Sommige slogans of commercials zijn helemaal raak. Ook jij gebruikt ze. Of denk je van niet? Loop deze 12 reclameslogans maar eens na…
Bekende reclame uitspraken
Veel bekende reclames sluiten aan op de dagelijkse beleving van de doelgroep. Neem nou een bekende reclame van Maggi: “Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi.” De bedenkers ervan kennen het gedrag van de klant.

Ze weten dat niemand graag het gevoel heeft geprefabriceerd voedsel te eten. Daarom wekken ze de suggestie dat je met het gebruik van Maggi ook een beetje zelf kookt. Als je hieronder kijkt naar de 12 bekende slogans, vind je bij enkele iets herkenbaars uit je eigen leven. Net als bij Maggi!
Humor bij reclame slogans
Daar staat tegenover dat een opvallend groot deel van de commercials drijft op volslagen onzin. Want humor verkoopt. Als Nederland hard lacht om een filmpje, dan praten ze erover.
Dat geldt voor Van Kooten & De Bie, De Luizenmoeder, Zondag met Lubach en Koefnoen net zo goed als voor reclamefilmpjes.

Vandaar al die gekkigheid in het Sterblok. Het kan niet gek genoeg. Soms dankzij de hulp van professionele grappenmakers. Want wie gelooft nou echt dat Gerard Cox namens de Duyvis langskomt als er een fuif is? Maar grappig is het wel!
Het citaat beklijft beter dan de slogan
Opvallend is dat een citaat of een slogan soms sterker beklijft dan de productnaam. Natuurlijk, bij “Jazeker, De Hypotheker!” en “Retteketet naar Beterbed” bestaat dat risico niet. Maar weet je ook nog welke merken horen bij “Goeiemoggel” en “Geen bommetje!”?
En welke verzekeringsmaatschappij hoort bij “Even Apeldoorn bellen”? Als je op een dag geen bier meer drinkt, wat drink je dan nog wel? Kijk snel hieronder voor het antwoord.
Iedereen gebruikte deze 12 bekende slogans
Vooral de verzekeringswereld weet genadeloos in te spelen op onze lachspieren. Daarom trappen zij af in deze parade van slogans en dit feest van herkenning.
1. “Even Apeldoorn bellen…”
Sinds 1986 spiegelt Centraal Beheer ons de meest hachelijke situaties voor. Andermans leed kan heel vermakelijk zijn, vooral als het absurd wordt. En zeg eens eerlijk. Als er iets fout gaat, zeg jij dan niet; “Even Apeldoorn bellen”?
Dat komt door tal van geestige filmpjes. Zo neemt een familie neemt per ongeluk een leeuw mee uit het safaripark. Een klassieke auto krijgt een heel ongelukkig parkeerplekje.
In enkele gevallen zet de reclame van Centraal Beheer de kijker bewust op het verkeerde been. Bijvoorbeeld als een stoere motorrijder een lift geeft aan een sexy jonge dame. Dat lijkt over spijkerbroeken of lingerie te gaan. Maar nee, de vrouw gaat er op de motor vandoor…
Ander voorbeeld: Skiërs laten zich droppen op een berg. Zigzaggend gaan ze naar beneden waar een long drink op hen wacht. Dat moet Martini zijn. En dan …
2. “Foutje. bedankt!”
Steevast hetzelfde scenario. Rijk de Gooyer (1925-2011) dient als de oplichter Van Looij met Utrechts accent ten onrechte een claim in. “Kan ik effe vange?” vraagt hij. Daarna verraadt hij zichzelf per ongeluk met een domme vergissing. De verzekeringsagent heeft het door. Van Looij kan niet anders dan zijn claim intrekken.
“Foutje bedankt!” Dat blijkt een sterke kreet die diep in het Nederlands taalgebruik wortelt. Gedurende de jaren ’90 kan je geen blunder maken zonder dat deze krachtige oneliner over je lippen rolt. En misschien gaat je dat morgen weer gebeuren als je deze commercial opnieuw bekijkt.
3. “Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren”
Aanvankelijk hebben de adviseurs van Victoria-Vesta het moeilijk als ze het land ingaan om polissen te verkopen. De verzekeringsmaatschappij realiseert zich dat naamsbekendheid het probleem is en lanceert een reclamecampagne.
“Als adviseur kom ik graag bij de mensen thuis,” zegt een sullig type. Als hij een gitaar ziet staan durft hij het bijna niet te vragen.
Daarna speelt hij een snoeiharde loepzuivere solo. Enigszins beschaamd legt hij het instrument terzijde en zegt: “Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren.” En dat is de zin die iedereen nog jarenlang zal uitspreken, ook als Victoria-Vesta opgaat in RVS-verzekeringen.
4. “Nog zo gezegd, geen bommetje!”
Peer Mancini (1941-2019) schittert in de jaren ’90 naast een cast van koeien in de reclamecampagne voor Melkunie. Het levert hem een Gouden Loeki op die hij naast zijn Gouden Kalf in de kast kan zetten.
Hoogtepunt van deze serie “Al het goeie komt van Melkunie koeien” speelt zich af aan de rand van een zwembad.

De koe springt buitenbeeld in het zwembad als Mancini nat wordt van het opspattende water. “Ik heb nog zo gezegd, een bommetje!” Probeer dat nog maar eens niet uit te roepen als je naar het zwembad gaat. wedden dat het niet lukt?
5. “Een beetje vreemd, maar wel lekker”
Je moet het maar durven. In je bodypaint-smoking een bar inlopen en dan een bestelling plaatsen: “Mag ik een Rivella light? Ik heb namelijk verschrikkelijke dorst.” Zo gaat dit aparte drankje de strijd aan met veel grotere merken als Coca Cola en 7-Up.
Met succes! Want sindsdien drinkt Nederland niet alleen duizenden liters van deze frisdrank, maar maakt het ook nog massaal gebruik van de nieuw uitgevonden uitdrukking “Een beetje vreemd, maar wel lekker.”
Op de volgende pagina ontdek je nog veel meer bekende reclame slogans. Wat dacht je van “goeiemoggel” (nr. 8)?
Stom hė, ik vind het gewoon lekker…….wie is er niet groot mee geworden?