Furby speelgoed: deze 12 leuke feitjes wist je vast nog niet

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Furby speelgoed

De Furby, wie kent ‘m niet? Dit populaire speeltje is al meer dat 40 miljoen keer over de toonbank gegaan. Had jij er vroeger ook eentje? Grote kans, dat je deze zaken nog niet wist…

De Furby

In 1998 kwam er een nieuw speeltje op de markt. Deze Furby, ontwikkeld door Tiger Electronis en in 2012 opnieuw op de markt gebracht door Hasbro, werd dat jaar een echte hype. Zeer waarschijnlijk was dat omdat het fantasiediertje echt kon praten, nou ja… een beetje dan. Je moest er wel een speciaal taaltje voor leren. Als je genoeg tijd aan je Furby besteedde, kon het beestje ook wat Engelse woorden leren.

Uiteindelijk zijn er in Amerika alleen al binnen drie jaar 40 miljoen van die Furbies verkocht en dat is natuurlijk een prestatie van formaat. Reden genoeg om eens op zoek te gaan naar leuke feiten over het speelgoedbeestje.

1. NSA

Ergens in 1999 schoot de NSA (de Amerikaanse geheime dienst) in de stress vanwege het speelgoed. Zij verboden het populaire speeltje in Maryland, waar ze hun hoofdkantoor hebben. Ze dachten onterecht dat de Furbies geheime informatie konden opnemen en doorvertellen. Duidelijk hadden ze nog nooit gehoord van de Furby taal.

Furby speelgoed: deze 12 leuke feitjes wist je vast nog niet
Via: giphy.com

2. Paniek

Toch bleken hun zorgen niet helemaal onterecht. De pas gelanceerde Furby Connect maakt namelijk gebruik van een app die weer contact maakt met het internet. Hierdoor lijkt het relatief eenvoudig om de nieuwe Furby te hacken. Tenminste, dat is waar een Amerikaanse consumentenvereniging bang voor was. Zij schakelden snel een beveiligingsbedrijf in die tot dezelfde conclusie kwam. Sindsdien is er wel extra beveiling toegevoegd. Stel je voor wat je speelgoed allemaal doorverteld.

3. De Furbinator

Tegenwoordig zijn de oudere modellen nog erg poplair bij de hackers, omdat je ze van alles kan laten doen en zeggen.

4. Furbish in 121 woorden

De Furby heeft een eigen taaltje: Furbish. Met ruim 100 woorden kun je in het Engels toch een leuk gesprek houden met je eigen speelgoed. Wat denk je van “diamond” (ay-koo), “monster” (moh-moh) en “whassup?” (doo-oo-tye)? Online zijn er genoeg websites te vinden waar je de woorden kunt leren.

5. Ook voor jongens

Oorspronkelijk was het speelgoed bedoeld voor meisjes, maar de uitvinders wilden eigenlijk ook dat de jongens ermee gingen spelen. Daarom voegden ze boeren en scheten toe aan hun ontwerp, want daar staan jongens natuurlijk om bekend.

6. De nieuwe Furby

Tiger Electronics geloofde zo erg in hun product, dat ze een hele nieuwe reeks lieten ontwerpen. Wat te denken van de Wizard Furby, Santa Furby, Jester Furby of de President Furby. In 2015 deed Hasbro er nog een schepje bovenop met de introductie van de Furbacca. Dit was natuurlijk voor alle Star Wars fans.
Wat zijn ze toch schattig.

Méér Furby-weetjes…

De Furby had meer geheimen, lees daarom vooral verder op de volgende pagina… Wat dacht je van de babies? (zie 7.)

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...