💡 In het kort
Ontdek hoe je net als vroeger weer een happertje vouwt, een nostalgische activiteit die vele herinneringen oproept. Hieronder een paar hoogtepunten:
- Happertjes waren een populaire bezigheid op de basisschool, waarbij toekomstvoorspellingen en keuzes werden gemaakt door de kleuren en nummers op het happertje.
- Het proces om met een happertje te spelen, inclusief het stellen van vragen en het kiezen van kleuren of nummers, leidt tot grappige of voorspellende antwoorden.
- Een stap-voor-stap uitleg over het vouwen van een happertje, inclusief een handige instructievideo.
Duik in dit artikel om je geheugen op te frissen en misschien zelf een happertje te vouwen voor ouderwetse pret!
Deze happertjes konden de toekomst voorspellen, door een aantal keuzes (kleuren/nummertjes) te maken en het lot te laten bepalen. Het was vaste kost op de basisschool, maar hoe werkte dat happertje vouwen ook alweer…
We halen het papieren happertje weer uit de kast en leggen het uit…
happertjes van de basisschool
Op school ging alles in fases. Er moet maar één iemand met iets beginnen en voor je het weet, doet iedereen er aan. Dat was zo het geval met flippo’s, maar er waren ook zaken die bij iedere generatie (of zelfs jaargang) terugkwamen. Denk hier hierbij aan knikkeren, smurfensnot, maar ook met de zogenaamde ‘happertjes’.
Vouwde jij vroeger happertjes? Ken je de grappige voorspellertjes nog uit jouw basisschooltijd? Welke vragen (en bijbehorende teksten) gebruikte jij vroeger?
Deel je herinneringen aan die happertjes van vroeger in een reactie onderin!
Het happertje en je toekomst…
Je weet wel, die papieren vouwwerkjes, waar je de toekomst mee kon voorspellen, of keuzes mee kon maken. Eerst even zorgen dat ie werkte en daarna invullen met kleuren, nummertjes, namen of letters…
En het maakt niet uit of je een groot of klein happertje gebruikt, het principe blijft hetzelfde.
Zo speel je met een papieren happertje
Het spelen met die happertjes had altijd een bepaalde volgorde:
- Iemand stelt een vraag die beantwoord dient te worden. Bijvoorbeeld: “Hoe ziet mijn toekomst eruit? “
- Vervolgens stel je de vraag, hoeveel keer happen de persoon in kwestie wil.
- Na het gewenste aantal keer happen, laat je hem of haar een kleur of nummer kiezen, dat op dat moment zichtbaar is.
- Na het openslaan van het betreffende flapje, lees je voor welke boodschap eronder staat.
En natuurlijk is hierbij het belangrijkste: de boodschap achter de gekozen flapjes! Je kan hiervoor hele concrete doelen omschrijven, of gewoon grappige karaktereigenschappen benoemen, die horen bij de vraag: “Wat ben jij?”
Happertje vouwen: zo ging het
Geniaal was het, maar je weet vast niet meer hoe je dit nou maakte! Wij wisten in ieder geval niet meer hoe je het happertjes vouwen met papier precies ging! Geen nood, want hier wordt het zeer duidelijk voor gedaan! Veel plezier…
Happertjes vouwen met instructievideo
Om je extra te helpen, hierbij een video met instructie:
Handige tips bij het maken van een papieren happertje…
- Het versieren van een happertje kun je het beste aan het eind doen. Daarbij zijn alle vouwen duidelijk zichtbaar en weet je dus precies waar jouw versiering terechtkomt.
- Zet geen angstaanjagende voorspellingen als boodschap op je happertje. Sommige mensen kunnen hier echt van overstuur geraken.
Kende jij die happertjes nog?
Heb jij vroeger zelf toekomst voorspellende happertje gevouwen op school? Welke vragen stelde jij en welke happertje teksten zette jij er altijd in? Laat het weten in een reactie onderin!
Lees ook: Zelf pompons maken van wol: zo ging het vroeger op school
Ik maak de happertjes nog steeds in mijn klas, om de tafelsommen te leren!
hallo het is echt heelleuk
ECHT ZO (:D) Weet alleen niet meer hoe ik ze maak!
super leuk heb je ook nog meer dingen voor met crea in de klas