Autoloze zondag: deze prachtige beelden tonen hoe het was

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Lege snelwegen autoloze zondag autovrije dag feat

Recentelijk zijn er wat halve autovrije dagen geweest, maar voor de authentieke ‘autoloze zondag’ moet we alweer een stukje verder terug in de tijd… Maar het is de moeite waard!

De autoloze zondag

Het concept van een autovrije dag was simpel: het werd op een dergelijke dag door de overheid verboden, om met een verbrandingsmotor te gebruiken (m.u.v. noodgevallen of openbaar vervoer) In de praktijk bleek dan: de straten en zelfs de snelwegen waren volledig leeg. Dit leverde dan ook de mooiste taferelen op.

Autoloze zondag picnic snelweg
Via: Nationaal Archief | Fotograaf Onbekend / Anefo, CC

Initiële aanleiding: olietekort of olieprijzen

Autovrije dagen hebben hun oorsprong in relatie met de olieprijzen. Van oudsher zijn deze speciale dagen door de overheid ingesteld met het oog op een (dreigend) benzinetekort. De eerste reeks autoloze zon- en feestdagen vonden plaats in 1939.

In 1946 mocht er op zondagen alleen van de auto gebruik worden gemaakt, door mensen met zakelijk doeleinden. Ook na de Suezcrisis in 1956 werd er enkele maanden een verbod ingesteld op het zondags rijden. In de oliecrisis van 1973 werd dit verbod in enkele Europese landen weer van kracht.

Verlaten tankstation autoloze zondag vroeger
Via: Nationaal Archief | Fotograaf Onbekend / Anefo, CC

Daarna: milieubewustzijn

Tegenwoordig vinden er nog af en toe autovrije dagen plaats, zij het in beperkte mate en binnen bepaalde stedelijke locaties, die vrijwillige daaraan deelnemen. Een landelijke actie en lege snelwegen, waren dus niet van toepassing.

De achterliggende gedachte was ook niet meer een olietekort, maar bewustwording voor het milieu. Deze dagen werden dan gecoördineerd door Milieudefensie. Echter, door een beperkt draagvlak en toenemende irritatie bij weggebruikers, heeft Milieudefensie vooralsnog helaas besloten, af te zien van het organiseren van dergelijke dagen.

autoloze zondag
Via: flickr.com | hans van rijnberk, CC

Wanneer was de autoloze zondag?

Zoals inmiddels bekend, lag de oorsprong vaak in problemen met het aanbod of de prijzen van olie, later ook ten behoeve van milieubewustzijn. Autovrije dagen komen wel vaker voor, zij het lokaal. Hier een kort overzicht van verschillende (landelijke) autoloze zondagen in Nederland:

Hierna zijn lokaal nog wel autoloze dagen geweest, maar veel beperkter.

Hoe zag de autoloze zondag eruit?

Veel mensen die een autoloze zondag hebben meegemaakt, zijn onder de indruk van het effect en velen trokken dan ook de grote wegen op. Uiteraard is het een vreemd gevoel, dat snelwegen compleet leeg zijn en kinderen hierop konden fietsen of rolschaatsen.

Autoloze zondag snelweg leeg
Via: Nationaal Archief | Fotograaf Onbekend / Anefo, CC

Enkel voertuigen die (sporadisch) noodzakelijke taken uitvoerden en bepaald openbaar vervoer, waren toegestaan. Er vonden dus nog wel controles plaats…

Autovrije zondag vroeger snelweg controle
Via: Nationaal Archief | Mieremet, Rob / Anefo, CC

Al met was het bijzondere dag. De autovrije zondag had iets magisch: hele knooppunten gewoon muisstil. Het heeft toch iets geks…

Lege snelwegen autoloze zondag autovrije dag
Via: Nationaal Archief | Fotograaf Onbekend / Anefo, CC

Geniet mee van de autoloze zondag

We hebben enkele legendarische beelden verzameld van de autoloze zondag uit 1973. Geniet mee op de volgende pagina van deze spectaculaire beelden!

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Autoloze zondag: deze prachtige beelden tonen hoe het was”

  1. Ik was 5. Vanuit het flatje van mijn ouders keken we uit op een kruispunt. Normaal heel druk met puffende, blauwe rookwolken uitblazende Kevertjes, Eendjes en Renaultjes-5. Nu ontzettend stil. Maar af en toe kon je in de verte de sirene van een ambulance horen aanzwellen en de auto met zwaailichten voorbij zien razen. De stilte voor heel even verbroken. Pure romantiek.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...