De kermis van vroeger: 10 herinneringen aan dat plezier

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Botsautos kermis

Eens per jaar was het zo ver: kermis! Eindelijk gebeurde er wat in de stad of het dorp!

Heel het jaar lang keek je uit naar deze periode. Dan vroeg je mamalief en papalief zoetjes om wat extra zakgeld voor de kermis. En plunderde je jouw zuinig gevulde spaarvarkentje. De kermis, vroeger dat was pure lol, jolijt, spektakel.

10 onvergetelijke herinneringen aan dat kinds plezier.

De kermis: toen en nu

In sommige streken bleef de kermis drie weken staan. In kleine dorpen vertrokken de kermiskramen meestal na drie dagen alweer.

Hoe dan ook, het was een volks feest dat uitbundig gevierd werd. Families kwamen samen en het beste eten werd op tafel gezet.

Kermis vroeger eendjes vissen
Via: flickr.com | Roel van Deursen, CC

Tegenwoordig ziet het er zo uit…

Waar vroeger de kermis bestond uit kleinere attracties en zo af en toe een reuzenrad(je) ertussen, lijken sommige volksfeesten meer op een pretpark.

Heeft ook wat als je van actie houdt, maar zo’n nostalgische kermis wint het toch van een draaiende kraan, of niet?

Kraan attractie kermis
Via: flickr.com | mi chiel, CC

10 herinneringen aan de kermis van vroeger

Vroeger bestond de kermis slechts uit een vijftal kraampjes. Vandaag is het een heuse bombarie die doet denken aan een pretpark. Kinderen vinden het niet meer spectaculair, ze zijn al in Disneyland geweest.

Voor onze generatie was de kermis het hoogtepunt van het jaar. En daar horen deze prachtige herinneringen bij.

1. Wekenlang aftellen…

De kermis naderde en dat kon je aan alles voelen. Het dorp, of de stad, trof massaal voorbereidingen. Je grootouders bestelden het eten dat ze voor de familie op tafel zouden zetten en er werd een partytent in de tuin opgesteld.

Partytent tuin grootouders familie kermis
Via: flickr.com | dlz design, CC

2. De opbouw van de kermiskramen

Vroeger bestond de kermis slechts uit één straatje vol kramen. Je had de viskraam, de paardenmolen, een snoepkraam, de botsauto’s en als kers op de taart de rups!

Pas later groeide de kermis en kwamen er steeds meer kramen bij. Vandaag zie je zelf gigantische trampolines voor kinderen staan op de kermis. Absurd!

In ieder geval, de opbouw van de kermis zag je, maar die was altijd snel voorbij omdat het niet veel inhield. En dan kon het feest beginnen…

Via: Marvel / Guardians of the Galaxy (capture)

3. Geld verzamelen

Je kreeg van je ouders een vast bedrag per kermisdag. Voor de meeste kinderen was dat € 5 of € 10, maar nóg daarvoor was het misschien de helft in Gulden of Franken. Daarmee kon je vroeger een drietal attracties doen. Vandaag zou je daar natuurlijk niet meer met toekomen.

Je raadpleegde ook je meter en peter, en je eigen geldbeurs. Dat was het allemaal waard want je won ook de leukste prijzen op de kermis. Zo kreeg je waarde voor je geld…

Kermis speelgoed winnen
Via: pixabay.com | maxmann, CC

4. De ‘flosj’ vangen in de paardenmolen

Toen je echt nog jong was, ging je het allerliefst op de paardenmolen. Je kon een mooi paard kiezen om op te zitten.

Nog spannender was de ‘flosj’ die je moest proberen te vangen. Dan mocht je nog een ritje meedoen, gratis! Alle kinderen gingen er dus voor. Wanneer je hem te pakken kreeg, voelde je je de koning(in) van de paardenmolen.

Draaimolen-kermis
Via: pixabay.com | sesam4711, CC

5. Moed verzamelen voor de rappe rups

Alle kinderen deden het, dus jij moest het ook maar doen. De rappe rups leek zo angstaanjagend. Dus je mama of papa gingen mee om je gerust te stellen. Handjes los!

6. De botsauto’s was voor stoere jongens

Bij de botsauto’s speelden ze altijd de beste en luidste muziek. Dat wist iedereen. Dit was dé hangplek voor stoere jongeren. Wilde je flirten met leeftijdsgenoten? Dan waren de botsauto’s the place to be.

Er deden ook altijd verhalen de ronde over een neef of nonkel van iemand die al zijn tanden was verloren in de botsauto’s. Maar dat was maar een broodje aap. Toch?

Botsauto kermis
Via: pixabay.com | OnzeCreativitijd, CC

7. Een gokverslaving kweken in het Lunapark

Het Lunapark was een mooie aanvulling op de kermis die wat later kwam. Een ruimte vol gokmachines!

Eenmaal je hier was aangekomen, had je een gat in je hand. Al je geld ging eraan, want de machines waren zo verslavend. Soms had je pech, en vielen er geen centjes. Andere keren kon je het geld horen regenen. 

Jetons lunapark gokmachines kermis
Via: flickr.com | DocChewbacca, CC

8. Grijpmachines! <3

De grijpmachines stonden ook in het Lunapark. De knuffelbeertjes leken zo zacht en knuffelbaar. Later lagen er ook gsm’s voor het grijpen, zoals roze Hello Kitty exemplaren.

Erg shiny, en jij bezat nog geen gsm dus deed je er alles voor om er zo eentje te kunnen bemachtigen. Soms had je beet, maar dan viel de knuffelbeer of gsm net voor het einde toch uit de grijper. Pijnlijk!

Grijpmachines kermis
Via: flickr.com | Martin Lewison, CC

9. De prijzen

Afhankelijk van hoeveel punten je had gescoord, mocht je kiezen uit een bepaalde rij prijzen. Deze rijen waren zo roze en glinsterend.

Toen je nog jong was, koos je als prijs vaak een knuffelbeer, springtouw, barbiepop of schminkpalet voor meisjes. Als je niet veel punten had verzameld, moest je het doen met een sleutelhanger.

Eendjes vissen kermis
Via: pixabay.com | Ben_Kerckx, CC

10. Slijmmmmmmmm

Later kwam er plots een rage op van slijm. Als prijs koos je dan ook standaard een potje slijm. Als je je vinger erin deed, maakte dit het geluid van een scheet. Priceless, toch?

Via: bol.com

Jouw herinneringen aan de kermis?

Welke heerlijke herinneringen heb jij nog aan de kermis vroeger? Laat het ons weten in een reactie hieronder, we zijn benieuwd!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “De kermis van vroeger: 10 herinneringen aan dat plezier”

  1. Geweldige tijd gehad reisde met de kermis mee.
    Vroeger was het een gezellige bijeenkomst op al die mooie plaatsen.
    Ondanks de lange dagen altijd lol meiden in de rij als de kermis auto het dorp in reed.
    Dat was interessant en stoer.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...