buurman & buurman

Via: Buurman & Buurman (capture)

Zet twee klunzige mannen naast elkaar, laat ze vanalles stuk maken en weer proberen te repareren en je krijgt de hilarische animatieserie Buurman & Buurman. Herinner jij je deze grappige mannen nog?

Al ruim 40 jaar zijn ze erg populair bij de jeugd, maar ook menig volwassene grinnikt wat af bij het zien van al dat geklungel. Dagelijks zijn ze op de televisie te volgen via Zappelin of op de vele DVD’s terug te zien.

Maar waar komen ze eigenlijk vandaan?

1. Buurman & Buurman komen uit…

Buurman & Buurman is een Tsjecho-Slowaakse poppenanimatieserie van Lubomír Beneš.

2. Wat zeg je?

In Nederland praten de buren tegenwoordig wat af , maar in alle andere landen waar de serie op de televisie getoont wordt, zeggen ze niets. In den beginne was dat in Nederland ook zo. De serie werd toen door de NCRV zonder stemmen op de buis gebracht. Dat werd geen succes.

https://youtu.be/TYTWoMfrRvM

3. Naamswijziging

In de orginele taal heet de serie A Je To!, in de rest van de wereld Pat a(nd) Mat, bij de NCRV kregen ze de naam De twee stuntels mee.

4. De stemmen

Pas bij de VPRO kregen de buurmannen, naast hun huidige titel Buurman & Buurman, ook een stem. De gele buurman wordt ingesproken door Kees Prins en de rode buurman door Siem van Leeuwen. Het grappige is dat ze alles improviseren, want de oorspronkelijke reeks heeft geen tekst.

Kees Prins kennen de meeste mensen vooral van Jiskefet. Siem van Leeuwen is een poppenspeler en stemartiest.

5. Hoe heten ze nu echt?

Bij ons heten de beiden heren gewoon Buurman, maar in andere landen heeft het mannetje met de gele trui de naam Pat en het heertje met de rode trui de naam Mat.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer