Nostalgie: zo maakte je dat slijmerige ‘smurfensnot’

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

6

Door

Ruud Caris

Laatste update:

6

Wat je ermee kon? Niemand die het echt weet, maar geniaal was het wel: smurfensnot! Ideaal om je ouders weer eens aan het schrikken te maken.

Maakte jij vroeger smurfensnot? Herinner jij je dit groene glibberige spul nog als kind? Hoe maakte jij het of wat deed je er vervolgens mee?

Deel je smurfensnot herinneringen in een reactie onderin!

Smurfensnot vroeger

Het was een rage, die vanaf de jaren 80 langzaam haar intrede deed onder de jonge deugnieten, en nog vele jaren doorging. Ranzigheid is nou eenmaal iets van alle tijden. 

Het kleverige gekleurde slijm was gewoon geweldig, al kon je er vrij weinig mee ondernemen, behalve je ouders flink de stuipen op het lijf jagen. In de kinder- en volksmond heette dit slijm ook wel ‘smurfensnot‘.

Lekker plakkerig en je kon het ongemerkt ergens achterlaten…

Nostalgie: zo maakte je dat slijmerige 'smurfensnot'
Via: flickr.com | Jason Graham, CC

Het mooie aan smurfensnot was de heerlijk zachte textuur. Je kon het gewoon tegen je gezicht aan houden en natuurlijk last but not least: vergelijken met je vrienden!

Ken jij het nog van vroeger? Meestal kocht je ze in potjes zoals die op de foto hieronder. Of je kon een potje slijm winnen op de kermis.

Nostalgie: zo maakte je dat slijmerige 'smurfensnot'
Via: Wikimedia Commons | Ciphers, CC

Hoe maakte je smurfensnot?

Het slijmerige goed was verrassend gemakkelijk te maken en bovendien had je alle ingrediënten vaak al in huis. Je had de volgende zaken nodig:

  • Een doorzichtig plastic zakje
  • Wasmiddel (gekleurd Dreft deed het goed)
  • Shampoo
  • Water

Giet wat gekleurd wasmiddel in het zakje en voeg er enkele eetlepels water bij. Vul nu het zakje een klein beetje aan (tot hoever je wil) met shampoo/conditioner en kneed het daarna met je handen. (Vergeet niet eerst het zakje DICHT te doen! 😆)

Kijk zelf hoe zacht je het wil hebben en experimenteer een beetje met de hoeveelheden of kleuren zepen! Zo kun je ook rood, paars of blauw smurfensnot maken.

Smurfensnot maken
Via: flickr.com | traindetrainer, CC

Tadaaaaa, het resultaat (de kleur is natuurlijk afhankelijk van het wasmiddel en de shampoo die je gebruikt). Heb jij ooit zo’n grote hoeveelheid smurfensnot gehad of gemaakt?

Nostalgie: zo maakte je dat slijmerige 'smurfensnot'
Via: flickr.com | Lars Plougmann, CC

Hier nog een korte voorbeeldvideo:

Jouw recept voor smurfensnot?

Heb jij al eens lekker nostalgisch smurfensnot gemaakt, of weet je nog precies welke ingrediënten je als kind gebruikte?

Laat het ons weten in een reactie onderin. We zijn altijd blij om bij te leren.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

6 gedachten over “Nostalgie: zo maakte je dat slijmerige ‘smurfensnot’”

  1. Ik heb het ook gemaakt echt superleuk om te doen ik heb dit wel eerder gedaan maar deze keer is ie beter ik heb er ook kleurstof ingedaan want ik had doorzichtige afwasmiddel en ik had er ook heel veel shampoo nog bij gedaan

    Beantwoorden
  2. Scheerschuim deden wij er ook vaak in, voor het fluffy effect. Geur en kleur was ook belangrijk. Er was altijd een soort rivaliteit: wie maakt de lekkerst ruikende en meest zachte smurfensnot in de mooiste pasteltinten. We haalden het nooit uit het zakje, want het bleef altijd wel vloeibaar, niet zoals de slijm van tegenwoordig. Lijm ging er dan ook nooit in.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...