Met deze 8 uitspraken dreigden je ouders jou vroeger

Door

Jitse De Graaf

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

15

Laatste update:

15

Ouders uitspraken dreigementen

Hoe lief je ouders of oudere familieleden ook zijn, ze hebben allemaal wel een keer een loos ‘dreigement’ uitgesproken wanneer je weer even koppig was.

Natuurlijk waren het je ouders die het vaakst dit soort uitspraken hadden. Ze konden echter van iedereen komen: opa’s, oma’s, je vader/moeder of toch die ene tante. Nergens was je veilig… En deze uitspraken kreeg je dan te horen!

De (loze) dreigementen van je ouders

Maar waar dreigden ze dan ook alweer allemaal mee? Hieronder staan er acht uitspraken van toen opgesomd. Komen ze jou ook bekend voor? Of had jij nooit een ondeugende bui vroeger?

Met deze 8 uitspraken dreigden je ouders jou vroeger
Via: piqsels.com | Piqsels.com, CC

1. De mattenklopper

Dit hulpmiddel werd voornamelijk gebruikt om matten en kleden uit te kloppen. Desalniettemin kwam er bij sommigen de gedachte om het te gebruiken voor een goede billenkoek.

Tot een mooi patroontje op je billen kwam het echter nooit.

Met deze 8 uitspraken dreigden je ouders jou vroeger

2. Voor straf naar de trap

Het avondeten was altijd even een momentje. Dat is nu ook nog zo en dat was vroeger niet anders. Het was hét moment om even alle frustraties van de dag af te reageren op de rest van je familie. Het eindigde altijd met de woorden: “Ga nu maar op de trap zitten!”

En we weten allemaal: je kwam er pas vanaf als je had nagedacht over je zondes en je excuses kwam aanbieden.

Trap zitten straf ouders dreigden
Via: unsplash.com | Brooke Cagle, CC

3. Geen eten voor het slapen gaan

Dit werd vaak gecombineerd met het vorige dreigement. Als je gedrag onacceptabel werd, kwam er wel eens een kreet als: “… anders krijg je geen eten voor het slapen gaan!” Gelukkig had je altijd nog ergens een pot snoep verstopt staan in je slaapkamer.

Uiteindelijk kreeg je ook altijd nog je warme prak voorgeschoteld.

Eten tafe ouders dreigden
Via: flickr.com | Tricia J, CC-NC

4. Toetje over het avondeten heen

Als je uiteindelijk de groentes niet wilde opeten en maar bleef zeuren om een toetje, liep je het risico dat jouw overheerlijke toetje over de vieze groentes werden gegooid. Echt lekkerder werd het er niet op…

Kinderen niet lusten eten kind lustte
Via: depositphotos.com | zlikovec

5. Met kleren en al onder de (koude) douche

Is dit ooit wel eens tegen jou gezegd? Waarschijnlijk schoten de koude rillingen al direct door je lichaam. Eigenlijk was deze straf niet zo erg. Een koude douche blijkt namelijk goed te zijn voor je lichaam.

6. Vierkante ogen

Voor de gamers onder ons was dit een grote angst. Tijdens het spelen van een videogame kon er zomaar naar je geroepen worden: “Pas op! Straks krijg je vierkante ogen door het gamen!” Dat is natuurlijk niet mogelijk.

Hooguit moest je door het vele gamen een bril aanschaffen, maar als je een vierkant montuurtje niet zo goed vond staan dan kon je gewoon een ander montuurtje uitkiezen.

Computer jaren 90 internet 90s etiquette spullen vroeger
Via: flickr.com | Blake Patterson, CC

7. De zak van Sinterklaas

De leukste periode van het jaar, Sinterklaas? Niet als je bekend stond als een kwajongen. Zo liep je volgens je ouders altijd het risico om mee in de zak naar Spanje te gaan.

Sommige kinderen vonden dit niet zo erg in de oren klinken en besloten te proberen om gedurende het jaar een enkeltje Spanje te winnen.

Met deze 8 uitspraken dreigden je ouders jou vroeger
Via: pixabay.com | Pezibear, CC

Iemand die ook heel graag naar Spanje wilde, was Bennie Stout.

8. In de hoek staan

Minuten lang naar hetzelfde stukje muur staren was geen pretje. Het voelde ook alsof je uren van je leven aan het verspillen was. Je eindigde vaak met je hoofd tegen de muur aan bonkend.

In hoek staan straf uitspraken ouders
Via: flickr.com | Ken Wilcox, CC

Van welke uitspraken krijg jij de rillingen?

Door welk dreigement of uitspraken van toen word jij nog wel eens zwetend wakker? Laat het ons weten in de reacties onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

15 gedachten over “Met deze 8 uitspraken dreigden je ouders jou vroeger”

 1. Mijn oma dreigde altijd als wij hinderlijk waren met “houd daar mee op anders ga je met je kop onder de koude kraan”.
  Mijn moeder zei altijd” als je zo door gaat brengen we je naar het gesticht “.
  Ik gebruik deze uitdrukkingen uit nostalgische overwegingen nog regelmatig.

  Beantwoorden
 2. Het bleef niet bij een dreigement van een pak voor de broek, het werd werkelijk uitgevoerd. Bij erg grote stoutigheid moest de broek er bij naar beneden en werd het “op de blote billen”. Daarna voor straf op de trap zitten. Mijn zussen net zo goed als ik hoor. Ik kreeg het als jongen alleen wat vaker, meisjes zijn toch wat gehoorzamer denk ik.

  Beantwoorden
 3. Ik herken vooral dat in de hoek staan en dat zonder eten naar bed.
  Ik had echter geen snoep in mijn kamer, dus was het echt met honger naar bed. Het gebeurde wel meer toen ik al een prille tiener was en vroeg naar bed ook echt als een straf aankwam.
  Het in de hoek STAAN was vooral toen ik een klein kind was, zodra ik wat groter werd was het meestal op de knieën zitten.
  En vooral, groot of klein, op weg naar de hoek kreeg ik bijna altijd ook een fikse tik op mijn broek met de zekerheid dat ik er nog één of twee zouden volgen als ik niet braaf naar de hoek ging en daar mooi stil bleef staan.

  Beantwoorden
 4. De pitjes van de appel mee opeten … er zou dan een boom uit mijn oren groeien !!!! Deze vond ik wel leuk, alhoewel in het begin ik dat ook echt geloofde.
  Maar er werd ook veel aan mijn oren getrokken/genepen!! Vreselijke herinnering 🙁

  Beantwoorden
  • Vroeger op lagere school aan mijn oor meegetrokken door juf Baas. Weet nu sinds jaar en dag nog steeds niet waarom dat eigenlijk was.

   Beantwoorden
 5. Als ik iets had uitgehaald kwam mijn moeder daar altijd achter. Jaaaa, moeders weten alles!, zei ze dan. “Dan weet jij ook vast waar ik mijn stiften heb gelaten” , antwoordde ik! Hihihihihi

  Beantwoorden
 6. De beste straf bij mijn zoon was: stilzitten op de pianokruk terwijl ik de kamer dweilde, en blijven zitten tot de vloer droog was. Hij zat verschrikkelijk te jammeren omdat hij niet kon spelen en rennen.

  Beantwoorden
 7. Als je je tong uitstak of een ‘vies’gezicht durfde te maken na een berisping, volgde altijd de waarschuwing: ” Pas maar op , want als de haan nu kraait blijft je gezicht zo staan!”. Leuk feit hierbij is dat we maar enkele huizen van een boerderij woonden, en je als kind toch maar beter geen risico wou lopen…

  Beantwoorden
 8. Als je iemand zou slaan kreeg je een houten hand.mijn moeder had ogen in haar achterhoofd zei ze, ze zag alles. Als we wat deden gooide ze met haar spaanse slipper(niet hard hoor)

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...