10 zaken die je niet wist over Buurman & Buurman

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

buurman & buurman

Zet twee klunzige mannen naast elkaar, laat ze van alles stuk maken en weer proberen te repareren en je krijgt de hilarische animatieserie Buurman & Buurman. Herinner jij je deze grappige mannen nog?

Keek jij vroeger naar buurmannen? Ken jij Buurman & Buurman nog van televisie? Wat vond je zelf het leukste aan de serie of het leukste fragment?

Deel je herinneringen aan deze geweldige serie in een reactie onderin!

Buurman & Buurman weetjes

Al ruim 40 jaar zijn ze erg populair bij de jeugd, maar ook menig volwassene grinnikt wat af bij het zien van al dat geklungel. Dagelijks zijn ze op de televisie te volgen via Zappelin of op de vele DVD’s terug te zien.

Maar waar komen ze eigenlijk vandaan?

1. Buurman & Buurman komen uit…

Buurman & Buurman is een Tsjecho-Slowaakse poppenanimatieserie van Lubomír Beneš.

2. Wat zeg je?

In Nederland praten de buren tegenwoordig wat af, maar in alle andere landen waar de serie op de televisie getoond wordt, zeggen ze niets. In den beginne was dat in Nederland ook zo. De serie werd toen door de NCRV zonder stemmen op de buis gebracht. Dat werd geen succes.

3. Naamswijziging

In de orginele taal heet de serie A Je To!, in de rest van de wereld Pat a(nd) Mat, bij de NCRV kregen ze de naam De twee stuntels mee.

4. De stemmen

Pas bij de VPRO kregen de buurmannen, naast hun huidige titel Buurman & Buurman, ook een stem. De gele buurman wordt ingesproken door Kees Prins en de rode buurman door Siem van Leeuwen.

Het grappige is dat ze alles improviseren, want de oorspronkelijke reeks heeft geen tekst.

Kees Prins kennen de meeste mensen vooral van Jiskefet. Siem van Leeuwen is een poppenspeler en stemartiest.

5. Hoe heten ze nu echt?

Bij ons heten de beiden heren gewoon Buurman, maar in andere landen heeft het mannetje met de gele trui de naam Pat en het heertje met de rode trui de naam Mat.

6. A Je To!

Buurman & Buurman zijn natuurlijk het bekendst om hun uitspraak: A Je To! Oorspronkelijk was dit ook de naam van het programma. De twee Nederlandse stemacteurs hebben zelf verzonnen om deze uitspraak ook echt in de serie te gebruiken.

Maar wat zeggen ze nu eigenlijk? A Je To is Tsjechisch voor En dat is het!

7. In de reclame

In thuisland Tsjechie zijn de twee buurmannen ook erg populair. Ze zijn zelfs gebruikt in een reclamefilmpje voor een verzekeraar…

En voor tja… marktplaats?

8. Hoe krijgen ze het toch voor elkaar?

Natuurlijk willen we ook graag weten hoe Buurman & Buurman gemaakt wordt. Daarvan vonden we ook een leuk filmpje. Wel in de orginele taal.

En gelukkig een in het Engels.

9. In het theater

Buurman en Buurman zijn in Nederland zo populair dat er ook verschillende theaterstukken over de twee heren zijn gemaakt.

10. Het boek

Ook is er een boek geschreven over de buurmannen. Dit boek “A Je To” door Robert Lagendijk werd gepresenteerd in het Aviodrome, waar ook de zoon van Lubomír Beneš aanwezig was. Marek Beneš staat aan het hoofd van de studio die tegenwoordig de serie maakt.

Bonus

En dan is er nog de vijftigste aflevering. Deze aflevering werd in 1998 gemaakt en zou een nieuwe periode inluiden voor Buurman en Buurman. De aflevering duurde 11 minuten ipv de gebruikelijke 6 minuten, ook was het beeld breder en – niet onbelangrijk – de buurmannen spraken!

Natuurlijk zijn wij als Nederlanders daar al aan gewend, maar voor de rest van de wereld was dit nieuw. Omdat de studio failliet ging, is die bewuste aflevering nooit uitgezonden. Maar dankzij goed speurwerk kunnen wij ‘m wel laten zien. Geniet.

Dat was het weer. Tot een volgende keer.

A Je To!

Jouw Buurman & Buurman-herinneringen

Keek jij vroeger naar Buurman & Buurman? Vergeet dit artikel dan niet te delen met je vrienden! Wil je nostalgie van deze geweldige serie herleven, neem dan hier een kijkje!

Wat vond jij het leukste aan Buurman en Buurman? Laat het ons weten in een reactie onderin!


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...