De Stratemakersopzeeshow: terugblik naar deze briljante show

Door

Nena Vlas

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

5

Door

Nena Vlas

Laatste update:

5

Stratemakeropzeeshow televisie serie cover plaat

De Stratemakersopzeeshow was een geweldig kinderprogramma uit 1972 vol grappige sketches, vieze woorden en leuke liedjes. Kan jij het intro nog meezingen?

Baanbrekende televisie

Waarschijnlijk ben jij net als veel andere kinderen opgegroeid met Straat, Erik Engerd én de Deftige Dame. Ken jij alle gekke karakters van De Stratemakersopzeeshow nog of mocht je er eigenlijk niet naar kijken? Het programma werd namelijk als gezagsondermijnende kindertelevisie gezien. Verschillende taboes werden doorbroken en veel ouders vonden de vieze woorden en gekke liedjes maar niks. Kinderen daarentegen waren dol op de show!

Stratemakeropzeeshow televisie serie cover plaat
Via: Stratemakeropzeeshow (cover)

Maakt deze brutale kinderserie deel uit van jouw eerste jeugdsentiment? Om wat warme gevoelens terug te brengen, bespreken we hier enkele herkenbare en hilarische herinneringen aan De Stratemakersopzeeshow! Benieuwd welke jij ook meteen herkent en laat in een reactie onderin weten of we nog iets zijn vergeten!

Dat geweldige intro…

De Stratemakersopzeeshow begon altijd in een bootje met dit geweldige titelliedje:

De Stratemakersopzeeshow: de personages

Aart Staartjes, Wieteke van Dort en Joost Prinsen speelde de typetjes in de kinderserie die van 1972 tot 1974 op tv te zien was. Herinner jij ze nog allemaal?

Aart Staartjes als de Stratemaker

Aart Staartjes is de bedenker van de serie en speelt de Stratemaker, ook wel ‘Straat’ genoemd. In de intro zien we hem in een bootje op zee waar hij met een pikhouweel een straat probeert te bouwen. Hij legt een klinker op het water neer, maar deze zinkt elke aflevering als een baksteen. Je begreep natuurlijk als kind meteen dat dit onzin was, maar Stratemaker Straat was elke keer weer stomverbaasd!

De stratemakersopzeeshow televisie serie vroeger Straat
Via: youtube.com (capture) | Stratemakeropzeeshow

Straat was een vrolijke leugenaar die iedereen graag voor de gek hield. En deed hij dat stiekem? Nee, helemaal niet. Sterker nog, hij was er trots op! ,,Ga er vooral mee door want het is zo grappig om te horen!” Zing je gezellig mee?

Wieteke van Dort als De Deftige Dame

Wieteke van Dort speelde de Deftige Dame die voortdurend windjes liet en eigenlijk helemaal niet zo deftig was. Moest jij ook altijd lachen als ze weer eens een hele harde scheet liet? Je was niet de enige want de deftige dame giechelde zelf ook altijd om haar eigen windjes!

De stratemakersopzeeshow televisie serie vroeger
Via: Nationaal Archief, CCO

Joost Prinsen als Erik Engerd

En dan hebben we nog Erik Engerd: de man met het verschrikkelijkste gezicht ter wereld! Erik dacht dat hij een soort monsterfiguur was en wilde iedereen bang maken. Elke aflevering deed hij met veel geschreeuw zijn uiterste best om de anderen te laten schrikken. Alleen dat lukte hem nooit! Of vond jij ‘m thuis stiekem wel eng en kroop je achter de bank als ‘ie in beeld kwam? Haha het lijkt me sterk maar mocht het zo zijn dan maak je Erik gelukkig en is zijn missie toch geslaagd!

Erik Engerd Stratemakeropzeeschow
Via: Erik Engerd (cover)

Herinneringen terughalen

Natuurlijk valt alles weer op z’n plaats bij het zien van de intro en herken je deze drie karakters meteen! Maar hoe zit het met de vieze sketches en de andere rare typetjes: weet je die ook nog? Niet alleen Straat, Erik Engerd en de Deftige Dame kwamen voorbij. De serie had nog veel meer leuks! Wat dacht je van het klaslokaal, de opvoedende kinderen of de seksueel getinte liedjes? Elke aflevering was een ware sensatie. En hoewel veel ouders het afkeurden, vonden anderen het stiekem wel grappig en keken soms zelfs een stukje mee!

De stratemakersopzeeshow televisie serie vroeger Aart Staartjes
Via: youtube.com (capture) | Stratemakeropzeeshow

Ouders waren niet de baas!

Ouders hebben het niet altijd voor het zeggen in de kinderserie. Integendeel zelfs. De rollen worden regelmatig omgedraaid en ouders worden door kinderen op het matje geroepen in plaats van andersom. Ja daarom keken we zo graag natuurlijk! Zo komt in dit fragment de vader bij de kinderen langs om sorry te zeggen. En pas als vader keurig zijn excuses heeft aangeboden en zegt dat hij het nooit meer zal doen mag hij weer naar beneden om rustig zijn krantje te lezen…

Ze hadden van die vieze liedjes!

Poep en pies vormden in de serie een terugkerend onderwerp. ,,Kunt u mij het Drollenpad wijzen? Nou, dan moet u daar eerst de Piessteeg door, dan langs het Poepjesplein…” Veel ouders waren boos en vonden dat de VARA kinderen vieze dingen aanleerde. Zo kopte De Telegraaf: ‘VARA leert jeugd schuttingtaal’ en achtte de krant het niet netjes om over uitwerpselen te zingen. Maar daar dacht Hans Dorrestein héél anders over. Hij schreef een keurig Poep- en pies-menuet:

He, de woorden poep en pies
Die zijn niet netjes, die zijn vies
Je moet die woorden niet gebruiken
Anders ga je d’r naar ruiken

De twee leerlingen waren zo leuk!

Een vast onderdeel in het programma was de leerlingensketch. Jans (Staartjes) en Frans (Van Dort) krijgen in een ouderwets klaslokaal les van schoolmeester Joost Prinsen, die duidelijk de mindere van de drie is. Zo mag Jans regelmatig het schoolkrijtje overnemen om iets (vaak zelfverzonnen) aan hem uit te leggen. En een onderwerp dat altijd terugkomt zijn de ruziënde boeren in Zuidoost Groningen. De schoolmeester probeert elke keer de bodemgesteldheid van de provincie te behandelen, maar het lukt ‘m nooit!

Je had als kind soms rode oortjes!

Niet alleen liedjes over poep en pies kwamen voorbij. De kinderserie maakte ook seks op een leuke manier bespreekbaar en gooide er regelmatig wat spannende onderwerpen in. Ja en daar zaten wij dan soms met rode oortjes naar te kijken! Of had jij niet het schaamrood op je kaken maar zong jij Pieleman luidkeels mee?

Jouw herinnering aan De Stratemakersopzeeshow

Wat waren jouw leukste herinneringen aan De Stratemakersopzeeshow? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

5 gedachten over “De Stratemakersopzeeshow: terugblik naar deze briljante show”

 1. Wij mochten gelukkig altijd kijken. Mijn ouders waren nl linkse rooie rakkers. Ha ha . Maar ik kende wel iemand die absoluut niet mocht kijken. Integendeel mijn ouders keken mee en vonden het fantastish. Later kreeg je j.j. de Bom oftewel kindervriend. Daar was ik inmiddels te oud voor.

  Beantwoorden
 2. Ik mocht gewoon kijken van mijn ouders, ook al was ik nog jong
  Ik kan me de kaki trap nog herinneren…klonk helemaal niet vies, want in een Indo gezin liepen we altijd op blote kakies

  Beantwoorden
 3. Dag Nena,
  Leuk artikel joh. Ja dat was een geweldig programma van Aart Staartjes, Wieteke van Dort en Joost Prinsen.
  Ook de titel van het programma was natuurlijk heel goed bedacht.
  Toen mijn 5-jarige zusje kennelijk met haar (en mijn) broer naar dit programma keek (zie vorige reactie), was ik al 15 jaar. Ik kan me niet goed herinneren, dat ik toen veel interesse had voor het programma, dus ik zat vast niet mee te kijken. Maar de reactie van mijn vader kan ik me levendig vaststellen, haha. Joost Prinsen, inmiddels dik boven de 70, geeft bij ons in de krant nog wel eens (leuke) antwoorden op lezersvragen. Als ik dat lees moet ik altijd aan zijn naam in de stratemakersopzeeshow, Erik Engerd, denken.

  Groetjes van (oom) Bauke

  Beantwoorden
 4. Hi Nena, je verhaal klopt helemaal. Ik kan mij nog herinneren dat mijn vader de TV uitzette omdat er vieze woorden gesproken werden en dat het over s*x ging…Ook was hij boos op mij omdat mijn 5jarige jonge zusje ook met mij aan het kijken was…. Dus iid hilarisch en baanbrekend.

  Kus Daddy

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...