Botsautos kermis

Via: Wikimedia Commons | Rod Allday, CC

Eens per jaar was het zo ver: kermis! Eindelijk gebeurde er wat in de stad of het dorp! Heel het jaar lang keek je uit naar deze periode. Dan vroeg je mamalief en papalief zoetjes om wat extra zakgeld voor de kermis. En plunderde je jouw zuinig gevulde spaarvarkentje. De kermis, dat was pure lol, jolijt, spektakel. 10 onvergetelijke herinneringen aan dat kinds plezier.

De kermis: toen en nu

In sommige streken bleef de kermis drie weken staan. In kleine dorpen vertrokken de kermiskramen meestal na drie dagen alweer. Hoe dan ook, het was een volks feest dat uitbundig gevierd werd. Families kwamen samen en het beste eten werd op tafel gezet.

Kermis vroeger eendjes vissen
Via: flickr.com | Roel van Deursen, CC

Tegenwoordig ziet het er zo uit…

Waar vroeger de kermis bestond uit kleinere attracties en zo af en toe een reuzenrad(je) ertussen, lijken sommige volksfeesten meer op een pretpark. Heeft ook wat als je van actie houdt, maar zo’n nostalgische kermis wint het toch van een draaiende kraan, of niet?

Kraan attractie kermis
Via: flickr.com | mi chiel, CC

10 herinneringen aan de kermis van vroeger

Vroeger bestond de kermis slechts uit een vijftal kraampjes. Vandaag is het een heuse bombarie die doet denken aan een pretpark. Kinderen vinden het niet meer spectaculair, ze zijn al in Disneyland geweest. Voor onze generatie was de kermis het hoogtepunt van het jaar. En daar horen deze prachtige herinneringen bij.

1. Wekenlang aftellen…

De kermis naderde en dat kon je aan alles voelen. Het dorp, of de stad, trof massaal voorbereidingen. Je grootouders bestelden het eten dat ze voor de familie op tafel zouden zetten en er werd een partytent in de tuin opgesteld. Het allerleukste was dat je een gloednieuwe outfit kreeg om te schitteren op het volksfeest. 

Partytent tuin grootouders familie kermis
Via: flickr.com | dlz design, CC

2. De opbouw van de kermiskramen

Vroeger bestond de kermis slechts uit één straatje vol kramen. Je had de viskraam, de paardenmolen, een snoepkraam, de botsauto’s en als kers op de taart de rups! Pas later groeide de kermis en kwamen er steeds meer kramen bij.

Vandaag zie je zelf gigantische trampolines voor kinderen staan op de kermis. Absurd! In ieder geval, de opbouw van de kermis zag je, maar die was altijd snel voorbij omdat het niet veel inhield. En dan kon het feest beginnen…

Via: giphy.com

3. Geld verzamelen

Je kreeg van je ouders een vast bedrag per kermisdag. Voor de meeste kinderen was dat €5 of €10. Daarmee kon je vroeger een drietal attracties doen. Vandaag zou je daar natuurlijk niet meer met toekomen. Je raadpleegde ook je meter en peter, en je eigen geldbeurs. Dat was het allemaal waard want je won ook de leukste prijzen op de kermis. Zo kreeg je waarde voor je geld…

Kermis speelgoed winnen
Via: pixabay.com | maxmann, CC

4. De ‘flosj’ vangen in de paardenmolen

Toen je echt nog jong was, ging je het allerliefst op de paardenmolen. Je kon een mooi paard kiezen om op te zitten. Nog spannender was de ‘flosj’ die je moest proberen te vangen. Dan mocht je nog een ritje meedoen, gratis! Alle kinderen gingen er dus voor. Wanneer je hem te pakken kreeg, voelde je je de koning(in) van de paardenmolen.

Draaimolen-kermis
Via: pixabay.com | sesam4711, CC

Méér Kermis-herinneringen…

Dacht je dat we de botsauto’s zouden vergeten? Zeker niet, kijk snel op de volgende pagina! (zie #6)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “De kermis: 10 herinneringen aan dat plezier van vroeger”

  1. Geweldige tijd gehad reisde met de kermis mee.
    Vroeger was het een gezellige bijeenkomst op al die mooie plaatsen.
    Ondanks de lange dagen altijd lol meiden in de rij als de kermis auto het dorp in reed.
    Dat was interessant en stoer.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer