12 geweldige auto’s van vroeger die je als kind zag rijden

Door

Kees Jansen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

5

Laatste update:

5

Je smelt gewoon weg bij het zien van deze geweldige auto’s uit jouw jeugd. Uit de tijd dat personenwagens er nog niet allemaal hetzelfde uitzagen, doordat ze goed presteren in de windtunnel. Heb jij in een van deze oude auto’s op de achterbank gezeten? Of had jij zelf een zesdehands exemplaar?

Auto’s van vroeger

Ons wagenpark heeft in de afgelopen tijd ook een flinke verandering doorgemaakt. Waar nu de meeste moderne elektrische auto’s normaal zijn, reden we vroeger in totaal andere modellen rond.

Restaurant autoloze zondag
Via: Nationaal Archief | Fotograaf Onbekend / Anefo, CC

We blikken even terug naar geweldige auto’s van vroeger, die je een tijd geleden op de weg zag rijden (als het geen autoloze zondag was). In welke auto heb jij vroeger nog gereden of welke is jouw favoriet? Laat het weten in een reactie onderin!

1. De Lelijke Eend

Dit schatje kennen we natuurlijk allemaal: de Citroën 2CV, oftewel de Lelijke Eend. De wegligging van deze wagen was onovertroffen. In de bocht helde de hele carrosserie over en als passagier merkte je dat duidelijk.

De vering was -zeg maar- vrolijk, want de Eend stuiterde gezellig over hobbels heen. Je kon er zelfs een trap mee af rijden.

Via: gfycat.com

2. Renault 4

De Renault 4 had gezien zijn vorm ook makkelijk Renault Vierkant kunnen heten. Deze handige Franse auto werd nog tot ver in de jaren negentig geproduceerd, maar kwam al in 1948 op de markt. Er zijn er in totaal 8 miljoen van gemaakt, maar de meest zullen al wel weer in de shredder zijn verdwenen. Toch zonde.

Via: Wikimedia Commons | Chepe, CC

3. Fiat Panda

In 1980 werden we ineens verblijd met een nieuwe betaalbare klassieker uit Italië: de Fiat Panda. Er rolden er heel wat van de lopende band van de fabriek, dus de kans is groot dat jij er ook weleens in gezeten hebt. De eerste versies hadden een soort hangmat als stoel, dat zat niet al te comfortabel.

Dit model is tot 2003 gemaakt en heeft al die tijd geen grote veranderingen ondergaan. Destijds was er een grappige reclame voor het nieuwe karretje: In een Panda lach je iedereen uit.

4. Opel Kadett

Dè Opel Kadett bestaat niet, want er zijn verschillende types die populair zijn geworden. In 1973 verscheen de Kadett C op de markt en dat is wel een klassiekertje, hoor! Je komt ‘m nu nog weleens tegen op het erf van een boerderij, maar vroeger waren de straten er vol mee.

Via: marktplaats.nl | Van Krieken Auto’s

5. Volkswagen Kever

Ruim zestig jaar lang was deze auto op de Nederlandse wegen te zien. Het is de op een na meest verkochte auto van de wereld, achter die andere Volkswagen: de Golf.

Er zijn er ruim twintig miljoen van verkocht. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal tegelijk om de wegen van deze aarde hebben gereden, want dit leuke autootje was ruim zestig jaar lang nieuw te koop.

Via: youtube.com (capture) | Dutchurbanminer

6. Toyota Corolla

Saaaaai. Zo werd de Toyota Corolla al vanaf het begin genoemd. En daar kunnen wij ons iets bij voorstellen. Behalve saai was deze Oosterse wagen heel betrouwbaar. De kans dat je vroeger met je ouders langs de snelweg kwam te staan en op zoek moest naar zo’n gele praatpaal was niet zo heel groot. Maar de blits maakte je er niet mee.

Toyota Corolla auto's van vroeger
Via: flickr.com | RL GNZLZ, CC

Méér auto’s van vroeger…

We hebben nog maar oude wagens voor je! Wat dacht je de old school Ford Escort? Geweldig om terug te zien toch? (zie 8.)

Kijk snel op de volgende pagina

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

5 gedachten over “12 geweldige auto’s van vroeger die je als kind zag rijden”

 1. Een hele leuke site, maar laat er eens een redacteur naar kijken. Veel informatie klopt niet (bijv DAF 66, de foto is een DAF 750 of een Daffodil) of is zeer onvolledig (VW Kever: luchtgekoeld, Porsche en VW bus!!!).
  À propos: ik ben redacteur, zij het in ruste ?

  Beantwoorden
  • Dag Sam, allereerst dank voor je compliment en je reactie!

   Wat betreft de DAF 66, komt dit model degelijk voornamelijk voor in de bijgevoegde video. Uiteraard kunnen lijst en details altijd worden uitgebreid, maar voor een breed publiek is dat niet meteen nodig. Jij weet daar als redacteur, zij het in ruste, natuurlijk ook alles van! 😉

   Met nostalgische groet,
   Willem – Redactie Vroegert

   Beantwoorden
 2. Veel jongeren zijn niet bekend met deze 12 auto’s. Tegenwoordig hebben ze alleen interesse in moderne en snelle auto’s, terwijl de oude generatie deze klassiekers niet zijn vergeten. De kwaliteit en uitstraling van vroeger kom je in de huidige autowereld niet meer tegen. Een minpunt aan de auto’s van vroeger was wel dat het makkelijk was om in deze auto’s in te breken. Toen had je geen moderne beveiliging zoals dubbele autorisatie of startonderbreking.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...