Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

13

Laatste update:

13

Nostalgisch Knutselen vroeger

Als het regende kon je vroeger niet buiten spelen met je vriendjes, en gamen of de tablet was nog niet ingeburgerd. Een beetje moedeloos deed je dan de speelgoedkast open, jezelf voorbereidend op een namiddag verveling, om dan vervolgens urenlang geconcentreerd te knutselen.

Knutselen vroeger…

En dat knutselen was niet zomaar tekenen! Je vlocht vriendschapsarmbandjes en maakte pompons. Om nog maar te zwijgen van die strijkparels. Het kwam allemaal voorbij op een middagje knutselen.

Misschien heb jij nog wel een aantal knutselwerkjes van vroeger bewaard.

Kinderfeestje knutselen jarig verjaardag vroeger ouders
Via: flickr.com | Bas Boerman, CC-NC

Herinner jij je deze 15 knutselwerkjes?

Dan gaan we nu naar die geweldige werkjes was vroeger.

Wat knutselde jij vroeger? Hopelijk halen we weer leuke herinneringen bij je terug, maar kan het zijn dat we het één en ander qua knutselen over het hoofd hebben gezien!

Laat ons weten wat jij vroeger knutselde in een reactie onderin!

1. Strijkparels

Zoals met vele andere hobby’s uit je kindertijd, hadden kinderhandjes het vaak moeilijk met deze kleine pareltjes, maar ze brachten zo veel plezier. Je kon verschillende figuurtjes kopen.

De meeste kinderen hadden de basisfiguren, zoals een driehoek, zeshoek en cirkel, maar er waren ook figuren zoals een hond en kat. Heel leuk!

Minder leuk was het om halverwege je werk te beseffen niet genoeg pareltjes van een bepaalde kleur te hebben. Ook het opruimwerk was niet zo fijn.

Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte
Via: Wikimedia Commons | Pseudopanax, PD

2. Stempels

Een doosje met inkt en wat stempels, meer had jij als crea bea niet nodig. Je hoorde net zo hard op de stempel drukken dat heel de tekening goed zichtbaar was, maar niet te hard want dan werd het één grote inktvlek.

Erna was het een kwestie van lang genoeg te wachten vooraleer je de stempel ging inkleuren met stiften, want anders ging de inkt in elkaar overvloeien. Stempelen vergde dus wel enige balans, geduld en concentratie.

Stempel knutselen vroeger
Via: pixabay.com | Efraimstochter, CC

3. Vriendschapsbandjes

Echte vriendschap werd vroeger bekrachtigd met een armbandje. Je koos twee of vier verschillende kleurtjes, en begon met vlechten. Belangrijk was om de knoop goed vast te plakken, zodat je in alle comfort kon werken.

Eenmaal klaar was het slechts een kwestie van het rond de arm van je vriendje of vriendinnetje te krijgen.

Vriendschapsbandje knutselen
Via: flickr.com | Brenna, CC

4. Stempelstiften

Geen stempels en geen stiften, maar stempelstiften! Extra fun verzekerd. Haast alle kinderen hadden de stiften van hetzelfde merk. Hiermee kon je brieven, kaartjes, tekeningen en je eigen armen opfleuren.

5. Plasticine van Play Doh

De meeste kinderen groeiden op met de plasticine van Play Doh in de speelgoedkast. Niets heerlijker dan een namiddag lekker kleien als een volleerde bakkersvrouw of -man.

Je fantasie ging de volle toer op, je maakte balletjes voor in de soep, koekjes, frietjes, of hele gerechten. Van spelen met plasticine heb je twee dingen geleerd:

 1. Welke kleur je ook mengt, het is altijd lelijk.
 2. Plasticine is niet lekker…
Play-doh knutselen
Via: pixabay.com | elkimmelito, CC

6. Poppenhuis voor je Playmobil

Dit DIY-project hebben vele kinderen al op jonge leeftijd ondernomen: het zelf in elkaar knutselen van een poppenhuis voor hun Playmobil.

Benodigdheden:

 • Eeen schaar
 • Een lege schoenendoos
 • Karton

De schoenendoos deed dienst als huis. Uren pret. Tijd om erin te spelen met je Playmobil was er meestal niet meer.

Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte
Via: youtube.com (caption) | Manon Suykens

7. Hoedje van papier

Eén, twee, drie, vier, hoedje van papier! Een hoedje of vliegtuigje vouwen en vervolgens versieren, dat was een fijne bezigheid. Het vouwen was sowieso het moeilijkste deel van het proces.

Papieren vliegtuig vouwen vroeger
Via: depositphotos.com | Feverpitch

8. Stiften met een dikke én dunne punt

De uitvinding van de eeuw! De stift waar je zowel een dikke als dunne punt hebt! De intrede van deze stift heeft je tekeningen naar hoger niveau getild.

Dramatisch wel wanneer je één van de twee kwijtraakte, de andere was dan gedoemd om uit te drogen.

Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte
Via: Bruynzeel

9. Gekleurd zand in een fles

Oh nostalgie, wie had er vroeger allemaal een fles met gekleurd zand op de vensterbank staan?

Gekleurd zand
Via: youtube.com (capture) | はなはな

Het was gemakkelijk om te maken, en het resultaat zo mooi. O wee wie met de fles durfde te schudden!

Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte
Via: depositphotos.com | amuzica

We hebben nog meer! Hieronder vind je nog 6 nostalgische knutselprojecten van vroeger. Herinner jij je de Scoubidou-touwtjes nog? (zie 10.)

10. Scoubidou

Rages komen en gaan, maar Scoubidou bleef toch hardnekkig lang hangen. Het betere dradenwerk was dit. Er werden honderden van deze armbandjes en sleutelhangers gemaakt.

Sommigen kinderen konden hun scoubidou zelfs doen ‘draaien’. Hoe cool was dat!

Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte
Via: Wikimedia Commons | TheBendster, PD

11. De pompom

Een pompom maken! Leuk om figuurtjes met te knutselen, in de kerstboom te hangen of slingers van te maken. Heerlijk donzig.

Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte
Via: youtube.com (capture)

12. De Mandala Designer

Wie op tv de reclame van de Mandala Designer had gespot, kon niet weerstaan. Veel meisjes vroegen hem wellicht aan de Sint of de kerstman. Eigenlijk heel erg meisjesachtig, met al dat roze, maar zo leuk.

13. Happertjes

Na een tijdje groeide je uit het vouwen van hoedjes of vliegtuigjes van papier. Je ging over naar deze ‘happertjes’. Deze waren extreem populair en grappig.

Je vriend of vriendin moest een nummer zeggen. Zoveel keer vouwde jij dan met het happertje. Vervolgens moesten ze een symbooltje kiezen. Hierachter school een opdracht of mop. Hoezee! Plezier!

Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte
Via: flickr.com | Kate Ter Haar, CC

14. Dromenvanger maken

Nachtmerries opvangen in een dromenvanger, je vond het toen eigenlijk al een beetje raar maar je dacht ‘go with the flow’. Dus knutselde je van tijd tot tijd een dromenvanger. Deze konden heel mooi worden, met wat veren en kraaltjes van onder.

Dromenvanger maken knutselen
Via: youtube.com (capture) | easy2do

15. Slingers van papier

Er waren dagen waarop je nog niet meteen naar de Hema rende als je een slinger nodig had. In deze kindertijd maakte je ze gewoon zelf!

Super easy: je knipt een strook papier, en plakt deze dicht als een cirkel. De volgende hang je daar weer aan, enzovoort. Decoratie voor je kinderfeestje: CHECK!

Deze media wordt niet getoond.

Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

.

Jouw herinneringen aan knutselen?

Krijg je ook de kriebels om opnieuw te knutselen? Welke van deze 15 zaken knutselde jij vroeger? Hebben we nog een leuke over het hoofd gezien?

Geef het aan in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

13 gedachten over “Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte”

 1. Ik herken super veel zaken, maar als opvanbegeleider leer ik de kinderen nog steeds scoubidouen. Ze vinden het zalig! (Ik natuurlijk ook ?)

  Beantwoorden
 2. De kijkdoos. Kon over allerlei thema’s gaan, mensen moesten aan de voorkant door een gaatje kijken. Er moest dus een beetje diepte in zitten (beetje zoals.pop up boeken). En je moest raampjes maken voor het licht met ondoorzichtig papier. Soms vroeg je een dubbeltje of kwartje om te mogen kijken. Verder: poppenkleertjes maken, breien, kaarsen maken, bloemen van ijzerdraad met gekleurde panty’s er overheen gespannen, asbakken en schaaltjes van klei, haarkettinkjes van kleine kraaltjes en soort rijgblaadjes (aan het einde van een ketting kwam een kraal in de vorm van een langwerpig blaadje, die waren heel populair). Die werden dan aan een haarspeldje vastgemaakt. We maakten hier ook vaak zelf oorbellen van. Schooltassen moesten altijd versierd zijn met graffiti (bijv. naam van je lievelingspony) en buttons. Jaren zeventig en (begin) tachtig.

  Beantwoorden
 3. Schilderen op nummer en je had een prachtig schilderij gemaakt , zelf vazen maken met zo een draai machine , zelf een beeld maken met zo een siliconen vorm , zelf kaarsen maken in verschillende figuren. Heb veel geknutseld vroeger met ons Bomma , waren mooie tijden ?

  Beantwoorden
 4. Ik weet nog dat wij altijd
  SMURFENSNOT maakten.
  Je bleef altijd kneden met dat broodzakje vol slijm haha.
  Vroeger had je een shampoo die ruikte naar groene ??? die gebruikte ik het meest.
  Weet iemand nog hoe we dit maakten???

  Beantwoorden
 5. Gipsbeeldjes maken! Gipspoeder en water mengen in een siliconen vormpje, luchtbellen er uit schudden. Het hele geval laten hard worden en drogen en dan voorzichtig die vorm er af stropen.. en dan natuurlijk beschilderen!

  Beantwoorden
  • Ja klopt deed ik.op school.mocjt het niet thuis doen was erg leuk.maar ik mocht wel huisjes maken van echte steentjes bakken veel werk maar ow zo leuk

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...