Alfred Hitchcock: de 10 aller engste films van de ‘Master of Suspense’

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Alfred Hitchcock enge films

Alfred Hitchcock behoort tot de beste regisseurs aller tijden. Spannender dan deze Engelse regisseur wist niemand het in zijn tijd te maken. En zelfs nu nog zit je op het puntje van je stoel bij het kijken naar één van zijn 52 films. Weet jij wat de 10 besten zijn? Wij zetten ze op een lijstje!

Carrière van Alfred Hitchcock

Een van de aspecten die de films van Hitchcock zo bijzonder maken is dat je de bijna de hele filmgeschiedenis terugziet in zijn oeuvre. Hij start zijn carrière in de vroege jaren 20 met het maken van tussentitels voor stomme films.

Drama is life with the dull bits cut out.

Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock
Via: pxfuel.com, CC

Van alle markten thuis

Een paar jaar later is hij al regisseur. Hij maakt onder andere de eerste Britse geluidsfilm; Blackmail, uit 1929. Dat geluid is in die tijd best spannend. Zo blijkt althans uit deze proefopname met de grote regisseur zelf:

Thrillers

Hitchcocks talenten blijken vooral te liggen bij thrillers. Achtervolgingen, misleiding, dubbelgangers, bedrog en zelfs een vleugje horror maken zijn films de spannendste uit die tijd. Dat geldt ook voor dit vroege Britse meesterwerk uit 1938; The Lady Vanishes.

The more successful the villain, the more successful the picture.

Alfred Hitchcock

Naar Hollywood 

De Engelse films van Hitchcock doen het zo goed dat de aanbiedingen uit Hollywood binnenstromen. Zijn eerste film na de grote oversteek is Rebecca.

Deze thriller is niet alleen een groot commercieel succes, maar wint ook de Oscar voor de beste speelfilm. Hij gaat over een jonge vrouw die vermoedt dat haar man zijn eerste vrouw – Rebecca – heeft vermoord.

Hoogtepunten

Na Rebecca volgen nog vele Amerikaanse toppers. Enkele daarvan staan hieronder genoemd. Dat succes duurt tot eind jaren ‘60. Dan maakt hij een paar politiek getinte films die het grote publiek minder waardeert.

Revenge is sweet and not fattening.

Alfred Hitchcock

Daaronder Torn Curtain uit 1966 en Topaz uit 1969. Zijn laatste meesterwerk maakt hij in Engeland in 1972; Frenzy gaat over een stropdassenmoordenaar. Hitchcock overlijdt in 1980. Hij is dan 80 jaar oud.

Dramatische ironie

Wat maakt de films van Hitchcock zo spannend? Vaak is dat dramatische ironie. Dat is een verteltechniek waarbij de kijker meer weet dan de hoofdpersoon.

Bijvoorbeeld: Twee mensen zitten in een trein. Op zich is dat niet spannend. Maar zodra je als toeschouwer weet dat de één een seriemoordenaar is begint het al te broeien. Vooral als de medepassagier een onschuldig type is dat een praatje met de ploert aanknoopt.

Always make the audience suffer as much as possible.

Alfred Hitchcock

Dit soort technieken licht Hitchcock overigens graag toe tijdens interviews. En daarbij blijkt hij meer soorten ironie te beheersen:

Andere kenmerken

De films van Hitchcock zijn nog steeds verplichte kost voor iedereen die iets over het medium film wil leren. Ben je van plan om zijn meesterwerken (opnieuw) te gaan bekijken? En wil je de hand van de meester leren herkennen? Let dan eens op de volgende kenmerken van zijn films:

Blondes make the best victims. They’re like virgin snow that shows up the bloody footprints.

Alfred Hitchcock
  • De hoofdpersoon is meestal een onschuldig doorsnee type waarmee je je als toeschouwer makkelijk kan identificeren.
  • Rechtvaardigheid is een belangrijk element in de films van Hitchcock. Booswichten komen zelden onder hun straf uit.
  • De films bevatten vaak een verwijzing naar vogels.
  • De hoofdrolspeelster is vaak intelligent, aantrekkelijk en kwetsbaar.
  • Voyeurisme en hoogtevrees zijn terugkerende thema’s. 
  • Af en toe zie je Hitchcock zelf even als figurant in beeld verschijnen. Zoiets heet een cameo.

Alfred Hitchcock films: dit zijn de 10 engste films

Ben je klaar voor een gruwelijk lijstje met moord, doodslag, zenuwslopende spanning, griezels, onschuldige slachtoffers, list en bedrog? Dan krijg je hier de 10 spannendste films van ‘The Master of Suspense’:

1. The 39 Steps (1935)

Volgens veel critici is dit de beste film uit de Britse periode. Hierin zie je al veel elementen van de films die Hitchcock later wereldberoemd maken; spionage, achtervolgingen, moord en een onschuldige hoofdrolspeler die ten onrechte van zware misdaad wordt verdacht.

2. Shadow of a Doubt (1943)

Hitchcock zelf vind dit zijn beste film. En met reden! De spanning stijgt tot ondraaglijke hoogte als de onschuldige tiener Charlotte niet door heeft dat haar favoriete oom een seriemoordenaar is. Zal zij ook één van zijn slachtoffers worden?

3. Spellbound (1945)

Ingrid Bergman en Gregory Peck schitteren in deze psychologische thriller, de eerste in zijn soort. Bergman speelt een psychoanalitica die verliefd wordt op een vermeend moordenaar.

Is hij echt schuldig? De ontknoping vindt plaats in een droomscene die mede is vormgegeven door de beroemde kunstenaar Salvador Dali.

Dit is nog maar het begin van de engste films van Alfred Hitchcock. Op de volgende pagina ontdek je nog zeven films, Wat dacht je van Psycho (nr. 9)?

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...