de smurfen namen serie

Via: De Smurfen (capture)

Weet jij hoeveel Smurfen er zijn? En ken jij al hun namen? Natuurlijk; de Grote Smurf, de Brilsmurf en Smurfin ken je nog. Maar hoe zit het met de rest?

Wat zijn de Smurfen?

Smurfen zijn klein. Drie appels hoog volgens de overlevering. Hun huid is blauw en ze dragen witte mutsjes. Behalve Grote Smurf dan, want die draagt een rood mutsje. Smurfen spreken smurfs. Dat is een vrolijk taaltje waarbij zelfstandige naamwoorden en werkwoorden om de haverklap plaats maken voor het woord ‘smurf’.

Via: Vroegert.nl

De smurfenhuisjes staan in het bos. Gelukkig wel op een verborgen plek, want de gemene tovenaar Gargamel en zijn kat Azraël hebben het op Smurfen voorzien. Succesvol is dit duo gelukkig nooit. Dit tot grote woede van de kalende slechterik.

Waar zijn de Smurfen?

Of beter: Waar zijn de smurfen niet? Stripalbums. Liedjes. Tekenfilms. Kleine rubber poppen. Knuffels. Je kan het zo gek niet verzinnen of er is merchandise van gesmurfd. De stripalbums zijn het oudst. Het begint in 1959 binnen de serie Johan en Pirrewiet van stripmaker Peyo. Het verfilmde avontuur heet De fluit met 6 smurfen. Daar hebben de Smurfen een zeer succesvol gastoptreden, goed genoeg voor een eigen stripreeks. De rest is geschiedenis. De Smurfen veroveren de wereld.

Via: Peyo / De Fluit met 6 smurfen (cover)

Wie zijn de Smurfen?

Dat is de grote vraag. Officieel bestaan er 101. Maar als je alle tekenfilms, albums, speelgoed poppetjes en boekjes langsloopt, kan het zomaar zijn dat je er veel meer tegenkomt. Als je ze voor het eerst ziet, denk je misschien dat ze allemaal hetzelfde zijn. Niets is minder waar. Het leuke is namelijk dat iedere smurf in feite een vleesgeworden karaktereigenschap of beroep is. Over het algemeen levert dat hele leuke, feestelijke en vrolijke situaties op.

Welke smurfen zijn er?

Toegegeven: De ene smurf is leuker dan de andere. Weet jij welke Smurfen soms minder aardig zijn? Hieronder vind je lollige en minder lollige smurfen.

1. Lolsmurf

Tot vervelens toe deelt deze grappenmaker cadeautjes uit. Op zich is dat best gezellig, maar in het geval van Lolsmurf niet; de cadeautjes exploderen in het gezicht van de verbouwereerde ontvangers. Lolsmurf heeft dan lol, de rest van de Smurfen niet. Vooral de tekenfilmserie staat bol van zijn grollen.

Via: De Smurfen (capture)

2. Moppersmurf

“Ik hou niet van cadeautjes.” Dat is een typische uitspraak van Moppersmurf. In de stripboeken van Peyo tenminste. In de tekenfilmserie zegt hij: “Ik haat cadeautjes.” Moppersmurf was niet altijd zo chagrijnig. Het is het gevolg van een ziekte die hij opliep in De Zwarte Smurfen. Als je alle albums leest, kom je erachter dat deze zuurpruim ook sympathieke kantjes heeft. Maar let wel goed op, want voor je het weet is hij weer uit (of in) zijn humeur.

Via: De Smurfen (capture)

3. Ruimtesmurf

Ruimtesmurf staart naar de sterren en droomt van een bezoek aan een andere planeet. Grote smurf laat die droom uitkomen, maar dan wel met een truc; samen met alle andere Smurfen ensceneert hij een andere planeet in een nabijgelegen vulkaan. Zo gaat het in het boek. In de tekenfilm is Ruimtesmurf eigenlijk Droomsmurf. Droomsmurf wil graag kapitein worden, een wens die hij herhaaldelijk kenbaar maakt. In de stripboeken zoek je tevergeefs naar Droomsmurf, want daarin komt hij niet voor.

Via: Peyo / De Ruimtesmurf (cover)

Op de volgende pagina vind je nog veel meer Smurfen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de creatieve Knutselsmurf (nr. 7)?

Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer