Nils Holgersson: deze geweldige tekenfilm leerde jou 5 levenslessen!

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Wat is er mooier dan even weg van je normale leven en op wilde avonturen met echte dieren. Het overkwam Nils Holgersson. We blikken even terug op deze geweldige tekenfilm van vroeger en tonen je aan de hand van 5 levenslessen, waarom Nils Holgersson naast de leukste, ook de beste tekenfilm uit je jeugd is!

Nils Holgersson: de tekenfilm

De tekenfilm van Nils Holgersson is gebaseerd op het boek ‘Nils Holgerssons wonderbare reis’, geschreven door Selma Lagerlöf. Het kinderboek stamt maar liefst uit 1906 en was eigenlijk bedoeld om Zweedse kinderen aardrijkskunde en wat biologie te leren, maar dan in een leuke speelse vorm.

Nils Holgersson: deze geweldige tekenfilm leerde jou 5 levenslessen!
Haal nostalgie terug -> click op plaatje!

Pas in 1980 is het boek vertaald in een tekenfilm en wel door een Japanse animatie studio, Studio Pierrot, die ook Vrouwtje Theelepel heeft geproduceerd. En dat bleek een goede keuze, want waarschijnlijk is de tekenfilm vele mensen bijgebleven. Jeugdsentiment van Nils Holgersson herleven, begint natuurlijk bij de nostalgisch mooie intro, die waarschijnlijk menig liefhebber nog mee kan zingen:

Tijd om wat leuke herinneringen aan Nils Holgersson tevoorschijn te halen, maar er meteen levenslessen aan te koppelen. Geniet mee met deze 5 leuke terugblikken, die tevens levenslessen zijn. Wat vond jij het leukste aan de tekenfilm van onze Nils? Laat het weten in een reactie onderin!

1. ‘Wie de bal kaatst, kan hem verwachten’

Een beetje dieren pesten, omdat je gemeen bent. Nils Holgersson deed het en kwam ermee weg; hij was immers groot en de dieren konden toch niets doen…

Totdat Nils opeens zelf klein is en dat gebeurde door het bezoek van de kabouter… De dieren zijn maar al te blij en uit op wraak! ‘Loontje komt om zijn boontje’ gaat hier ook erg goed op.

Nils Holgersson: deze geweldige tekenfilm leerde jou 5 levenslessen!

2. Altijd oppassen voor kabouters!

Je kan de eerste (moeilijke) levensles natuurlijk altijd vermijden door gewoon op te passen voor kabouters en ze te vriend te houden. Neem alles van ze aan en knik ja! Anders wordt je namelijk kleine getoverd…

3. Je moet je plaats verdienen

Uiteindelijk vliegt Nils (al vluchtend voor de andere dieren) mee met Maarten de gans. De zwarte ganzen, waar Maarten achteraan wil, zijn veel sneller. Als zij er ook nog eens achter komen dat Nils mee is, wordt Maarten teruggestuurd naar de boerderij. De ganzen willen geen mensen erbij…

Toch mag Nils uiteindelijk blijven, omdat hij Uxi gered heeft uit de klauwen van Smirre de vos. Zo zie je maar: als je iets goeds doet, kun je ook iets terugverwachten… Voor wat, hoort wat!

4. Mensen veranderen…

We zien het hoofdfiguur van deze tekenfilm als avontuurlijke held, maar zo begon het niet. Hij haalde kattenkwaad uit pestte de dieren op de boerderij waar hij woonde. Toch mooi om te zien, dat iemand KAN veranderen!

5. Klein is fijn

Juist door klein te zijn, kon Nils deze stoere avonturen beleven. Sta hier dus maar eens bij stil als je weer afspreekt met je kleine(re) vriend of vriendin en deel dit artikel met ze…

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Nils Holgersson: deze geweldige tekenfilm leerde jou 5 levenslessen!”

Plaats een reactie

Share to...