De 6 grootste stormen in Nederland waar we nog steeds bang van zijn

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

9

Laatste update:

9

noodweer

Storm Poly raast vandaag over Nederland. Bomen vallen om, het verkeer is ontregeld en jij trapt je helemaal suf op jouw fiets.

Wij doken in het verleden en hebben extreem noodweer voor je verzameld.

1. Zeer zware storm – Orkaankracht (28 oktober 2013)

Op 28 oktober was er in Nederland een zeer, zeer zware storm. Er werd zelfs windkracht 12 gemeten, orkaankracht dus. In totaal vielen er in Europa 18 doden op deze zwarte dag in de geschiedenis.

Twee hiervan waren in Nederland. Naast deze drama’s, was de materiële schade ook enorm met alle daarbij behorende overlast.

2. Zware sneeuwstorm (25 november 2005)

Aan het einde van 2005 werd Nederland getroffen door een sneeuwstorm, waarbij met name de Veluwe en de Achterhoek werd getroffen.

Er was ook chaos elders in het land, onder andere door gebroken hoogspanningsleidingen. Gelukkig waren er geen slachtoffers bekend bij deze storm, maar de schade en overlast was enorm.

3. Zeer zware zuiderstorm (25 januari 1990)

In 1990 was er weliswaar geen sneeuw, maar wel een zeer zware Zuiderstorm met windstoten die orkaankracht hadden. Hier waren helaas ook veel slachtoffers te betreuren, in Nederland negentien en in België elf doden. Een zwarte dag in de geschiedenis.

4. IJzelstorm (2 maart 1987)

De ijzelstorm die plaatsvond aan de vooravond van de lente in 1987 was een bijzonder verschijnsel in de Nederlandse weergeschiedenis. Doordat er temperaturen onder nul waren en de flinke regenval werden er ijslagen gevormd van enkele centimeters dik.

Op veel plaatsen was er geen elektriciteit meer en braken er bomen door het gewicht van het ijs. De materiële schade was enorm, maar zover bekend gelukkig geen dodelijke slachtoffers.

5. Zeer zware sneeuwstorm (14 februari 1979)

Ook in 1979 was er een flinke sneeuwstorm en raakte Nederland ingesneeuwd. Er stonden grote sneeuwduinen tot wel 6 meter hoog waardoor het gewone leven in Nederland compleet ontregeld werd.

Dit geldt als de zwaarste sneeuwstorm van de 20ste eeuw, waarbij er gehamsterd werd en zaken als brood compleet uitverkocht raakten.

6. Zware storm (18 januari 2018)

De zware storm van begin 2018 zorgde ervoor dat er geen treinen meer reden, alle vluchten op Schiphol aan de grond bleven en er een code rood werd afgegeven.

Het dagelijks leven werd op veel plaatsen compleet ontregeld en er was veel schade. Er werd opgeroepen het alarmnummer alleen te bellen bij echte nood: de dienst raakte overbezet.

Jouw herinnering aan noodweer in Nederland

We zijn natuurlijk altijd benieuwd welke storm jij je nog het meest herinnert en waarom. Laat het ons weten in de comments onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

9 gedachten over “De 6 grootste stormen in Nederland waar we nog steeds bang van zijn”

 1. 13 november 1972 zeer zware storm gierende beukende wind en regen op slaapkamerramen .. net als 2 april 1973 Veronica op t strand .. of 23 januari 1979 zwaarste ijzel ooit meegemaakt ..

  Beantwoorden
 2. op 26 november 2006 deed ik mijn vormsel. toen lag er echt een dik pak sneeuw. Bozoek kwamen niet. en die wel kwamen hadden eten, drinken en een deken mee genomen. zodat ze een tijdje in de auto konden blijven.

  Beantwoorden
 3. 13 november 1972. Net als Jessica hierboven. Veel bomen om. Mijn vader, grote man, van zijn fiets geblazen. De wind was angstaanjagend. Ik was ook negen en zelfs jarig op deze dag. Dat vergeet ik nooit meer!

  Beantwoorden
  • 18 januari 2018: 1e werkdag centrum Amsterdam thuiszorg. Auto in garage West fiets mee, als een speer met wind in de rug naar centrum route halen voor richting Oost. Na eerste huis lekke achterband, na 3e huis lekker voorband lol. Toen lopend tegen de wind in naar auto in west. “Even” omlopen voor een straat waar een handgranaat was gevonden oid ……. eenmaal in de auto weer in de file ….. ondertussen cliënten proberen te bellen, lastig, bleek achteraf iedereen geholpen te zijn (fijn, maar ook fijn als je op de hoogte gehouden wordt). Geslaagde eerste werkdag? Nee. Ga je dit nooit meer vergeten? Nee. Nog lang gewerkt? Nee ? na 2 mnd kwam de eerste parkeerboete en meteen gestopt

   Beantwoorden
 4. November 1972. Ik was 9 jaar en mijn vader lag in het ziekenhuis. De wind bulderde om de huizen. De volgende dag toen ik buiten kwam lagen er overal omgewaaide bomen en zag ik veel daken waar de dakpannen van af gewaaid waren. In mijn beleving is dat wel de zwaarste storm die ik heb mee gemaakt.
  Jessica

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...