Dit waren de 12 leukste typetjes van André van Duin

Door

Robert Kroes

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Deze maand wordt André van Duin alweer 71 jaar. Waar hij met ‘Heel Holland bakt’ en ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ laat zien dat hij veel talent voor presenteren en acteren heeft, is hij veel bekender om een ander talent; zijn typetjes! Ter ere van zijn geboortedag zetten wij de leukste typetjes van André van Duin in chronologische volgorde achter elkaar. Lees, lach en deel!

1. Willempie – 1976

Willempie is wellicht het controversieelste typetje geweest. Hij scoorde de eerste nummer 1-hit die niet gedraaid werd. Sommige mensen vonden namelijk dat Willempie een persiflage was op geestelijk gehandicapten. Zij dreigden met een kort geding en de bekende radio-dj’s van die tijd (zoals Felix Meurders) boycotten het lied.

Na een publiek statement van André, een lied als reactie en een muzikale revanche (zie 12) was de kou uit de lucht.  Wij vonden de originele clip terug…

2. Mijnheer en mevrouw De Bok – jaren ’70-’80

Samen met Corry van Gorp speelde André van Duin het ultiem burgerlijke stel ‘mijnheer en mevrouw (Bep en Arie) De Bok’. Zij komen samen in situaties terecht waar zij zich geen raad weten. In deze sketch gaan ze een avondje traditioneel Japans eten.

Frans van Dusschoten is de Japanse ober en de hilarische misverstanden laten niet lang op zich wachten. Leun lekker achterover en lach mee met André!

3. Ome Joop – jaren ’70 en ’80

In de jaren ’70 en ’80 had André van Duin ook een radioshow, de Dik Voormekaar show. Deze radioshow was aanvankelijk opgezet rond het typetje ‘Dik Voormekaar’. Al snel bleek dat andere typetjes zoals Ome Joop en ‘mijnheer De Groot’ een stuk populairder werden.

De radioshow werd zo populair dat er een TV-versie kwam. Deze keer geen verkleedpartijen, maar handpoppen. In 1985 stopte de Dik Voormekaar show. In 2003 en daarna volgden, mede door het blijvende succes, een aantal reünies.

Hier zingt Ome Joop samen met Harry Nak zijn carnavalskraker ‘Nee, nou wordt ie mooi”, die de vierde plaats in de top 40 van 1977 haalde.

4. Harry Nak – jaren ’70 en ’80

Naast Ome Joop was Harry Nak één van de leukste typetjes van André van Duin uit de Dik Voormekaarshow. Uiteraard scoorde hij ook een carnavalshit en wel met Amahoelala, het lied begint op 2.35.

5. Jaap Aap – jaren ’80

In de jaren ’80 kwam Jaap Aap voorbij. Niks menselijks was deze aap vreemd, dus dat hij op zoek is naar een beetje liefde begrijpen we wel.

6. Ruud Lubbers – jaren ’80

In de jaren ’80 en ’90 was wijlen Ruud Lubbers onze minister-president. Met de ‘minuut van Ruud’ keek ‘Ruud Lubbers’ terug op de week. Deze keer stuurt Jaap Aap zijn verslaggever mee om de reacties van de kabinetsleden vast te leggen. Er stond namelijk die week uiensoep op het menu en dat ging niet goed…

Lees snel verder en zie hoe André uit zijn rol valt, hoe André in bikini voorbij komt en hoe hij een hit kan scoren zonder tekst te gebruiken… (zie #12)

7. De pizzabezorger – 1993

In 1993 werkte André van Duin voor RTL 4. Het idee ontstond om in zijn programma elke week een parodie op een ander beroep te maken. De eerste week was de pizzabezorger aan de beurt. Dit bleek letterlijk en figuurlijk een hit.

Alle andere typetjes bleven dus in de kast en de pizzabezorger kwam wekelijks terug. Het bijbehorende ‘Pizzalied’ werd een dikke hit. Geen zin in ‘ff wachten’? Dan kun je direct genieten van deze jeugdherinnering!

8. Het voetbalstadion – 1994

André is ook een liefhebber van de ‘chroma-key’ techniek. Met deze techniek kan je meerdere opnamen over elkaar leggen en dus meerdere keren tegelijk in beeld komen. Met 8 typetjes en zichzelf in 1 clip is hij hier lekker bezig.

9. De buurtbrothers – 2de helft jaren ’90

Na de gezellige drukte van de Pizzabezorger kwam André van Duin met een rustiger typetje, of eigenlijk 2, de buurtbrothers. Deze twee oude heren waren het ‘geweten’ van hun buurt. Oerdegelijk, burgerlijk en suf maar ondertussen erg ondeugend.

Zij brachten een CD uit met daarop parodieën op bekende Nederlandse hits. In het nummer ‘lekkere wijven’ maakte André tientallen typetjes met zichzelf als knipoog naar advertentiecampagnes met mooie dames. De clip is hilarisch!

10. Koos Grandioos – tweede helft jaren ’90

Als tegenhanger van de keurige Buurtbrothers verzon André van Duin de oude hippie Koos Grandioos. Brutaal, ondeugend, maar met een hart van goud. Zijn kreet ‘aahhh joh hé, te gek joh hé’ werd een daverende carnavalshit in 1997.

Minstens zo briljant maar vaker vergeten is zijn optreden met Herman Brood, die volledig stoned verschijnt. Dat wordt lachen 🙂

11. Mijnheer Wijdbeens/Gerard van Bezij – jaren ’00 tot heden

Mijnheer Wijdbeens is een wat knullige reporter die graag bijzondere situaties opzoekt. In het begin was er ook het typetje ‘Gerard van Bezij’, maar door de jaren heen zijn die in elkaar overgevloeid. Door de oenigheid van mijnheer Wijdbeens gebeurt er van alles en de geïnterviewden doen dan ook de gekste dingen.

Als mijnheer Wijdbeens op bezoek gaat bij Loretta Schrijver zien we dit in de praktijk. Als Loretta de fluiteenden nadoet kan hij zelf zijn lachen niet houden (zie 1.05). Ook de andere trucjes met dieren pakken verkeerd uit. Goed voor hilarische TV. Hoewel André de komische typetjes wat rust gunt komt Jan Wijdbeens nog wel eens voorbij als er een speciale showbizzgelegenheid is.

12. Bonus: Ta Ta Ta – 1977 André van Duin speelt onzichtbare typetjes

Zijn typetje ‘Willempie’ riep wat discussie op. Sommige mensen vonden dat hij iemand met het downsyndroom nadeed en vonden dat ‘makkelijk scoren’. In een reactie gaf hij aan niet eens tekst nodig te hebben om te scoren, dus al zeker geen mensen met geestelijke beperking.

Om zijn punt te maken bracht hij in 1997 dit nummer zonder tekst uit. Hij bewees zijn gelijk toen dit nummer de 9de plaats in de Top 40 haalde. De typetjes zijn onzichtbaar, maar dit nummer blijft in jouw hoofd zitten.

Wat was jouw favoriete typetje?

Uit dit overzicht blijkt maar weer wat een geweldige artiest André van Duin is. Wat is jouw favoriete typetje? Laat het snel weten in een reactie onderin! Natuurlijk kun je ook digitaal herinneringen ophalen met vrienden en familie als je dit overzicht deelt!

Lees ook: Voel jij je ook zo ‘verkloot’ na dit nieuws over André van Duin…?

Lees ook: ZO hilarisch was André van Duin in de spelshow ‘Wie ben ik’!


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...