Hoe is het 25 jaar later met Van Kooten & De Bie?

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Kees van Kooten en Wim de Bie, wie kent ze niet? Jarenlang waren ze met diverse satirische programma’s niet van de televisie (en de radio) weg te slaan.

Van Kooten & De Bie

Hun “Van Kooten & De Bie” werd een echt Nederlands begrip, waar we nu nog steeds hartelijk om kunnen lachen.

Met hun programma’s probeerden de heren de Nederlandse samenleving een spiegel voor te houden, waarbij ze karaktertrekken aandikten of omdraaiden. Hierdoor werd een serieus onderwerp al snel erg komisch.

Sinds 1998 zijn Van Kooten & De Bie niet meer zo vaak op de televisie te zien, dus wat doet dit bekende duo eigenlijk tegenwoordig?

Eerst een kleine terugblik

Wim de Bie deed in 1963 de redactie voor het radioprogramma Uitlaat. Hiervoor nodigde hij in de studio vrienden uit die een leuke sketch konden uitvoeren. Een van die grappenmakers was Kees van Kooten, die hij nog kende van de middelbare school.

Samen verzonnen ze een sketch over twee Haagse mannen die tijdens het biljarten over van alles en nog wat aan het praten waren. Het grappige was dat het in plat haags werd gedaan en dat hun gesprekken vol cliche’s zaten.

Zo werden de Clicheemannetjes geboren. In 1977 verscheen hun beroemste sketch. Luister en huivert.

In 1965 debuteerden ze, omgedoopt als De Klisjeemannetjes, op de televisie bij de VPRO. En daarmee begon de lange samenwerking tussen de beide heren. Denk daarbij aan programma’s zoals Hadimassa, Het Gat van Nederland, Simplisties Verbond en daarna Van Kooten & De Bie.

Vooral het laatste programma werd een echte klassieker. Niet in de laatste plaats door de introductie van woorden die we nog steeds gebruiken. Denk daarbij aan Oudere Jongere, Doemdenken en Regelneef. Maar ook door het aansnijden van onderwerpen waar we nu nog steeds mee stuntelen groeiden hun populaireit.

Van Kooten & De Bie deden dat natuurlijk op hun eigen onnavolgbare wijze.

22 maart 1998 was de laatste reguliere uitzending van Van Kooten & De Bie, omdat Kees van Kooten het drukke televisiewerk zat was. Later verklaarde hij dat hij het fysiek gewoon niet meer aankon en vond dat ze te lang doorgegaan zijn. Officieel zijn ze echter nooit gestopt.

Lees ook: Van Kooten en de Bie typetjes: hun 12 leukste acts van toen

Elk jaar stellen ze nog een compilatie-uitzending samen die tijdens de Boekenweek wordt uitgezonden. In 2012 verscheen de documentaire Van Kooten & De Bie sloegen weer toe, waarin ze de kijkers een zeldzame blik in de keuken gunden. Tegenwoordig zijn de programma’s soms nog op NostalgieNet te zien.

Van Kooten

Kees van Kooten werd in Den Haag geboren en begon al vrij snel iets met zijn liefde voor cabaret te doen. Op het Dalton Lyceum, een middelbare school in Den Haag, ontmoette hij Wim de Bie waarmee hij later wereldberoemd werd in Nederland.

Op school zette ze daarvoor al de eerste stappen door een cabaret ensemble op te richten met de naam Cebrah. Pas toen hij mee mocht doen met het radioprogramma van Wim De Bie, ging de bal pas echt rollen.

Wat doet hij nu?

Kees van Kooten kennen we de laatste tijd vooral als schrijver en vanwege zijn twee creatieve kinderen: Kasper en de nog bekendere actrice Kim van Kooten. In 2014 werd Kees overvallen door een hartinfarct en kreeg vijf bijpasses. Natuurlijk moest hij daar wat over schrijven. Dat werd het geestige werkje “Leven het welwezen”.

Juist door zijn hartinfarct realiseerde hij zich dat hij zuinig moest zijn op zijn laatste jaren – hij is nu 81 – waardoor hij nu regelmatig sport en gezond eet. Niet onbelangrijk, het heeft hem ook aan het denken gezet over al zijn schrijfwerk van de afgelopen decennia. Vanwege zijn grote bewaar- en verzameldrang had hij nog mappen vol oud spul.

Uiteindelijk heeft hij dat allemaal uitgezocht en zo is de bundel “Karrevrachten pennevruchten” ontstaan. Nu denkt Kees alleen nog maar na over zijn pensioen.

De Bie

Ook Wim de Bie werd in Den Haag geboren. Na zijn middelbare school wilde hij, net zoals zijn vriend Kees, leraar worden. Daarom gingen ze allebei Nederlands studeren. Wim stopte er al snel mee toen hij een advertentie in de krant zag staan voor de opleiding van radiocabaretier.

Hij verhuisde daarvoor naar Amsterdam en ging bij uitgeverij De Arbeidspers werken om zijn nieuwe opleiding te kunnen betalen. Dat wierp vruchten af, want na drie jaar stevig buffelen (overdag werken en vier avonden in de week in Hilversum de opleiding volgen) werd hij door Co de Kloet gevraagd om het radio-jongerenprogramma Multiplex te gaan presenteren.

Later werd de naam omgedoopt tot Uitlaat en werd zijn vriend Kees van Kooten erbij gehaald.

Wat doet hij nu?

Tegenwoordig doet Wim de Bie het wat rustiger aan. Sinds 2011 is hij weer terug in zijn geboortestad Den Haag, nadat hij stopte met zijn webslog Bieslog (nieuwe posts zijn hier nog te vinden).

Hij is daarna nog zelden op de televisie te zien en daar is een goede reden voor.

Nog steeds kan hij erg zenuwachtig worden van al die camera’s om hem heen. Hij gebruikte zelf een van zijn types Meneer Foppe, waarover hij ook meerdere boeken schreef, om die angst extra uit te vergroten. Want hij blijft natuurlijk wel een cabaretier in hart en nieren.

Update: Helaas is Wim de Bie op 27 maart 2023 in het bijzijn van zijn familie overleden. Hij was al een langere tijd ernstig ziek

Wim de Bie was 83 jaar oud.

Bloopers

Ondanks dat Kees van Kooten en Wim de Bie bijna nooit aan improviseren deden en ze alles netjes uitgetypt hadden, ging er soms toch wel eens wat fout, zoals te horen is in onderstaand radio fragment.

Jouw herinneringen?

Wat was jouw favoriete scene of leukste herinnering aan dit ongelooflijk leuke en getalenteerde duo? Welke typetje van Van Kooten en De Bie sprak jou het meeste aan?

Laat het ons weten in de comments hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...