Ruud Lubbers: 6 redenen waarom we deze oud-premier nooit vergeten

Door

Robert Kroes

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Ruud Lubbers, minister president van onze jeugd stierf vandaag. Ruud Lubbers in memoriam

Recentelijk werd bekend dat Ruud Lubbers op 78-jarige leeftijd is overleden. Hij was van 1982 tot 1994 minister president van Nederland. Ook daarna heeft hij veel voor de Nederlandse politiek betekend. We geven je als in memoriam 6 redenen waarom we Ruud Lubbers nooit zullen vergeten!

Veelzijdig man: Ruud Lubbers

Waar velen hem kennen als oud-premier of politicus, kan daar aan worden toegevoegd dat hij ook als ondernemer, diplomaat en docent heeft opgetreden. Sterker nog, Ruud Lubbers was aan het eind van leven nog activist voor o.a. behoud van het milieu. Geboren in 1939 te Rotterdam, heeft hij het via de constructiewerkplaats en machinefabriek van zijn vader, via enkele maatschappelijke functies, geschopt tot minister-president van Nederland.

Premier Ruud Lubbers minister-president Bush
Via: Nationaal Archief | Croes, Rob C. / Anefo, CC

Genoeg om bij stil te staan, dus laten we dat vooral doen aan de hand van deze 6 redenen.

1. Hij was de minister-president van onze jeugd.

Voor iedereen die tussen 1982 en 1994 opgroeide was Ruud Lubbers minister-president. Hij was daarmee de langstzittende premier van Nederland! Helaas waren er voor ons geen beelden de beëdiging van kabinet Lubbers 1. Wel kunnen we beelden laten zien van een uitje van het kabinet.

Hier zien we de ministers van kabinet Lubbers 2:

We besluiten met de beelden van de beëdiging van kabinet Lubbers 3:

2. Ruud Lubbers was de premier die koos vóór de Euro en de EU

Onder leiding van premier Ruud Lubbers stemde Nederland in met Europa en de Euro. Hij bespreekt in dit onderstaand programma die beslissing en de gevolgen van het kiezen voor een Europese munt t.o.v. onze eigen Gulden van toen..

3. Ruud Lubbers was verantwoordelijk voor kernwapens op Volkel

In de periode 2012 tot 2014 volgde er politieke commotie. Ruud Lubbers erkende toen op TV iets schokkends. Er lagen 22 kernwapens op basis Volkel liggen. Lubbers realiseerde zich dat hij een staatsgeheim onthulde. Hij bleek mensen te benaderen om sancties te voorkomen. Dit was weer een onthulling voor RTL4.

4. Na zijn jaren als minister-president kreeg hij belangrijke functies.

Na zijn jaren als minister-president werd hij geëerd. Zo ontving hij de eretitel Minister van Staat, ambassadeur van elektrisch rijden en Hoge Commissaris voor de vluchtelingen bij de VN.

Over zijn passie voor elektrisch rijden vertelt hij hier samen met zijn zoon, Bart Lubbers, in een Tesla.

Hier zien we Lubbers aan het werk als VN-commissaris

5. Ruud Lubbers was formateur van gedoogkabinet Wilders

Nederland maakte in 2010 politieke wereldfaam toen zij een gedoogkabinet met de PVV overeen kwam. Ruud Lubbers was de formateur die dit initieerde. Zo schreef hij nog een keer politieke geschiedenis. Hier ziet u zijn commentaar.

6. Ruud Lubbers werd door André van Duin vaak nagedaan.

Met ‘De Minuut van Ruud’ maakte André van Duin als Ruud Lubbers vaak grappen over de actualiteit. Om de minister-president van onze jeugd te herdenken met een lach sluiten we deze in memoriam hierna af met twee bijzondere sketches. In de eerst sketch van één van André’s geweldige typetjes, zien we Ruud Lubbers over een ruzie met vicepremier De Kort. Die ruzie ging in het echt over uitlatingen die De Kort had gedaan over een eventueel staatsbezoek van de koningin aan Japan.

Ook later in zijn revue maakte ‘Ruud Lubbers’ vaak opmerkingen over ‘collega-ministers’ als Wim Kok en Ien Dales. Dit zien we hieronder.

Overleden 14 februari 2018

Door velen (zelfs partijonafhankelijk) wordt hij nog gezien als één van de belangrijkste premiers in de geschiedenis van Nederland. Ruud Lubbers is in zijn woonplaats Rotterdam (in bijzijn van zijn vrouw en kinderen) overleden en werd 78. R.I.P.!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...