Via: Flickr, Ron Frazier (L) | Piano Piano! (R), CC

Eigenlijk heeft David Bowie geen introductie meer nodig. Deze wereldberoemde Britse zanger overleed in 2016. Veel te vroeg voor een legende die ruim 140 miljoen albums verkocht en verantwoordelijk was voor echte cult klassiekers zoals “Space Oddity” en “Let’s Dance”.

David Bowie: legendarisch…

Ook werd hij bekend als acteur door “Merry Christmas, Mr. Lawrence” en “The Prestige”. Vooral zijn fantastische rol als Goblin koning Jareth in “Labyrinth” brengt ons meteen weer terug naar onze eigen jeugd. Daarom een welverdiend overzicht met feiten over deze held.

David Bowie optreden gitaar artiest
Via: Wikimedia Commons | Les Zg, CC

1. “Ben toch geen Monkey?!”

David Bowie werd geboren als David Robert Jones. Toen hij nog aan het begin van zijn muzikale carriere stond, vond hij het nodig om zijn achternaam te veranderen. De leadzanger van de populaire groep The Monkees heette namelijk Davy Jones, dus bedacht David de naam Bowie.

2. Blauwe ogen…

Nee, zijn ogen zijn niet verschillend van kleur. Beiden ogen zijn gewoon blauw, maar door een ongeluk lijkt dat niet zo. In zijn jeugd kreeg David namelijk een klap in zijn gezicht van zijn beste vriend George Underwood. Per ongeluk kwam diens nagel in het oog van David terecht.

Sindsdien kon de pupil van David zich niet meer aanpassen aan het licht. Hierdoor lijkt de kleur van zijn ene oog anders. Ondanks deze pech bleven George en David wel vrienden. George ontwierp zelfs voor hem de covers van Hunky Dory en The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

3. Auw, een lolly!

Veel geluk heeft David nooit gehad met zijn ogen. Bij een concert gooide een fan een lollie naar hem toe, die per toeval in zijn oog terechtkwam en daar bleef hangen (waarschuwing: het ziet er eng uit). Het duurde even voordat iemand van de crew die lollie weer kon verwijderen, maar daarna ging David gewoon door met zijn concert. Wat een bikkel.

4. The Society for the Prevention of Cruelty to Long-haired Men

In 1964 kwam David voor het eerst op de televisie. De reden? Hij had The Society for the Prevention of Cruelty to Long-haired Men opgericht, omdat hij zich vanwege z’n lange lokken gediscrimineerd voelde.

5. Sax-koning

David Bowie was ook een kei op de saxofoon. Hij begon met spelen toen hij 12 jaar oud was.

6. Acteur

David acteerde ook graag. Een van zijn hoogtepunten, volgens eigen zeggen dan, was een klein rolletje in de Spongebob Squarepants film uit 2007, waarin hij een koning speelde. Genieten geblazen.

Wist jij het van Elton John? (zie #10)

7. Zoolander

Ook in Zoolander speelde hij een raar, maar erg grappig rolletje, als een jurylid. In totaal speelde hij in 25 films.

8. Labyrinth

David Bowie speelde in Labyrinth de Goblin koning en die kon knappe dingen met z’n ballen. Maar dat ging niet altijd goed. Een blik achter de schermen.

9. Zijn buddy Peter Frampton

Een van de allerbeste vrienden van David Bowie was muzikant Peter Frampton. Zij kenden elkaar nog van de lagere school. Peter kennen we nog van zijn hit “Show Me The Way”. Toen het even niet zo goed ging met zijn eigen carriere, speelde hij een paar keer mee in de band van vriend Bowie.

10. Elton John WAS ook goede vriend…

Ook Elton John was een van Davids beste vrienden. John bekende wel na de dood van David dat ze elkaar de laatste jaren maar weinig spraken vanwege een langlopende ruzie. Gelukkig konden ze nog wel samen door een deur.

11. Space Oddity goed getimed!

Space Oddity, de eerste grote hit van David, kwam 9 dagen voordat de Lunar 11 naar de maan vloog op de markt. De BBC koppelde meteen het liedje aan hun reportage over de eerste maanlanding. Mede hierdoor werd het liedje een gigantische hit.

We hebben nog meer geweldige weetjes over deze legendarische artiest op de volgende pagina. Wat dacht je bijvoorbeeld van het legendarische duet met Freddie?! (zie 14.)

Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer