David Bowie: de 18 gaafste weetjes over deze legende

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Eigenlijk heeft David Bowie geen introductie meer nodig. Deze wereldberoemde Britse zanger overleed in 2016. Veel te vroeg voor een legende die ruim 140 miljoen albums verkocht en verantwoordelijk was voor echte cult klassiekers zoals “Space Oddity” en “Let’s Dance”.

David Bowie: legendarisch…

Ook werd hij bekend als acteur door “Merry Christmas, Mr. Lawrence” en “The Prestige”. Vooral zijn fantastische rol als Goblin koning Jareth in “Labyrinth” brengt ons meteen weer terug naar onze eigen jeugd. Daarom een welverdiend overzicht met feiten over deze held.

David Bowie optreden gitaar artiest
Via: Wikimedia Commons | Les Zg, CC

1. “Ben toch geen Monkey?!”

David Bowie werd geboren als David Robert Jones. Toen hij nog aan het begin van zijn muzikale carriere stond, vond hij het nodig om zijn achternaam te veranderen. De leadzanger van de populaire groep The Monkees heette namelijk Davy Jones, dus bedacht David de naam Bowie.

2. Blauwe ogen…

Nee, zijn ogen zijn niet verschillend van kleur. Beiden ogen zijn gewoon blauw, maar door een ongeluk lijkt dat niet zo. In zijn jeugd kreeg David namelijk een klap in zijn gezicht van zijn beste vriend George Underwood. Per ongeluk kwam diens nagel in het oog van David terecht.

Sindsdien kon de pupil van David zich niet meer aanpassen aan het licht. Hierdoor lijkt de kleur van zijn ene oog anders. Ondanks deze pech bleven George en David wel vrienden. George ontwierp zelfs voor hem de covers van Hunky Dory en The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

3. Auw, een lolly!

Veel geluk heeft David nooit gehad met zijn ogen. Bij een concert gooide een fan een lollie naar hem toe, die per toeval in zijn oog terechtkwam en daar bleef hangen (waarschuwing: het ziet er eng uit). Het duurde even voordat iemand van de crew die lollie weer kon verwijderen, maar daarna ging David gewoon door met zijn concert. Wat een bikkel.

4. The Society for the Prevention of Cruelty to Long-haired Men

In 1964 kwam David voor het eerst op de televisie. De reden? Hij had The Society for the Prevention of Cruelty to Long-haired Men opgericht, omdat hij zich vanwege z’n lange lokken gediscrimineerd voelde.

5. Sax-koning

David Bowie was ook een kei op de saxofoon. Hij begon met spelen toen hij 12 jaar oud was.

6. Acteur

David acteerde ook graag. Een van zijn hoogtepunten, volgens eigen zeggen dan, was een klein rolletje in de Spongebob Squarepants film uit 2007, waarin hij een koning speelde. Genieten geblazen.

7. Zoolander

Ook in Zoolander speelde hij een raar, maar erg grappig rolletje, als een jurylid. In totaal speelde hij in 25 films.

8. Labyrinth

David Bowie speelde in Labyrinth de Goblin koning en die kon knappe dingen met z’n ballen. Maar dat ging niet altijd goed. Een blik achter de schermen.

9. Zijn buddy Peter Frampton

Een van de allerbeste vrienden van David Bowie was muzikant Peter Frampton. Zij kenden elkaar nog van de lagere school. Peter kennen we nog van zijn hit “Show Me The Way”. Toen het even niet zo goed ging met zijn eigen carriere, speelde hij een paar keer mee in de band van vriend Bowie.

10. Elton John WAS ook goede vriend…

Ook Elton John was een van Davids beste vrienden. John bekende wel na de dood van David dat ze elkaar de laatste jaren maar weinig spraken vanwege een langlopende ruzie. Gelukkig konden ze nog wel samen door een deur.

11. Space Oddity goed getimed!

Space Oddity, de eerste grote hit van David, kwam 9 dagen voordat de Lunar 11 naar de maan vloog op de markt. De BBC koppelde meteen het liedje aan hun reportage over de eerste maanlanding. Mede hierdoor werd het liedje een gigantische hit.

We hebben nog meer geweldige weetjes over deze legendarische artiest hieronder. Wat dacht je bijvoorbeeld van het legendarische duet met Freddie?! (zie 14.)

12. David Bowie vs. John Lennon

David Bowie had in 1975 zijn eerste Amerikaanse hit te pakken met het liedje “Fame”. Hij schreef het samen met John Lennon. John deed ook de backing vocals. Natuurlijk hebben we daar ook bewijs van gevonden.

13. Geen Little Drummer Boy

David werd door een andere legende, Bing Crosby, gevraagd om samen met hem het kerstliedje The Little Drummer Boy te zingen, maar daar had David weinig zin in. Hij haatte het liedje, dus speciaal voor hem werd er een nieuw liedje geschreven. David zong Peace on Earth, terwijl Bing Little Drumer Boy zong. Dit leverde een grote hit op voor het gelegenheidsduo.

14. Legendarisch duet…

In z’n leven zong David meerdere dueten. Een van de bekendste is “Under Pressure” wat hij samen zong met een andere legende: Queens Freddie Mercury. Ook dit liedje werd een hit en… nou ja, Freddie kan er meer over vertellen.

https://youtu.be/2r-Dnx2pXvY

15. Downloaden is ok

David was de eerste muzikant die in 1996 een liedje alleen beschikbaar stelde als download via Internet. Het duurde wel 11 minuten om zijn liedje Telling Lies te downloaden. Gelukkig is er sindsdien wel wat veranderd.

16. BowieNet

In 1998 werd hij ook een van de eerste Internet Providers met zijn BowieNet, een plek om muziek te delen en te ontdekken. Ter vergelijking, 3 jaar later kwam iTunes pas op de markt. En in 1999 begon de opmars van de World Wide Web. Dus David was er vroeg bij.

Bron: rigorousintuition.ca

17. Boeken

Muziek en internet waren niet zijn enige liefdes. Ook las hij graag. Soms zelfs 1 boek per dag. The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald was een van zijn favorieten. Zoon Duncan Jones (filmmaker van o.a. Warcraft) gaat ter ere van zijn vader een online boekclub beginnen. Daar zijn wij natuurlijk erg benieuwd naar.

18. Ook Bowie kan floppen…

Ook een muzikaal genie kan wel eens een gigantische flop produceren. In 1967 maakte David onderstaand liedje over een kabouter. Wij vinden ‘m wel leuk.

Wat is jouw favoriete Bowie-lied?

Natuurlijk is het bijna onmogelijk om een top 10 samen te stellen met de beste liedjes van David Bowie. Toch zijn we benieuwd welk liedje er volgens jullie in thuishoort. Laat het achter in een reactie onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...