beter gesteld: oordeel zelf…

9. Korfbal…

Edgar had niet alleen leuke anekdotes, maar kon ook over andere dingen héél enthousiast vertellen. Wat dacht je van zijn hobby korfbal? In tenue verschijnt hij vol trots op de werkvloer en geeft aan zijn collega’s even een goede uitleg van wat het spelletje korfbal nou precies inhoudt. En natuurlijk doet ‘ie het ook eventjes voor… maar… “dat mag dus niet!”

9. “Dit is de lunch vandaag? Toedeledoki!”

De heren pakken elke ochtend de broodtrommeltjes erbij om te zien wat hun vrouw voor hen heeft klaargemaakt. ,,Zeg wat uh wat heb jij d’erop?” Kritisch bekijken Jos en Edgar wat de pot schaft. En vaak zijn ze het niet eens met de keuze van ‘de vrouwtjes’.

Mopperend wordt de inhoud bestudeerd, waarna de lunch regelmatig in de prullenbak belandt: ‘Toedeledoki!’ Vervolgens wordt er nog even ‘hard’ gewerkt totdat de twee mogen aftellen. ,,Zes, vijf, vier, drie, twee, één: LUNCH!

Debiteuren Crediteuren Jiskefet
Via: youtube.com (capture) | Jiskefet – Debiteuren Crediteuren

10. STIFTEN!!!

Wat zullen vele studenten de termen gebruikt hebben bij het kaarten. Een briljante aflevering, die Edgar helaas toch een goed zakcentje kostte. Jack in the box…

11. Een controversieel bezoekje van Sinterklaas….

Een klassieker is toch wel de sinterklaas-sketch, waarin de Sint (gespeeld door Hans Teeuwen) een ‘pleziertje’ krijgt van Edgar. Wie kent de schaamteloze scène niet? De goedheiligman brengt in december een bezoekje aan de afdeling Debiteuren Crediteuren.

Hij wordt hartelijk ontvangen door juffrouw Jannie, maar zijn komst ontspoort als Edgar onder de tabberd moet kruipen. “Zo Edgar, maak jij Sinterklaas maar eens even vrolijk!” Een nostalgische scène volgt waarbij de Sint voor straf op het bureau door commando Storm onder handen wordt genomen…

Jouw herinnering aan Debiteuren Crediteuren

De meeste kijkers vonden het hilarisch, maar de controversiële sketch zorgde ook voor kritiek. Veel mensen vonden de scène ‘vies’ en ‘onbeschoft’. Zo hoorde je niet met een kinderfeest om te gaan. Wat vond jij?

Wat waren jouw leukste herinneringen aan deze klassieke Jiskefet-serie? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “Debiteuren Crediteuren: alleen fans kennen deze 11 zaken nog”

  1. Hi Nena, een uitstekend geschreven artikel. Tja, wat kan ik hier nog op aanvullen. Vooral dat het voor veel mensen naast de humor ook een feest ter herkenning is. Wie kent er uit die tijd niet een ambtenaar met een dergelijke uitstraling en die zich op werk alleen maar druk maakt om pietluttig heden.., Serie is hilarisch en echt weer de VPRO die mensen de artiesten de ruimte geeft om dergelijke programma’s te maken. Gr Henk (trotse vader)

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...