Circus Renz: 7 dingen die je nog niet wist over dit circus

Door

Yuki Roelofs

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Tent_circus_Herman_Renz feat

Menig kind zal er vroeger lang naar uit hebben gekeken: een bezoek aan het circus. Circus Renz was daarbij de toonaangevende naam. Ik zocht enkele opmerkelijke weetjes over dit bekende circus!

Circus Renz

Het circus dat in 2023, officieel 100 jaar zou bestaan. Waar onze voorouders eerst een cowboyshow bekeken, want zo zijn ze begonnen. Sinds 1997 is er elk jaar een nieuwe show gemaakt. Welke shows heb jij allemaal gezien? Is het jou ook opgevallen dat de dieren verdwenen? Helaas was het circus maar tot 13 oktober 2015 actief.

Circus Renz vroeger weetjes
Via: flickr.com | Dan Kamminga, CC

Wij hebben er gelukkig vele jaren van genoten. We zaten met onze lichtjes, de knappe mannen en vrouwen aan te moedigen en mochten de olifanten aaien. Met deze tien weetjes, nemen we je mee terug in de wereld van het circus van toen. Hier zie je alle veranderingen die het circus heeft doorgemaakt in die bijna 100 jaar.

Circus Renz vroeger aap
Via: Wikimedia Commons | Magnussen, Friedrich , CC

1. Wist je dat dieren in het circus sinds 2012 verboden werden?

Een regeerakkoord van het kabinet zorgde ervoor dat dieren in het circus niet meer mochten. Er werd al gesproken van imagoschade voor het circus. De enige dieren die wel mochten blijven, waren de paarden.

Circus Renz, circussen nederland, vroeger
Via: Wikimedia Commons | Axel Hindemith , CC

De dieren van circus Renz waren niet in eigen beheer. De eigenaar van de dieren ging ermee naar Frankrijk en Duitsland. Daar zijn wel duidelijke regels voor het gebruiken van wilde dieren in het circus. Kan jij je nog herinneren dat er leeuwen en papagaaien te zien waren?

2. De muziek van circus Renz is altijd hetzelfde gebleven.

Het circus is na eigen zeggen in 1911 begonnen. Dit is grootst gevierd in 2011 met een speciale voorstelling en een eigen postzegel met daarop: 100 jaar circus Herman Renz. In die 100 jaar veranderde steeds veel. Echter bleven sommige dingen, zoals de muziek wel hetzelfde.

Hieronder een video die je het nostalgische gevoel zal geven. Dit is een bekend stuk op de accordeon van Addy Kleijngeld afgespeeld op de grammofoon.

De muziek is later in een nieuw jasje gestoken, met uiteraard mooie beelden erbij. Het circus heeft altijd gewerkt met een live orkest. Ook André Rieu heeft in Belfast het nummer van Circus Renz met zijn orkest laten horen.

3. De laatste eigenaar voor het faillissement van circus Renz heeft nu het kleinste circus ter wereld

Oud-directeur Milko Steijvers begon een nieuw circus. Hij heeft flink in de put gezeten door het faillissement van het circus. Hij heeft zichzelf door dit nieuwe miniatuur circus helemaal hervonden. Bekijk hier de video van het kleine circus.

Milko was 25 jaar de directeur van het circus. In zijn tienerjaren begon hij als clown. Hij maakte graag mensen aan het lachen. Op zijn tiende kreeg hij door de oude Renz een gratis kaartje voor de show aangeboden.

Drie weken later zat hij daar als toeschouwer en weer een jaar later had hij zijn eerste rol te pakken. Vier jaar na het faillissement opende hij zijn mini circus. Milko’s vlooiencircus. Hier zie je bijvoorbeeld de sterkste vlo ter wereld. Je kunt hem inhuren en genieten van een prachtig en vooral magisch optreden.

4. Het begon allemaal met een cowboyshow

Arnold van der Vegt begon met de eerste show: “De Texas Mescal Cowboy”. Hij was de overgrootvader van Herman Renz. Nu was er ook een Duitse variant van het circus met dezelfde naam. De directeur Ernst Jakob Renz heeft nog een rechtszaak aangespannen tegen de familie van der Vegt.

Hierbij werd gezegd dat de naam niet ‘Renz’ was, maar R.E.N.Z.. Dit was een afkorting voor: ‘Ras Echte Nederlandse Zwervers”. Ze hebben in de jaren die volgde onder meerdere namen door het land getrokken. De zonen van Herman van der Vegt begonnen eerst ieder met een eigen circus, maar voegde ze in 1973 weer samen onder de naam Renz.

Hieronder zie je een foto van de familie van der Vegt in het Circus Arena in 1959.

Circus familie circus Renz
Via: Wikimedia Commons | Saaisnaai , CC

5. Bassie en Adriaan gebruikte de tent van Circus Renz als achtergronddecor

In 1978 namen Bassie en Adriaan verschillende televisieshows op in het circus. Ook verzorgde zij gastoptredens. In 1980 kregen ze een eigen circus van Joop van den Ende. Hierbij kregen ze wel hulp van de staf van Renz. Dit duurde twee jaar. In 1985 kwam een van de zonen van Herman opnieuw in contact met de clown en acrobaat en kwam er nog een populaire show uit waarmee ze door het land trokken.

In 1997 werd het circus gered en kwam er een speciaal gala. Hier worden zij geïnterviewd en blikken ze terug op hun tijd samen bij het circus.

https://www.youtube.com/watch?v=3e2MiSgWt6k

6. Circus Renz ontving in 2002 een koninklijke onderscheiding

Als eerste Nederlandse circus ontvangen zij een koninklijke onderscheiding. Het was bedoeld als motivatie om het laatste grote Nederlandse circus te behouden. Financieel directeur Anneke Oliver nam de onderscheiding aan van burgermeester Pop.

Circus Renz koninklijke onderscheiding
Via: Wikimedia Commons | Blom68, CC

7. Het benefietconcert voor het behoud van circus Renz leverde 15.000 euro op

Dit concert in Eindhoven in 2015 had moeten zorgen voor een bedrag van 100.000 euro. Het circus had een belastingschuld van 130.000 euro. Het is helaas niet gelukt. Ze hebben er alles aan gedaan en ook fans hebben geholpen om nog geld in te zamelen naderhand. We mogen met een glimlach en vele mooie herinneringen terugkijken naar het circus dat waarschijnlijk 100 bestaan heeft. Wat is jouw meest bijzondere herinnering aan dit circus?

Jouw Circus Renz herinneringen?

Ben jij als kind (of wellicht wat later) nog naar Circus Rens gegaan en wat vond je ervan? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Circus Renz: 7 dingen die je nog niet wist over dit circus”

Plaats een reactie

Share to...