Weetje over André van Duin: voel jij je ook zo ‘verkloot’?

Door

Robert Kroes

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

wie ben ik Andre van Duin

Hij is niet weg te denken uit de Nederlandse televisie en is een icoon van formaat met gekke typetjes, leuke shows en vooral veel humor. We hebben het over André van Duin!

Toch zal iedere liefhebber even slikken bij dit nieuws over ‘onze André’…

Artiesten en pseudoniemen…

Het opbouwen van een carrière als artiest lijkt vaak vanzelf te gaan, maar is in de praktijk een specialisme waarbij alle details moeten kloppen. Een van die ‘details’ is de naam van de artiest.

Wanneer de naam niet commercieel genoeg is, wordt er vaak één pseudoniem gekozen waarmee de artiest werkt. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij ‘Prince’.

Prince TAFKAP zanger
Via: Wikimedia Commons | Micahmedia, CC

Soms gebeurt er iets waardoor zo’n pseudoniem niet meer werkt, dan volgt er een tweede pseudoniem, in het geval van Prince bijvoorbeeld TAFKAP (The Artist Formally Known As Prince).

Soms wordt zelfs de hele naam veranderd. Zo werd Cassius Clay, nadat hij zich tot de Islam bekeerde, bekend als Muhammed Ali. Er zijn maar weinig artiesten die hun voor- en achternaam meerdere keren verstoppen.

Onder onze Nederlandse sterren ontdekten we één uitzondering met maar liefst drie pseudoniemen. De reden hiervoor is overigens wel heel verkloot… Wat vind jij ervan? Laat het ons weten in de comments onderin!

André van Duin
Via: wiki.beeldengeluid.nl, AVRO, CC

André van Duin: geen André, geen Van Duin!

Iedereen lijkt André van Duin al jaren te kennen van zijn revues, Jaap Aap of de Dik voor Mekaar show. Toch is André van Duin in de officiële registers volkomen onbekend, want André van Duin is een pseudoniem.

Zo zijn ‘André’s’ voornamen eigenlijk Adrianus Marinus. Nu snappen we dat je zo’n doopnaam wat afkort, maar Adriaan of Aad had dan wellicht logischer geweest.

André van Duin
Via: flickr.com | Internetredactie AD (embed)

Toch is er nog meer aan de hand, want in de burgerlijke stand is ook Adrianus Marinus van Duin niet terug te vinden (althans, als je onze knuffelkomiek zoekt). Van Duin is namelijk net zo goed een pseudoniem. In de burgerlijke stand staat hij ingeschreven als Adrianus Marinus Kyvon.

Toen wij uitzochten hoe dit pseudoniem ‘Van Duin’ is ontstaan vonden we een minder bekend geheim over de naam van Van Duin en dat geheim is echt verkloot!

Kyvon blijkt ook al een pseudoniem…

André van Duin is in 1947 geboren. Waar de naam André van Duin vandaan komt is niet bekend. Wel weten we dat hij dit pseudoniem al sinds 1962 gebruikte toen hij op 15-jarige leeftijd bij diverse omroepen solliciteerde. In onze zoektocht naar de achtergronden begrepen we ineens waarom hij in 1962 voor een pseudoniem koos.

André van Duin
Via: Ron Kroon | Nationaal Archief, Anefo

De naam Kyvon heeft André namelijk pas vier jaar later officieel gekregen toen zijn vader de familienaam bij de gemeente (Rotterdam) liet wijzigen. Tot 1966 heette Adrianus Marinus namelijk ook geen Kyvon. Voel je je erg verkloot? Dan vrolijken we je alvast op met een liedje!

Hoe heet(te) André van Duin dan echt?

Als je jezelf afvraagt hoe André van Duin toch altijd van die grappige semi-schuine vondsten bedacht als ‘Mijnheer Wijdbeens’ of ‘Grote Bloemkolen’, kunnen wij je verrassen.

Andre van Duin Wijdbeens report
Via: youtube.com (capture) | De André van Duin Show / RTL

Hij heeft de inspiratie waarschijnlijk van dichterbij dan je denkt. André van Duin is namelijk geboren als Adrianus Marinus Kloot. Met deze wetenschap en de troonswisseling van Beatrix en Willem-Allexander in gedachten komt zijn laatste carnavalshit ‘De Balletjes van de Koningin’ ineens in een wel heel ander daglicht te staan.

Zing je nog even mee met een van de grootste hits van Adrianus Marinus Kloot?

Misschien maar goed…

Begrijp je nu waarom onze komiek liever solliciteerde onder de naam André van Duin in plaats van Adriaan Kloot? Wij zijn in ieder geval blij met de moderne naamwisseling; André van Duin bekt een stuk gemakkelijker en heeft er wellicht ietsjes aan geholpen om hem zo bekend te maken, waardoor we zo van hem en zijn hilarische typetjes kunnen genieten, !

Welk pseudoniem zou jij kiezen? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Weetje over André van Duin: voel jij je ook zo ‘verkloot’?”

  1. De naamswijziging van Kloot naar Kyvon was op 4 maart 1966(staatsblad) waarin ook onze achternaam Kloot is gewijzigd in Kolet
    Dus André heeft tot zijn 19e jaar Kloot geheten.

    Beantwoorden
  2. artikel heeft een klein foutje. Zijn echte naam is niet andriaan kloot, maar de vader van hem, hete wel kloot met de achternaam. Die naam had hij verandert naar kyvon VOORDAT adriaan was geboren.
    groetjes, zn verre famillie

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...