Mick Jagger: zijn 10 beste solo nummers (zonder The Rolling Stones)

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Mick Jagger

Mick Jagger is vooral bekend als lead zanger van The Rolling Stones. Deze fenomenale rockband heeft tientallen hits op zijn naam staan. Jaggers solo carrière is ook aardig succesvol. Ken jij zijn hits? En weet jij met wie hij nog meer heeft samengewerkt behalve The Stones? Je leest het hier.

Een ode aan Mick Jagger

Het geboortejaar van Mick Jagger is 1943. The Rolling Stones krijgen langzaam vorm in de periode dat Mick Jagger de brui geeft aan zijn studie en Keith Richards ontmoet. Come on is hun eerste single in 1963.

Mick Jagger: zijn 10 beste solo nummers (zonder The Rolling Stones)
Via: The Rolling Stones / Come on (cover)

De soloplaten van Mick Jagger

Pas als hij de veertig is gepasseerd brengt Mick Jagger zijn eerste soloplaat uit. In de jaren daarna volgen er nog drie:

Mick Jagger
Via: Mick Jagger / She’s the boss (cover)

Samenwerkingen

Nog voor zijn eerste soloplaat uitkomt, werkt Mick Jagger al buiten The Rolling Stones om samen met andere muzikanten. De single die hij in 1979 met Peter Tosh uitbrengt is een wereldhit. De originele versie van (You gotta walk and) Don’t look back is overigens van The Temptations.

Mick Jagger: zijn 10 beste solo nummers (zonder The Rolling Stones)
Via: Peter Tosh / (You gotta walk and) Don´t look back (cover)

Martha and the Vandellas zijn de oorspronkelijke vertolkers van Dancing in the street. Voor David Bowie en Mick Jagger wordt het nummer in 1985 opnieuw een grote hit. Hun cover is nog bekender dan het origineel.

Een andere interessante samenwerking is de formatie SuperHeavy. Het album van deze gelegenheidsband verschijnt in 2011. Naast Jagger bestaat die band uit Dave Stewart (van de Eurythmics), Joss Stone, Damian Marley en A. R. Rahman.

De 10 beste solonummers van Mick Jagger

Alleen kan Mick Jagger ook hits scoren. De meeste zijn afkomstig van zijn soloalbums, maar sommige komen ook voort uit afzonderlijke projecten. Ken jij bijvoorbeeld deze 10 populaire nummers nog?

1. Lonely at the top

Dit is het allereerste nummer van zijn allereerste soloplaat She´s the boss. Het hele album ademt de sfeer van de jaren ´80 uit, evenals de kleding die Jagger draagt als hij Lonely at the top zingt voor Live Aid in 1985.

Tijdens ditzelfde concert zingt hij ook It´s only rock and roll met Tina Turner en Dancing in the street met David Bowie. Dat laatste is bijzonder, want Mick staat in Philadelphia en David Bowie in Wembley. Het is dus een intercontinentaal duet.

2. Hard woman

Dit is één van de bekendste nummers van het solo debuutalbum van Mick Jagger. Tot op de dag van vandaag wordt het vaak gestreamd. De bijbehorende videoclip is voor de jaren ´80 een technisch hoogstandje.

Onder andere Jan Hammer en Pete Townshend werken mee aan She´s the boss. Daarnaast werkt Mick Jagger voor A state of shock samen met The Jacksons. Jagger bevindt zich in deze periode op één van de hoogtepunten van zijn solocarrière.

3. Just another night

Kosten noch moeite werden gespaard voor deze videoclip waarin Mick Jagger actrice Rae Dawn Chong verlangend toezingt. Hij staat weliswaar op het podium met een gitaar, maar het echte virtuoze gitaarwerk dat we ondertussen horen is van topgitarist Jeff Beck.

En er staat nog een hit op She´s the boss. Weet jij welke? Zo niet, kijk dan snel op de volgende pagina.

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...