Via: pxhere.com (L) / Wikimedia Commons | TheBendster, PD (R)

Als het regende kon je vroeger niet buiten spelen met je vriendjes, en gamen of de tablet was nog niet ingeburgerd. Een beetje moedeloos deed je dan de speelgoedkast open, jezelf voorbereidend op een namiddag verveling, om dan vervolgens urenlang geconcentreerd te knutselen.

Herinner jij je deze 15 knutselwerkjes?

En dat knutselen was niet zomaar tekenen! Je vlocht vriendschapsarmbandjes en maakte pompons. Om nog maar te zwijgen van die strijkparels. Het kwam allemaal voorbij op een middagje knutselen. Misschien heb jij nog wel een aantal knutselwerkjes van vroeger bewaard

1. Strijkparels

Zoals met vele andere hobby’s uit je kindertijd, hadden kinderhandjes het vaak moeilijk met deze kleine pareltjes, maar ze brachten zo veel plezier. Je kon verschillende figuurtjes kopen. De meeste kinderen hadden de basisfiguren, zoals een driehoek, zeshoek en cirkel, maar er waren ook figuren zoals een hond en kat. Heel leuk! Minder leuk was het om halverwege je werk te beseffen niet genoeg pareltjes van een bepaalde kleur te hebben. Ook het opruimwerk was niet zo fijn.

Via: Wikimedia Commons | Pseudopanax, PD

2. Stempels

Een doosje met inkt en wat stempels, meer had jij als crea bea niet nodig. Je hoorde net zo hard op de stempel drukken dat heel de tekening goed zichtbaar was, maar niet te hard want dan werd het één grote inktvlek. Erna was het een kwestie van lang genoeg te wachten vooraleer je de stempel ging inkleuren met stiften, want anders ging de inkt in elkaar overvloeien. Stempelen vergde dus wel enige balans, geduld en concentratie.

Stempel knutselen vroeger
Via: pixabay.com | Efraimstochter, CC

3. Vriendschapsbandjes

Echte vriendschap werd vroeger bekrachtigd met een armbandje. Je koos twee of vier verschillende kleurtjes, en begon met vlechten. Belangrijk was om de knoop goed vast te plakken, zodat je in alle comfort kon werken. Eenmaal klaar was het slechts een kwestie van het rond de arm van je vriendje of vriendinnetje te krijgen.

Vriendschapsbandje knutselen
Via: flickr.com | Brenna, CC

4. Stempelstiften

Geen stempels en geen stiften, maar stempelstiften! Extra fun verzekerd. Haast alle kinderen hadden de stiften van hetzelfde merk. Hiermee kon je brieven, kaartjes, tekeningen en je eigen armen opfleuren.

5. Plasticine van Play Doh

De meeste kinderen groeiden op met de plasticine van Play Doh in de speelgoedkast. Niets heerlijker dan een namiddag lekker kleien als een volleerde bakkersvrouw of -man. Je fantasie ging de volle toer op, je maakte balletjes voor in de soep, koekjes, frietjes, of hele gerechten. Van spelen met plasticine heb je twee dingen geleerd: 1. Welke kleur je ook mengt, het is altijd lelijk. 2. Plasticine is niet lekker.

Play-doh knutselen
Via: pixabay.com | elkimmelito, CC

6. Poppenhuis voor je Playmobil

Dit DIY-project hebben vele kinderen al op jonge leeftijd ondernomen: het zelf in elkaar knutselen van een poppenhuis voor hun Playmobil. Benodigdheden: een schaar, een lege schoenendoos en karton. De schoenendoos deed dienst als huis. Uren pret. Tijd om erin te spelen met je Playmobil was er meestal niet meer.

Via: youtube.com (caption) | Manon Suykens

7. Hoedje van papier

Eén, twee, drie, vier, hoedje van papier! Een hoedje of vliegtuigje vouwen en vervolgens versieren, dat was een fijne bezigheid. Het vouwen was sowieso het moeilijkste deel van het proces.

Papieren vliegtuig vouwen vroeger
Via: depositphotos.com | Feverpitch

8. Stiften met een dikke én dunne punt

De uitvinding van de eeuw! De stift waar je zowel een dikke als dunne punt hebt! De intrede van deze stift heeft je tekeningen naar hoger niveau getild. Dramatisch wel wanneer je één van de twee kwijtraakte, de andere was dan gedoemd om uit te drogen.

Via: Bruynzeel

9. Gekleurd zand in een fles

Oh nostalgie, wie had er vroeger allemaal een fles met gekleurd zand op de vensterbank staan?

Gekleurd zand
Via: youtube.com (capture) | はなはな

Het was gemakkelijk om te maken, en het resultaat zo mooi. O wee wie met de fles durfde te schudden!

Via: depositphotos.com | amuzica

We hebben nog meer! Op de volgende pagina vind je nog 6 nostalgische knutselprojecten van vroeger. Herinner jij je de Scoubidou-touwtjes nog? (zie 10.)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

13 gedachten over “Nostalgie met knutselen: 15 zaken die je vroeger maakte”

 1. Ik herken super veel zaken, maar als opvanbegeleider leer ik de kinderen nog steeds scoubidouen. Ze vinden het zalig! (Ik natuurlijk ook ?)

  Beantwoorden
 2. De kijkdoos. Kon over allerlei thema’s gaan, mensen moesten aan de voorkant door een gaatje kijken. Er moest dus een beetje diepte in zitten (beetje zoals.pop up boeken). En je moest raampjes maken voor het licht met ondoorzichtig papier. Soms vroeg je een dubbeltje of kwartje om te mogen kijken. Verder: poppenkleertjes maken, breien, kaarsen maken, bloemen van ijzerdraad met gekleurde panty’s er overheen gespannen, asbakken en schaaltjes van klei, haarkettinkjes van kleine kraaltjes en soort rijgblaadjes (aan het einde van een ketting kwam een kraal in de vorm van een langwerpig blaadje, die waren heel populair). Die werden dan aan een haarspeldje vastgemaakt. We maakten hier ook vaak zelf oorbellen van. Schooltassen moesten altijd versierd zijn met graffiti (bijv. naam van je lievelingspony) en buttons. Jaren zeventig en (begin) tachtig.

  Beantwoorden
 3. Schilderen op nummer en je had een prachtig schilderij gemaakt , zelf vazen maken met zo een draai machine , zelf een beeld maken met zo een siliconen vorm , zelf kaarsen maken in verschillende figuren. Heb veel geknutseld vroeger met ons Bomma , waren mooie tijden ?

  Beantwoorden
 4. Ik weet nog dat wij altijd
  SMURFENSNOT maakten.
  Je bleef altijd kneden met dat broodzakje vol slijm haha.
  Vroeger had je een shampoo die ruikte naar groene ??? die gebruikte ik het meest.
  Weet iemand nog hoe we dit maakten???

  Beantwoorden
 5. Gipsbeeldjes maken! Gipspoeder en water mengen in een siliconen vormpje, luchtbellen er uit schudden. Het hele geval laten hard worden en drogen en dan voorzichtig die vorm er af stropen.. en dan natuurlijk beschilderen!

  Beantwoorden
  • Ja klopt deed ik.op school.mocjt het niet thuis doen was erg leuk.maar ik mocht wel huisjes maken van echte steentjes bakken veel werk maar ow zo leuk

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer