Via: Zelf Smurfensnot maken / youtube.com (capture) | Juf Jannie

Wat je ermee kon? Niemand die het echt weet, maar geniaal was het wel: smurfensnot! Ideaal om je ouders weer eens aan het schrikken te maken.

Het was een rage, die vanaf de jaren ’80 langzaam haar intrede deed onder de jonge deugnieten, en nog vele jaren doorging. Ranzigheid is nou eenmaal iets van alle tijden. Het kleverige gekleurde slijm was gewoon geweldig, al kon je er vrij weinig mee ondernemen, behalve je ouders flink de stuipen op het lijf jagen. In de kinder- en volksmond heette dit slijm ook wel ‘smurfensnot‘. Lekker plakkerig en je kon het ongemerkt ergens achterlaten…

Via: flickr.com | Jason Graham, CC

Het mooie aan smurfensnot was de heerlijk zachte textuur. Je kon het gewoon tegen je gezicht aan houden en natuurlijk last but not least: vergelijken met je vrienden! Ken jij het nog van vroeger? Meestal kocht je ze in potjes zoals die op de foto hieronder. Of je kon een potje slijm winnen op de kermis.

Via: Wikimedia Commons | Ciphers, CC

Hoe maakte je smurfensnot?

Het slijmerige goed was verrassend gemakkelijk te maken en bovendien had je alle ingrediënten vaak al in huis. Je had de volgende zaken nodig:

  • Een doorzichtig plastic zakje
  • Wasmiddel (gekleurd Dreft deed het goed)
  • Shampoo
  • Water

Giet wat gekleurd wasmiddel in het zakje en voeg er enkele eetlepels water bij. Vul nu het zakje een klein beetje aan (tot hoever je wil) met shampoo/conditioner en kneed het daarna met je handen. (Vergeet niet eerst het zakje DICHT te doen! 😉 )Kijk zelf hoe zacht je het wil hebben en experimenteer een beetje met de hoeveelheden of kleuren zepen!

Smurfensnot maken
Via: flickr.com | traindetrainer, CC

Tadaaaaa, het resultaat (de kleur is natuurlijk afhankelijk van het wasmiddel en de shampoo die je gebruikt). Heb jij ooit zo’n grote hoeveelheid smurfensnot gehad of gemaakt?

Via: flickr.com | Lars Plougmann, CC

Hier nog een korte voorbeeldvideo:

Jouw recept voor smurfensnot?

Heb jij al eens lekker nostalgisch smurfensnot gemaakt, of weet je nog precies welke ingrediënten je als kind gebruikte? Laat het ons weten in een reactie onderin. We zijn altijd blij om bij te leren.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

6 gedachten over “Nostalgie: zo maakte je dat slijmerige ‘smurfensnot’”

  1. Ik heb het ook gemaakt echt superleuk om te doen ik heb dit wel eerder gedaan maar deze keer is ie beter ik heb er ook kleurstof ingedaan want ik had doorzichtige afwasmiddel en ik had er ook heel veel shampoo nog bij gedaan

    Beantwoorden
  2. Scheerschuim deden wij er ook vaak in, voor het fluffy effect. Geur en kleur was ook belangrijk. Er was altijd een soort rivaliteit: wie maakt de lekkerst ruikende en meest zachte smurfensnot in de mooiste pasteltinten. We haalden het nooit uit het zakje, want het bleef altijd wel vloeibaar, niet zoals de slijm van tegenwoordig. Lijm ging er dan ook nooit in.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer