De Dikke en de Dunne: de 13 grappigste Laurel en Hardy films

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Laurel en Hardy Dikke en de dunne

Laurel en Hardy. Wie kent ze niet? Officieel heetten ze Stan Laurel en Oliver Hardy, maar heel Nederland noemde ze de Dikke en de Dunne of Stan en Ollie.

Samen maakten ze meer dan 100 hilarische korte en lange films. Sommigen daarvan waren goed en anderen waren geweldig. Weet jij welke 13 je absoluut gezien moet hebben? Lees dit artikel en je weet het.

laurel en hardy bullfighters dikke en de dunne
Via: The Bullfighters (cover)

Maar eerst een beetje geschiedenis. Wie waren deze grappenmakers? Waar kwamen ze vandaan? En waarom waren ze zo verschrikkelijk grappig?

Stan Laurel

Stan Laurel – de Dunne – was schrijver, acteur en regisseur. Hij zag het levenslicht in 1890 in het Engelse Ulverston. Al in zijn geboorteland maakte hij carrière in het theater. Ook trad hij op in het buitenland. Zo kwam hij in 1912 in Nederland voor een act met Ted Desmond, met wie hij tijdelijk een komisch duo vormde.

Het ging hard toen hij vanaf 1917 in de Verenigde Staten ging werken. Daar verscheen hij onder andere in de film The lucky Dog uit 1921.

Oliver Hardy

Ook Oliver Hardy speelde mee in The lucky Dog. Hij was een twee jaar jongere Amerikaanse acteur die al zeven jaar in films optrad. Daarnaast had hij een korte periode films geregisseerd. Het zou nog zes jaar duren voor hij een duo met Stan Laurel ging vormen.

De aanzet daartoe ontstond in de film Slipping Wives uit 1927.

Laurel en Hardy

De filmmaatschappij had door hoe enthousiast het publiek reageerde op het samenspel van de twee acteurs. Vandaar dat hetzelfde jaar nog een serie korte filmpjes rond het duo begon te ontstaan. Één van die allereerste korte filmpjes is The battle of the century.

Laurel speelde daarin een bokser met een buikje. Toch is hij daar al echt de Dunne en Hardy de Dikke.

Van stomme films naar geluid

Laurel en Hardy hadden enorm veel kwaliteiten, onder andere als het om slapstick ging. Ook knap is de manier hoe zij dankzij hun kennis en ervaring erin slaagden om succesvol de overgang van stomme films naar geluidsfilms te maken. De eerste ´talkie´ die zij maakten is Unaccustomed as We are uit 1929.

De laatste film van de Dikke en de Dunne

Het duo maakte in 1951 hun laatste film. De titel was Atoll K, ook bekend als Utopia. Deze film bleek niet hun meest succesvolle. Sterker nog; het was een flop.

Beide acteurs kampten toen al met hun gezondheid. Ze traden voor het laatst samen op in 1955 voor de Britse televisie. Twee jaar later stierf Hardy. Laurel heeft daarna nooit meer films gemaakt. hij overleed in 1965.

De erfenis van Stan en Ollie

De meeste korte en lange films van Laurel en Hardy bleven jarenlang populair en inspireerden talloze bekende acteurs en komieken, waaronder Danny Kaye en André van Duin.

De televisie bleef ze meerdere decennia herhalen. Zo lachen tot op de dag van vandaag nog miljoenen mensen om de malle capriolen van het duo. Ook verschenen ze in tekenfilm vorm…

Laurel en Hardy dikke en de dunne tekenfilm
Via: Laurel & Hardy (capture)

Eerbetonen

In de geboorteplaatsen van de twee komieken staan standbeelden van hen. Er bestaan tekenfilms en stripverhalen rond het tweetal. Ook figureren zij in strips als Asterix en FC Knudde.

Misschien nog wel het mooiste eerbetoon is de speelfilm Stan & Ollie uit 2019. Daarin staat de relatie tussen de twee mannen in hun laatste jaren centraal.

De 13 grappigste films van Laurel en Hardy

Weet jij wat de allerleukste films zijn van de Dikke en de Dunne en welke je absoluut moet bekijken als je een beetje over hen wil kunnen meepraten? Zo niet, lees dan snel verder, want hieronder staat een opsomming.

1. Two Tars (1928)

Twee zeemannen hebben verlof en huren een auto. Laurel rijdt en maakt bijna een ongeluk. Dat is reden voor Hardy om het stuur over te nemen. Maar of dat nou zo’n goed idee is …

2. You’re Darn Tootin’ (1928)

De carrières van twee muzikanten komt moeilijk op gang; het samenspel met de rest van het muziekgezelschap verloopt alles behalve soepel. Zou het beter gaan als ze een carrière beginnen als straatmuzikanten?

3. Men o’ War (1929)

Wederom speelt het duo een stel matrozen met verlof. (Waar zouden Peppi en Kokki toch hun inspiratie vandaan gehaald hebben?) Ze trakteren twee meisjes op wat te drinken, terwijl ze maar geld hebben voor drie drankjes. De gokautomaat brengt uitkomst.

Laurel & Hardy in Men o War
Via: Laurel & Hardy (capture)

4. Perfect Day (1929)

De Dikke en de Dunne gaan Picknicken. Hun vrouwen gaan mee. En die arme oom Edgar sluit zich – zeer tegen zijn zin – ook bij hen aan. Dan treedt de wet van Murphy in werking; alles wat mis kan gaan, gaat daadwerkelijk mis.

Méér Laurel en Hardy films

Heb jij enig idee wat er gaat gebeuren als Laurel en Hardy de wapens op moeten nemen om hun vaderland te verdedigen? Of als ze een piano moeten verhuizen?

Kijk snel op de volgende pagina als je het wilt weten.

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...