Via: Wikimedia Commons | Multicherry, CC (L) / Wiggin15, PD (R)

Eindeloos rondjes en figuren maken met je spirograaf. Het was zo een leuke, eenvoudige bezigheid. Die spirograaf is echter meer dan jij wellicht denkt. Het is niet voor niets dat het na 50 jaar nog steeds zo populair is.

De spirograaf was speciaal!

Lekker knutselen en geweldige tekeningen opleveren. Hoewel het eenvoudig eruit zag, was dit een ingenieuze uitvinding waar veel kinderen, maar ook volwassenen gebruik van maken. Als speelgoed is het ruim 50 jaar bekend, maar er schuilt meer achter de spirograaf.

Spirograaf reclames van vroeger

Zelfs de reclames voor het speelgoed van vroeger waren cool (voor die tijd). “Je ogen geloven niet, wat je handen hebben gedaan!”

Hoe werkt een spirograaf?

De opzet was simpel: met ronde plastic schijven met kleine tandwieltjes kon je verschillende vormen maken. Met verschillende soorten schijfjes, kleuren en de plek waar je pen kwam, kon je (theoretisch) miljoenen verschillende patronen maken. Zat jij ook uren achter elkaar alleen maar zo te draaien?

Via: Wikimedia Commons | MichaelFrey, CC

6 redenen waarom een spirograaf geweldig was

Hieronder zetten wij 6 redenen op een rijtje waarom tekenen met een spirograaf zo geweldig was. Laat ons in een reactie weten met hoeveel redenen jij het eens bent!

1. Perfecte geometrische vormen

Met de spirograaf maak je in een paar draaien een prachtig ontwerp van perfecte geometrische vormen. Daarom wordt het speelgoed niet alleen door kinderen maar bijvoorbeeld ook door designers of architecten gebruikt. Architecten gebruiken een geavanceerde versie maar wij kennen natuurlijk deze als geen ander.

Via: flickr.com | Leo Reynolds, CC

2. Urenlang fantasierijk en creatief bezig

Het verveelde niet, ondanks dat je eigenlijk veelal hetzelfde deed. De spirograaf bracht je zoveel lol. Gekleurde pennen, allerlei vormen en een mooi resultaat. Of je nou 5 rondjes of 100 draaide. En dat lekker uren achter elkaar.

Zoete kindertjes aan tafel, wat een uitvinding voor ouders! En dat werd nog meer uren speelplezier toen de Plus versie werd uitgebracht. Double the fun!

3. Iedere creatie was uniek

Je was natuurlijk trots op iedere creatie. Hing jouw kamer ook vol met al je creaties? En gaf je iedereen een creatie cadeau? Wat was je toch crea bea. Signeerde je alles ook?

Via: Wikimedia Commons | Multicherry, CC

Van alleen de handleiding kon je al gemotiveerd raken:

Via: flickr.com | Abraxas3d

4. Niet de eerste in zijn soort

De spirograaf heeft een aantal voorgangers. Je had onder andere de Wondergraph maar ver daarvoor werd de Speiragraph gebruikt om vervalsing van briefpapier tegen te gaan. Hoe cool was ons speelgoed?

5. Je werd er slimmer van

Oké, dat is niet wetenschappelijk bewezen, zover wij weten, maar het kan toch bijna niet anders? Je was constant bezig met geometrie! Spelenderwijs leren, toch? Misschien zijn wij ex-spirografers wel een beetje slimmer dan de rest. 😉 Wat denk jij?

Via: giphy.com

6. Je werd er vrolijk van

De verschillende vrolijke pennen, rare vormen, gekke figuren, uitbundige creaties zorgden voor veel plezier. Was het een saaie regenachtige dag? Dan had je altijd spelletjes als de spirograaf om je gezelschap te houden. En het maakte je kamer een gezellige bende.

Via: Wikimedia Commons | Wiggin15, PD

Maakte jij spirograaf-tekeningen?

Wat zijn jouw herinneringen aan de spirograaf? Deel deze met ons in een reactie hieronder! Had jij ook urenlang plezier ervan? En dat voor iets zonder batterijen en flitsende lampen en harde geluiden. Wat een uitvinding!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer