De Smurfen namen: ken jij deze 12 Smurfen nog?

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

de smurfen namen serie

Weet jij hoeveel Smurfen er zijn? En ken jij al hun namen? Natuurlijk; de Grote Smurf, de Brilsmurf en Smurfin ken je nog. Maar hoe zit het met de rest?

Wat zijn de Smurfen?

Smurfen zijn klein. Drie appels hoog volgens de overlevering. Hun huid is blauw en ze dragen witte mutsjes. Behalve Grote Smurf dan, want die draagt een rood mutsje.

Smurfen spreken smurfs. Dat is een vrolijk taaltje waarbij zelfstandige naamwoorden en werkwoorden om de haverklap plaats maken voor het woord ‘smurf’.

Boek met poppetjes Smurfen
Via: Vroegert (HW)

De smurfenhuisjes staan in het bos. Gelukkig wel op een verborgen plek, want de gemene tovenaar Gargamel en zijn kat Azraël hebben het op Smurfen voorzien. Succesvol is dit duo gelukkig nooit. Dit tot grote woede van de kalende slechterik.

Waar zijn de Smurfen?

Of beter: Waar zijn de smurfen niet? Stripalbums. Liedjes. Tekenfilms. Kleine rubber poppen. Knuffels. Je kan het zo gek niet verzinnen of er is merchandise van gesmurfd. De stripalbums zijn het oudst. Het begint in 1959 binnen de serie Johan en Pirrewiet van stripmaker Peyo.

Het verfilmde avontuur heet De fluit met 6 smurfen. Daar hebben de Smurfen een zeer succesvol gastoptreden, goed genoeg voor een eigen stripreeks. De rest is geschiedenis. De Smurfen veroveren de wereld.

De Smurfen namen: ken jij deze 12 Smurfen nog?
Via: Peyo / De Fluit met 6 smurfen (cover)

Wie zijn de Smurfen?

Dat is de grote vraag. Officieel bestaan er 101. Maar als je alle tekenfilms, albums, speelgoed poppetjes, happy meal speeltjes en boekjes langsloopt, kan het zomaar zijn dat je er veel meer tegenkomt. Als je ze voor het eerst ziet, denk je misschien dat ze allemaal hetzelfde zijn.

Niets is minder waar. Het leuke is namelijk dat iedere smurf in feite een vleesgeworden karaktereigenschap of beroep is. Over het algemeen levert dat hele leuke, feestelijke en vrolijke situaties op.

Welke smurfen zijn er?

Toegegeven: De ene smurf is leuker dan de andere. Weet jij welke Smurfen soms minder aardig zijn? Hieronder vind je lollige en minder lollige smurfen.

Jouw favoriete smurf? Waarschijnlijk ken je de blauwe wezentjes nog wel van vroeger, maar had je ook een favoriet? Of wat vond je het leukst aan de strips en tekenfilms?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Lolsmurf

Tot vervelens toe deelt deze grappenmaker cadeautjes uit. Op zich is dat best gezellig, maar in het geval van Lolsmurf niet; de cadeautjes exploderen in het gezicht van de verbouwereerde ontvangers. Lolsmurf heeft dan lol, de rest van de Smurfen niet.

Vooral de tekenfilmserie staat bol van zijn grollen.

De Smurfen namen: ken jij deze 12 Smurfen nog?
Via: De Smurfen (capture)

2. Moppersmurf

“Ik hou niet van cadeautjes.” Dat is een typische uitspraak van Moppersmurf. In de stripboeken van Peyo tenminste. In de tekenfilmserie zegt hij: “Ik haat cadeautjes.” Moppersmurf was niet altijd zo chagrijnig. Het is het gevolg van een ziekte die hij opliep in De Zwarte Smurfen.

Als je alle albums leest, kom je erachter dat deze zuurpruim ook sympathieke kantjes heeft. Maar let wel goed op, want voor je het weet is hij weer uit (of in) zijn humeur.

De Smurfen namen: ken jij deze 12 Smurfen nog?
Via: De Smurfen (capture)

3. Ruimtesmurf

Ruimtesmurf staart naar de sterren en droomt van een bezoek aan een andere planeet. Grote smurf laat die droom uitkomen, maar dan wel met een truc; samen met alle andere Smurfen ensceneert hij een andere planeet in een nabijgelegen vulkaan. Zo gaat het in het boek.

In de tekenfilm is Ruimtesmurf eigenlijk Droomsmurf. Droomsmurf wil graag kapitein worden, een wens die hij herhaaldelijk kenbaar maakt. In de stripboeken zoek je tevergeefs naar Droomsmurf, want daarin komt hij niet voor.

De Smurfen namen: ken jij deze 12 Smurfen nog?
Via: Peyo / De Ruimtesmurf (cover)

4. Smurffatje

Dit is de smurf met de bloem op zijn muts en een spiegel in zijn hand. Hij kan geen genoeg krijgen van zijn eigen uiterlijke verschijning. Bij een vermeende onvolkomenheid of bij verlies van de spiegel raakt hij helemaal over zijn toeren.

Soms heet hij ook wel IJdele Smurf of Hippe Smurf.

De Smurfen namen: ken jij deze 12 Smurfen nog?
Via: Vroegert.nl

5. Smulsmurf

Smulsmurf is eigenlijk twee smurfen. In de stripserie is hij een gulzig smurfje met een gewoon wit broekje en een standaard wit mutsje. Dan steelt hij taarten van Koksmurf die boos achter deze dief aan rent.

In de tekenfilmserie is hij een samenvoeging van Koksmurf en het gulzige smurfje. Hij draagt kokskleding, bakt taarten en eet alles lekker zelf op. 

6. Potige Smurf

Dit is de enige smurf met een tattoo. Weet jij nog waar die staat en wat die voorstelt? Potige Smurf is de de sterkste van alle smurfen. Vandaar dat veel smurfen hem om hulp vragen bij zwaar werk.

Deze krachtpatser doet graag aan sport en schept op over zijn kracht. Soms kan hij wat geïrriteerd reageren.

Potige Smurf
Via: De Smurfen (capture)

7. Knutselsmurf

Knutselsmurf herken je in de tekenfilms aan zijn tuinbroek en het potlood achter zijn oor. In de stropalbums kan hij eruit zien als een gewone smurf, maar soms draagt hij een schort of een witte of blauwe overall.

Net als Potige Smurf zet deze smurf zijn talent vaak in voor de andere Smurfen.

8. De Smurführer

Een heerszuchtig type, die Smurführer. Als Grote Smurf voor een korte periode het dorp verlaat, roepen de Smurfen verkiezingen uit voor een tijdelijke plaatsvervanger. Brilsmurf legt het electoraal af tegen een tot dusver onbekende smurf, die beweert dat het Smurfenvolk beter is dan alle andere volken.

Eenmaal aan de macht, blijkt Smurführer een ware tiran. Het stripalbum stamt uit 1965. De tekenfilmversie heet Koning Smurf en heeft Brilsmurf in de titelrol. Dat maakt de verwijzing naar nazi-Duitsland iets minder expliciet.

De Smurfen namen: ken jij deze 12 Smurfen nog?
Via: Peyo / De Smurführer (cover)

9. Muzieksmurf

Zie je een smurf met een trompet? Dat is Muzieksmurf. Niet dat hij zijn naam eer aan doet, want talent heeft hij niet. Sterker nog; zijn tonen klinken vreselijk. Vandaar dat de andere Smurfen geen prijs stellen op zijn optredens.

Hun vrolijke natuur verdwijnt als sneeuw voor de zon als Muzieksmurf de trompet aan zijn lippen zet.

De Smurfen namen: ken jij deze 12 Smurfen nog?
Via: De Smurfen (capture)

10. De Smurfjes

Ooit kleine kindersmurfjes gezien? En ken je ze allemaal? Allereerst is er Babysmurf. Daarnaast lopen ook nog de kleuters Driftige Smurf, Rustige Smurf, Natuursmurf en Sassette rond in het smurfendorp. Geen van deze smurfjes is langs natuurlijke weg geboren: Nooit was Smurfin zwanger.

Babysmurf is gebracht door de ooievaar en Sassette is van klei gemaakt. De andere drie zijn volwassen smurfen die slachtoffer werden van een ongeluk in de tijd en daardoor weer jong werden.

Alle vijf Smurfjes danken hun bestaan aan de tekenfilmserie. Pas daarna verschenen ze in de strips.

De Smurfen namen: ken jij deze 12 Smurfen nog?
Via: De Smurfen (capture)

11. Wilde Smurf

Deze smurf met een mutsje van bladeren en een lendendoek is zwaar verwilderd. Hij leeft in het bos, waar hij is opgevoed door eekhoorns.

Wilde Smurf
Via: De Smurfen (capture)

12. En de rest …

Er waren nog veel meer gekke Smurfen. Ken je al deze Smurfen namen nog?

 • Stottersmurf
 • Avonturensmurf
 • McSmurf
 • Schoorsteenvegersmurf
 • Postsmurf
 • Valsspeelsmurf
 • Fuifsmurf
 • Vissersmurf
 • Schrielsmurf
 • Andere Smurf Dan De Andere
 • Vliegsmurf
 • Verpleegsmurf
 • Weersmurf
 • Weetgraagsmurf
 • Herriesschoppersmurf

Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of er bestaat een wel smurf van (een beetje vergelijkbaar met de Pieten van Sinterklaas). Er is zelfs een Equilibristsmurf die kan fietsen op een eenwieler!

Merchandise Smurfen
Via: Vroegert (HW)

Jouw favoriet?

Wat is jouw favoriete smurf? Op welke smurf lijk jij het meest? En als jij een smurf mocht bedenken, welke zou dat dan zijn?

Plaats een reactie onderin en laat het weten!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...