Louis de Funès: 10 beste films van deze Franse driftkikker

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Louis de Funès is misschien wel de bekendste Franse komiek ooit. Hij staat in het collectief geheugen gegrift als Ludovic Cruchot, de druktemaker die leiding geeft aan de gendarme van Saint Tropez. Maar hij heeft nog veel meer rollen gespeeld. Sommige daarvan zijn zo mogelijk nog leuker dan die van de opvliegende gezagsdrager.

Wij zetten de 10 meest hilarische Louis de Funès films voor je op een rijtje.

Via: De gendarme gaat trouwen (cover)

Het vroege leven van Louis de Funès

De ouders van Louis de Funès zijn Spaans, maar wonen in Parijs als de kleine Louis in 1914 wordt geboren. Hij is het derde en laatste kind van het paar.

Zijn jeugd is moeilijk, want zijn autoritaire moeder moet het alleen rooien als zijn vader naar Venezuela vlucht, nadat hij het slachtoffer is geworden van oplichting.

Na een opleiding aan de toneelschool speelt Louis de Funès na de oorlog tal van kleine rolletjes in films. Les Veinards uit 1962 is slechts één van de velen.

Via: Les Veinards (cover)

De doorbraak van Louis de Funès

Met het verschijnen van Le Gendarme de Saint-Tropez in 1964 verandert alles; in één klap is Louis de Funés een ware vedette. Hij is dan al de vijftig gepasseerd.

Het internationale publiek omarmt het driftige, geniepige, slijmerige karakter dat puntje bij paaltje altijd weer een hart van goud blijkt te hebben. Hij mag dat type rol in volgende jaren in tal van films spelen.

Zo verschijnen er onder andere zes Gendarme films. En alle films zijn om je dood te lachen!

Ken je de grappen van Louis de Funès nog?

Ken je de situaties uit de gendarme-films nog? Als Cruchot rijdt hij in vermomming tergend langzaam op een weg waar je niet mag inhalen om zo verkeersovertredingen uit te lokken.

Hij doet zich voor als rijke man om zijn dochter een plezier te doen, maar ontmaskering dreigt keer op keer. Ook stapt hij bij een vrolijke non in de 2CV die met een rotgang door het Franse landschap rijdt. En hij is erop gebrand naturisten te arresteren.

Daarvoor neemt hij zijn toevlucht tot militaire tactieken en de onvermijdelijke verrekijker.

De erkenning voor Louis de Funès

Critici hebben het acteerwerk van Louis de Funès aanvankelijk niet hoog zitten. Het publiek heeft als eerste in de gaten dat het hier een groot talent betreft. De recensenten volgen pas veel later, maar overladen hem uiteindelijk wel met prijzen en eerbetoon.

Zo wordt hij in 1973 ridder in Het Legioen van Eer, ontvangt hij in 1980 een ere-César en wordt in 2014 een straat in Parijs naar hem vernoemd. Zijn standbeeld staat in het filmmuseum in Saint Tropez, dat is gevestigd in de gendarmerie uit de eerste films.

Er is zelfs een roos naar hem genoemd. Dit is hem:

Via: Wikimedia Commons | Jamain, CC

Over Louis de Funès: Wist je dat …

  • Die roos niet zomaar naar Louis De Funès is vernoemd? De Franse grappenmaker brengt gedurende zijn leven namelijk veel tijd door met het kweken van rozen.
  • Zonder camera in de buurt is de man heel rustig, zelfs een beetje verlegen. In het echt lijkt hij dus helemaal niet op zijn typetjes!
  • In zijn hoogtijdagen verdient De Funès meer dan welke Franse filmster dan ook! Denk daarbij onder andere aan Brigitte Bardot, Alain Delon, Jean-Louis Trintignant, Simone Signoret, Bourvil en Jean-Paul Belmondo.
  • Ook kleine mannen kunnen groot zijn, want Louis de Funès meet niet meer dan 164 centimeter.
Via: Le Corniaud (cover)

De 10 beste Louis de Funès films

Louis de Funès is helaas sinds 1983 niet meer onder ons. Vanwege zijn slechte hart kan hij zijn laatste levensjaren niet meer acteren. De talloze vertolkingen blijven ons echter altijd bij…

We zetten de 10 meest geliefde films voor je op een rijtje.

10. Fantômas

Louis de Funès speelt commissaris Juve, die verbeten op de booswicht Fantômas jaagt. Dat doet hij eigenlijk te goed, want hij overschaduwt hoofdrolspeler Jean Marais.

Vandaar dat na drie afleveringen de reeks een vroegtijdig eind krijgt.

Via: Fantomas (cover)

9. Le petit baigneur

Typisch Louis de Funès; eerst ontslaat hij als tirannieke directeur een medewerker om er vervolgens achter te komen dat hij niet zonder de beste man kan. Hoe gaat hij dat goed maken?

Via: Le petit baigneur (cover)

8. La folie des grandeurs

Oftwel: De bedrieger bedrogen. Ook in deze film schittert De Funès als kleine tiran. Hij is minister, maar de koning is zijn gedrag zo beu dat hij hem ontslaat. Dat maakt de kleine druktemaker zo boos dat hij op wraak zint.

Via: La folie des grandeurs (cover)

7. L’aile ou la cuise

Als recensent van restaurants zet Louis de Funès iedere uitbater op het verkeerde been, onder andere door zich onherkenbaar te vermommen. Terwijl deze fijnproever zijn zoon wil opleiden voor het vak, zet een durfkapitalist een aantal eetgelegenheden op die vooral goedkoop en herkenbaar voedsel serveren.

Dat is een gruwel voor een man met verfijnde smaak.

6. Oscar

Het leven van een industrieel komt helemaal op zijn kop te staan als zijn dochter zwanger is en hijzelf wordt beroofd door zijn accountant. Louis de Funès gaat daardoor weer verschillende keren heerlijk uit zijn dak!

5. Le genderme se marie

Gendarme Ludovic Cruchot (alias Louis de Funès) laat zich van zijn meest beminnelijke kant zien als een charmante weduwe komt wonen in Saint Tropez. De vonken vliegen letterlijk over en een huwelijk ligt in het verschiet.

4. Rabbi Jacob

Deze film neemt stelling tegen antisemitisme en andere vormen van racisme. De manier waarop die dat doet voldoet inmiddels niet meer helemaal aan de normen van deze tijd, maar desondanks bevat hij hilarische scenes die je nooit meer vergeet.

Één daarvan is de compleet idiote achtervolging in een kauwgomballenfabriek.

3. Le gendarme de Saint Tropez

De film waarmee het grote succes voor Louis de Funès begint, is niet de film waarmee hij wereldwijd de meeste bioscoopkaartjes doet verkopen.

Toch moet je deze klassieker gezien hebben, al is het alleen maar om te zien hoe hij het slijmen en hielen likken tot een ware kunst weet te verheffen.

2. Le corniaud

In België heet deze film De snul en in Nederland De eend en de Cadillac. In de bekende reeksen rond Fantômas en de gendarme speel Louis de Funès een handhaver van de openbare orde. Hoe anders is dat in deze roadmovie waarin hij een schurk speelt die nergens voor terugdeinst.

Zo laat hij onder andere ‘de sukkel’ Bourvil in een Cadillac zijn illegale smokkelwaar over de grens brengen. Maar dat loopt niet van een leien dakje …

1. La Grande Vadrouille

Dit is één van de meest succesvolle Franse komedies ooit. Meer dan 17 miljoen bezoekers gaan ervoor naar de bioscoop. In Nederland kennen we deze oorlogsklassieker ook onder de titel Samen uit – samen thuis.

We zien het succesvolle duo Louis de Funès en Bourvil als respectievelijk dirigent en huisschilder die onbedoeld verzetshelden worden. De Duitse bezetter ondergaat daarbij een aantal pijnlijke vernederingen.

Jouw Louis de Funès favoriet?

Maar jij kent vast nog veel meer films met Louis de Funès. Staat jouw favoriet hierboven niet genoemd? Heb jij alle DVD’s in de kast staan? Kan jij Louis de Funès heel goed nadoen?

Aarzel niet, en laat het weten met een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...