Pipo de Clown: wat weet jij nog van deze nostalgische serie?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Door

Ruud Caris

Laatste update:

3

Dit jaar komt er een nieuwe serie over Pipo de Clown. Maar er is natuurlijk ook nog een hele beroemde oude serie. Die liep van 1958 tot maar liefst 1980. Wat weet jij nog van deze serie? Hier volgen 16 weetjes.

1. Even meezingen

Nou, dit liedje ken je vast nog wel. Het is de tune van Pipo de Clown.

2. Cor Witschge

Natuurlijk was er maar één acteur die Pipo echt kon spelen en dat was Cor Witschge. Over Swiebertje effect gesproken. De acteur heeft nog vele andere rollen gespeeld, maar daar denken we niet aan als we zijn naam horen.

Cor Witschge Pipo de clown 1970
Via: Nationaal Archief | Mieremet, Rob / Anefo, CC

3. Andere acteur

Toen er een conflict ontstond over de fotorechten tussen Cor Witschge en de VARA werd er een andere acteur aangetrokken voor de rol van Pipo. Dat was Cees van Oyen. Maar helaas, de kijkers zagen dat helemaal niet zitten en niet veel later was Witschge weer terug.

Cees van Oyen
Via: wiki.beeldengeluid.nl | Archief Beeld en Geluid

4. Verre familie

Mocht je het je afvragen: Cor Witschge is inderdaad verre familie van de voetballers Rob en Richard Witschge. De grootvader van de broers was een neef van Cor.

.

5. Sapperdeflap

De bekendste uitspraak van Pipo is natuurlijk ‘Sapperdeflap’. Maar ook de uitspraak ‘Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen’ is van hem. Welke uitspraak ken jij nog uit de serie?

6. Mammaloe

Pipo’s vrouw was natuurlijk Mammaloe. Zij werd initeel gespeeld door Christel Adelaar, maar na haar zwangerschap nam Marijke Bakker het over en speelde deze rol voor 10 jaar!

Mammaloe pipo de clown
Via: VARA / Pipo en de piraten van Toen (capture)

7. Dochter

Pipo had ook nog een dochter: Petra, maar die moest na 1968 het veld ruimen door gedoe met de arbeidsinspectie. Dit is een stukje met Pipo en zijn dochter Petra.

8. Klukkluk

De beste vriend van Pipo, en bijna net zo populair, was de indiaan Klukkluk. Hij kon niet zo heel erg goed schieten waardoor we vaak de uitspraak: ‘Floepens, mis!’ van hem horen. Zijn uitdrukking ‘zijn van de gekke’ vinden we nog steeds terug in onze taal als ‘dat is toch van de gekke!’. Hier een video met Klukkluk.

9. Herbert Joeks

Acteur Herbert Joeks speelde meestal de rol van Klukkluk. Hij speelde die rol ook in speciale voorstellingen voor zieke kinderen.

De geest van kerstmis Herbert Joeks
Via: wiki.beeldengeluid.nl | Archief Beeld en Geluid / NCRV

10. Weg met Klukkluk

In de film ‘Pipo en de P-P-Parelridder’ uit 2003 komt Klukkluk niet voor omdat de gebrekkig sprekende Indiaan niet politiek correct meer is.

Klukkluk - Herbert Joeks Pipo de Clown
Via: Pipo en de piraten van Toen / VARA (capture)

11. Pipowagen

Pipo trok rond in een woonwagen. Deze heeft hij gekregen van Felicio. Pipowagen is inmiddels een ingeburgerd woord. Tegenwoordig kun je natuurlijk ook vakantievieren in een Pipowagen

.

12. Nononono

De pipowagen werd getrokken door het ezeltje Nononono.

.

13. Dikke Deur

En dan was er nog Dikke Deur, de circusdirecteur die gek was op taart en daar zoveel van at dat zijn circus failliet ging.

14. Pipo en Bassie en Adriaan

In 1964 verscheen Cor Witschge voor het eerst als Pipo in het circus van Rudi Carrell. Hij had echter geen act en hij vroeg het onbekende acrobaten duo Bas en Aad van Toor dat voor hem te schrijven. Hij vroeg ze ook daar twee extra clowns voor te scheppen.

Dat doen Bas en Aad en ze spelen de clowns zelf. Ze denken dat het een eenmalig iets is en daarom houden ze het bij hun eigen namen: Bassie en Adriaan.

Bassie en Adriaan olifanten
Via: Nationaal Archief | Dijk, Hans van / Anefo, CC

15. Revival

Inmiddels is er een ware Piporevival aan de gang. In theaters komt in 2018 een Pipo musical: Pipo en de Piratenprinses en nog dit jaar wordt er een nieuwe TV serie uitgezonden.

Hier een item over de opnames voor deze serie.

16. Voor altijd Pipo

Voor het eerst zagen we Pipo in 1958 en nu, bijna 60 jaar later, is de clown nog steeds springlevend. Lang leve Pipo!

Pipo de Clown Pipo en de Noorderzon
Via: Pipo de Clown | Pipo en de Noorderzon

Wat was jouw leukste herinnering aan Pipo de Clown? Laat het weten in de comments! Vergeet dit artikel niet te delen met andere fans van Pipo!


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “Pipo de Clown: wat weet jij nog van deze nostalgische serie?”

  1. Co-med heeft de laatste tijd problemen. Hoe komt dat? Co-med wordt bemand door een Tudduk een Tudduk een Tudduk. Weg met alle Tuddukken!!!!!!! Doortrekken!!!!!!

    Beantwoorden
  2. ooit werkte ik bij toni boltini in het jaar 1960 tot 1969.in 1968 werden opnames gemaakt voor de serie pippo in het circus daar speelde ik in mee als stendin verkleed als pippo die uit het kanon werd geschoten.helaas heb ik die uitzending nooit gezien (toen was ik op tournee met het circus in belgie ) zijn er nog beelden daar van.?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...