Deze maand wordt André van Duin alweer 71 jaar. Waar hij met ‘Heel Holland bakt’ en ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ laat zien dat hij veel talent voor presenteren en acteren heeft, is hij veel bekender om een ander talent; zijn typetjes! Ter ere van zijn geboortedag zetten wij de leukste typetjes van André van Duin in chronologische volgorde achter elkaar. Lees, lach en deel!


1. Willempie – 1976

Willempie is wellicht het meest controversiële typetje geweest. Hij scoorde de eerste nummer 1-hit die niet gedraaid werd. Sommige mensen vonden namelijk dat Willempie een persiflage was op geestelijk gehandicapten. Zij dreigden met een kort geding en de bekende radio-dj’s van die tijd (zoals Felix Meurders) boycotten het lied. Na een publiek statement van André, een lied als reactie en een muzikale revanche (zie 12) was de kou uit de lucht.  Wij vonden de originele clip terug…

2. Mijnheer en mevrouw De Bok – jaren ’70-’80

Samen met Corry van Gorp speelde André van Duin het ultiem burgerlijke stel ‘mijnheer en mevrouw (Bep en Arie) De Bok’. Zij komen samen in situaties terecht waar zij zich geen raad weten. In deze sketch gaan ze een avondje traditioneel Japans eten. Frans van Dusschoten is de Japanse ober en de hilarische misverstanden laten niet lang op zich wachten. Leun lekker achterover en lach mee met André!

3. Ome Joop – jaren ’70 en ’80

In de jaren ’70 en ’80 had André van Duin ook een radioshow, de Dik Voormekaar show. Deze radioshow was aanvankelijk opgezet rond het typetje ‘Dik Voormekaar’. Al snel bleek dat andere typetjes zoals Ome Joop en ‘mijnheer De Groot’ een stuk populairder werden. De radioshow werd zo populair dat er een TV-versie kwam. Deze keer geen verkleedpartijen, maar handpoppen. In 1985 stopte de Dik Voormekaar show. In 2003 en daarna volgden, mede door het blijvende succes, een aantal reünies.

Hier zingt Ome Joop samen met Harry Nak zijn carnavalskraker ‘Nee, nou wordt ie mooi”, die de vierde plaats in de top 40 van 1977 haalde.

4. Harry Nak – jaren ’70 en ’80

Naast Ome Joop was Harry Nak één van de leukste typetjes van André van Duin uit de Dik Voormekaarshow. Uiteraard scoorde hij ook een carnavalshit en wel met Amahoelala, het lied begint op 2.35.

5. Jaap Aap – jaren ’80

In de jaren ’80 kwam Jaap Aap voorbij. Niks menselijks was deze aap vreemd, dus dat hij op zoek is naar een beetje liefde begrijpen we wel.

6. Ruud Lubbers – jaren ’80

In de jaren ’80 en ’90 was wijlen Ruud Lubbers onze minister-president. Met de ‘minuut van Ruud’ keek ‘Ruud Lubbers’ terug op de week. Deze keer stuurt Jaap Aap zijn verslaggever mee om de reacties van de kabinetsleden vast te leggen. Er stond namelijk die week uiensoep op het menu en dat ging niet goed…

Lees snel verder op de volgende pagina en zie hoe André uit zijn rol valt, hoe André in bikini voorbij komt en hoe hij een hit kan scoren zonder tekst te gebruiken… (zie #12)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer